Mājokļu cenas šūpo pircēju trūkums

Latvijas komercbankas ir izteikuÅ¡as savas bažas par "nolikto atslÄ"gu" principa piemÄ"roÅ¡anu kredÄ«tā ņemtam mājoklim, uztraukumu pamatojot ar iespÄ"jamu nekustamā Ä«paÅ¡uma vÄ"rtÄ«bas pazemināšanos nākotnÄ", otrdien vÄ"sta laikraksts Diena.

Lai arÄ« parādnieka dzÄ«voklis tiktu izsolÄ«ts par labu bankai, par to iegÅ«tā cena bÅ«tu krietni mazāka par aizdoto summu. Šādas banku bažas liek uzdot jautājumu - vai nākotnÄ" gaidāma krasa mājokļu cenu pazemināšanās?

Dienas aptaujātie eksperti ir pārliecināti - korekcijas uz leju bÅ«s, to ietekmÄ"s gan nelabvÄ"lÄ«gā demogrāfiskā situācija, gan pagaidām neapstājusies emigrācija, kā arÄ« izmaiņas uzturÄ"Å¡anās atļauju izsniegÅ¡anā pret nekustamo Ä«paÅ¡umu. Tajā pašā laikā visi aptaujātie uzsver, ka tik krass cenu pazeminājums, kāds tas bija pÄ"c treknajiem gadiem (2007. gadā maksa par kvadrātmetru bija 1600 eiro, bet 2009. gadā - 450 eiro), vairs nav gaidāms.

Turklāt mājokļu tirgus nav viendabÄ«gs, tas ir segmentÄ"ts, tāpÄ"c cenas tajā bÅ«s diferencÄ"tas dažādiem Ä«paÅ¡umiem. PiemÄ"ram, siltinātās, energoefektÄ«vās Ä"kās dzÄ«vokļi bÅ«s dārgāki nekā nolaistos namos. Tāpat cenu ietekmÄ" mājokļa atraÅ¡anās vieta - vai tuvumā ir veikali, skolas, bÄ"rnudārzi un parki. VienÄ«gā vieta RÄ«gā, kur dzÄ«vokļiem tiek prognozÄ"ts stabils cenu pieaugums, ir Klusais centrs jeb tā sauktais jÅ«gendstila rajons, jo tur vienmÄ"r pieprasÄ«jums pārsniegs piedāvājumu.

Nekustamo Ä«paÅ¡umu kompāniju pārstāvji uzsver, ka mājokļu tirgÅ«, tāpat kā citās ekonomikas nozarÄ"s, cenu nosaka pieprasÄ«juma un piedāvājuma attiecÄ«bas. Ja, piemÄ"ram, pÄ"c dzÄ«vokļiem jaunajos projektos pieprasÄ«jums samazinās, tad attiecÄ«gi cenas arÄ« pazeminās. Galvenais faktors, kas var likt kristies pieprasÄ«jumam un lÄ«dz ar to cenām, ir iedzÄ«votāju skaita samazināšanās. Protams, situāciju var mainÄ«t straujÅ¡ imigrantu pieplÅ«dums, taču paÅ¡reizÄ"jā Latvijas imigrācijas politika par to neliecina.

UzņÄ"muma Arco Real Estate valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Aigars Å mits stāsta, ka vismaz pagaidām mājokļu tirgÅ« jauni projekti klāt nenāks. "Ir universāls likums - jāsāk bÅ«vÄ"t jaunos dzÄ«vokļus tad, kad otrreizÄ"jā tirgus (padomju laikā celtie mājokļi) vidÄ"jā vÄ"rtÄ«ba ir sasniegusi jaunu dzÄ«vokļu bÅ«vniecÄ«bas paÅ¡izmaksas. Pagaidām vÄ"l tas nav noticis. Jo viena kvadrātmetra bÅ«vniecÄ«bas paÅ¡izmaksa ir 840 eiro, bet otrreizÄ"jā tirgÅ« viens kvadrātmetrs maksā vidÄ"ji 650 eiro," teic Å mits.

ArÄ« Å mits uzsver, ka strauja cenu kriÅ¡anās nav gaidāma, taču samazinājums bÅ«s jaunajiem projektiem, kurus lÄ«dz Å¡im pārsvarā iegādājās nerezidenti apmaiņā pret uzturÄ"Å¡anās atļaujām. "Tā kā Saeima bÅ«tiski palielināja nekustamā Ä«paÅ¡uma vÄ"rtÄ«bas slieksni, apmaiņā pret kuru izsniedz minÄ"tās atļaujas, tad nerezidentu interese par jaunajiem dzÄ«vokļiem, kuri ir zem Å¡Ä« sliekšņa, bÅ«tiski pazeminājusies. Savukārt vietÄ"jām jaunajām Ä£imenÄ"m Å¡ie Ä«paÅ¡umi ir par dārgu. LÄ«dz ar to ir samazinājies pieprasÄ«jums, kas ietekmÄ"s cenu kriÅ¡anos," norāda Å mits un prognozÄ", ka pÄ"c desmit gadiem varÄ"tu kristies cenas otrreizÄ"jā dzÄ«vokļu tirgÅ«, jo cilvÄ"ku labklājÄ«ba bÅ«s pieaugusi un tos interesÄ"s labāki produkti.

UzņÄ"muma Balsts valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Aigars Zariņš gan prognozÄ", ka tuvākajos piecos gados vÄ"l gaidāms cenu kāpums un padomju laika dzÄ«vokļu cenas par kvadrātmetru vÄ"l varÄ"tu kāpt lÄ«dz 1000 eiro, tad gan tās apstāsies. "MÄ"s neesam tik piesardzÄ«gi kā bankas, domājot par nekustamā Ä«paÅ¡uma cenām nākotnÄ". Skaidrs, ka desmit gadu perspektÄ«vā risku rada nelabvÄ"lÄ«gās demogrāfiskās tendences, taču cenu kritums ne tuvu nebÅ«s tāds kā pÄ"c nekustamā Ä«paÅ¡uma burbuļa plÄ«Å¡anas," saka Zariņš un tomÄ"r uzsver, ka, tāpat kā ekonomika kopumā, arÄ« mājokļu tirgus attÄ«stās cikliski un cenas var ne tikai kāpt, bet arÄ« krist.

ArÄ« Oberhaus valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Aija Ä€boliņa ir pārliecināta, ka bÅ«s vien nelielas cenu korekcijas, Ä«paÅ¡i jauno projektu segmentā nerezidentu pieprasÄ«juma apsÄ«kuma dÄ"ļ. Ä€boliņa ir pārliecināta, ka sÄ"rijveida dzÄ«vokļu vÄ"rtÄ«ba varÄ"tu Ä«paÅ¡i nemazināties. "Tie ir paÅ¡i pieprasÄ«tākie, jo ir paÅ¡i lÄ"tākie. Domāju, ka tā bÅ«s arÄ« nākotnÄ". Protams, daudz kas atkarÄ«gs no tā, kādā stāvoklÄ« ir Å¡ie Ä«paÅ¡umi un kāda ir ap tiem esošā infrastruktÅ«ra. Siltinātās un labi uzturÄ"tās Ä"kās tāda paÅ¡a izmÄ"ra un sÄ"rijas dzÄ«voklis maksās dārgāk nekā mājā, kuras uzturÄ"Å¡anā dzÄ«vokļu Ä«paÅ¡nieki nav ieguldÄ«juÅ¡i ne centa," spriež Ä€boliņa.

Visu Rūtas Kesneres rakstu Gaidāma cenu korekcija, nevis straujš kritums lasiet otrdienas, 21.oktobra, laikrakstā Diena!