Vilks: Vienošanās par nodokļu politiku

Straujiem soļiem tuvojas nākamā gada valsts budžeta sagatavoÅ¡anas laiks, tāpÄ"c vÄ"los uzsvÄ"rt stabilas nodokļu politikas nozÄ«mi, kas ne tikai sniedz pārliecÄ«bu uzņÄ"mÄ"jiem - mÅ«su tautsaimniecÄ«bas dzinÄ"jspÄ"kam -, bet arÄ« risina ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas problÄ"mu, kas aktuāla kā Latvijā, tā arÄ« citās Eiropas SavienÄ«bas valstÄ«s.

ValdÄ«ba Å¡ajā nedÄ"ļā jau atbalstÄ«ja grozÄ«jumus likumā Par nodokļiem un nodevām, kas paredz ierobežot iespÄ"ju nesaprātÄ«gi bieži grozÄ«t nodokļu likmes. Tāpat jau Å¡odien FinanÅ¡u ministrija (FM) kopā ar saviem sociālajiem un sadarbÄ«bas partneriem Latvijas Darba devÄ"ju konfederāciju un Latvijas TirdzniecÄ«bas un rÅ«pniecÄ«bas kameru parakstÄ«s kopÄ«gas sadarbÄ«bas rezultātā tapuÅ¡o Nodokļu politikas stratÄ"Ä£iju 2015.-2017.gadam, kas iezÄ«mÄ" bÅ«tiskākos Å¡ajā laika posmā paveicamos uzdevumus, lai nodroÅ¡inātu uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas vides prognozÄ"jamÄ«bu un konkurÄ"tspÄ"ju, stabilus un pietiekamus valsts budžeta ieņÄ"mumus publisko funkciju un pakalpojumu finansÄ"Å¡anai, kā arÄ« ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanu.

MinÄ"tā vienoÅ¡anās paredz pakāpeniski samazināt darbaspÄ"ka nodokļu slogu, nepalielināt Å¡obrÄ«d spÄ"kā esošās valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātās iemaksas likmes darba devÄ"jiem un ņÄ"mÄ"jiem. Tāpat plānots pilnveidot esoÅ¡o MikrouzņÄ"mumu nodokļa režīmu, lai nodroÅ¡inātu tā ilgtspÄ"ju, kā arÄ« Ä«stenot citus pasākumus gan nodokļu sloga mazināšanai, gan sistÄ"mas pilnveidoÅ¡anai.

Runājot par nodokļu politikas stabilitāti, arvien jāatgriežas pie jautājuma par Ä"nu ekonomikas mazināšanu, jo Ä"nu ekonomikas rezultātā tiek apgrÅ«tināta nodokļu ieņÄ"mumu prognozÄ"jamÄ«ba, kā arÄ« mazāku valsts budžeta ieņÄ"mumu dÄ"ļ samazinās arÄ« valsts iespÄ"jas risināt dažādus aktuālus jautājumus, piemÄ"ram, sociālās problÄ"mas.

IespÄ"jams, nākamajām valdÄ«bām var rasties situācijas, kad bÅ«tu nepiecieÅ¡ams pārskatÄ«t nodokļu likmes. TomÄ"r tas bÅ«tu pieļaujams vienÄ«gi ar nosacÄ«jumu, ka notikuÅ¡as pilnvÄ"rtÄ«gas diskusijas ar sadarbÄ«bas partneriem par jaunajām prioritātÄ"m, kurām attiecÄ«gajā gadā nepiecieÅ¡ams papildu finansÄ"jums.

Atgriežoties pie jautājuma par ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanu, vÄ"los uzsvÄ"rt, ka Å¡im jautājumam, ko sekmÄ«gi sākusi risināt Å¡Ä« valdÄ«ba, jābÅ«t arÄ« nākamās valdÄ«bas prioritāšu augÅ¡galā, tas nevar palikt tikai priekÅ¡vÄ"lÄ"Å¡anu laika lozungu lÄ«menÄ«. TādÄ"ļ aicinu politiskās partijas, kas veidos nākamo valdÄ«bu, pievÄ"rst Å¡ai problÄ"mai Ä«paÅ¡u uzmanÄ«bu un sekmÄ"t ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanos.

Ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanai FM jau iepriekÅ¡ rosināja ieviest diferencÄ"tu ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu. Tāpat aicinājām atbalstÄ«t minimālās algas paaugstināšanu un atbalstu Ä£imenÄ"m ar bÄ"rniem. DiemžÄ"l priekÅ¡likums par diferencÄ"ta ar IIN neapliekamā minimuma ievieÅ¡anu neguva politisko atbalstu, tomÄ"r pie Å¡Ä« jautājuma bÅ«tu vÄ"rtÄ«gi atgriezties, lai veicinātu iedzÄ«votāju labklājÄ«bu. TādÄ"jādi augtu zemo algu saņÄ"mÄ"ju ienākumi un nevienlÄ«dzÄ«ba starp sociālajām grupām mazinātos.

Nodokļu politikas stabilitāte ir jautājums, par kuru jābūt atbildīgiem visiem - gan politikas veidotājiem, gan nodokļu maksātājiem un sabiedrībai kopumā. Tas ir viens no priekšnoteikumiem sekmīgai valsts izaugsmei.