Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sesto gadu pēc kārtas atzīst Latvenergo

ArÄ« Å¡ogad par Latvijas vÄ"rtÄ«gāko uzņÄ"mumu atzÄ«ta energokompānija AS Latvenergo.

"Latvenergo sesto gadu pÄ"c kārtas ieņem pirmo vietu investÄ«ciju bankas pakalpojumu un finanÅ¡u konsultāciju sniedzÄ"jas AS Prudentia un biržas Nasdaq Riga kopÄ«gi veidotajā Latvijas vÄ"rtÄ«gāko uzņÄ"mumu topā TOP101.

Å ogad Latvenergo vÄ"rtÄ«ba noteikta 1,3 miljardi eiro, pirms gada vÄ"rtÄ«ba tika lÄ"sta 1,127 miljardu eiro apmÄ"rā.

Latvenergo vadÄ«tājs Ä€ris Žīgurs uzsvÄ"ra, ka Latvenergo ir valsts uzņÄ"mums, bet valsts esam visi mÄ"s. Žīgurs pauda pateicÄ«bu visiem Latvijas iedzÄ«votājiem, kas papildu kritikai ļāvuÅ¡i uzņÄ"mumam attÄ«stÄ«ties par nopietnu komercuzņÄ"mumu Baltijā. Šā gada pirmajā pusÄ" aptuveni vienu treÅ¡daļu elektroenerÄ£ijas Latvenergo pārdevis kaimiņvalstÄ«s.

VÄ"rtÄ«gāko uzņÄ"mumu topā otro vietu arÄ« Å¡ogad saglabājusi AS Swedbank, bet treÅ¡ajā vietā iekļuvusi AS Latvijas Valsts meži, pakāpjoties no piektās vietas iepriekÅ¡Ä"jā topā.

Ceturtajā vietā topā ierindojas AS Ventspils nafta, bet piektajā - VAS Latvijas Dzelzceļš.

Topa desmitniekā pirmo reizi iekļuvis kokapstrādes uzņÄ"mums SIA KRONOSPAN Riga.

Gada laikā TOP101 uzņÄ"mumu vÄ"rtÄ«ba augusi par 16%. Å ogad topā iekļautā 101 Latvijas uzņÄ"muma kopÄ"jā vÄ"rtÄ«ba ir 14,22 miljardi eiro, gadu iepriekÅ¡ - 12,24 miljardi eiro.

Å odien svinÄ«gajā topa paziņoÅ¡anas ceremonijā Nasdaq Riga speciālbalvu UzņÄ"mums ar lielāko akciju cenas pieaugumu Latvijas vÄ"rtÄ«gāko uzņÄ"mumu TOP101 ieguva AS Valmieras stikla Å¡Ä·iedra, kas Nasdaq RÄ«gas biržā uzrādÄ«jusi straujāko akciju cenas pieaugumu pÄ"dÄ"jā gada laikā - par 96%.

"UzņÄ"mums ir piedzÄ«vojis strauju izaugsmi, un tam ir ambiciozi nākotnes attÄ«stÄ«bas plāni. Akciju cenas pieaugums skaidri parāda to, ka investori ir novÄ"rtÄ"juÅ¡i uzņÄ"muma stratÄ"Ä£isko mÄ"rÄ·u sasniegÅ¡anu un tā attÄ«stÄ«bas perspektÄ«vas," atzina NASDAQ OMX Riga valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Daiga Auziņa-Melalksne. Viņa arÄ« uzsvÄ"ra, ka uzņÄ"mumam ir izcili finanÅ¡u rādÄ«tāji.

Savukārt Prudentia Ä«paÅ¡o balvu Par spÄ"ju veiksmÄ«gi realizÄ"t ambiciozu stratÄ"Ä£iju lauksaimniecÄ«bā starptautiskā lÄ«menÄ« saņÄ"ma daudznozaru kompānija Agrolats Holding. "Agrolats Holding pÄ"dÄ"jos gados sevi ir pierādÄ«juÅ¡i kā veiksmÄ«ga un pieredzÄ"jusi akcionāru un vadÄ«bas komanda, kas ir dinamiskā attÄ«stÄ«bā, gan sākot un attÄ«stot, gan pārdodot un nostiprinot dažādus lauksaimniecÄ«bas projektus kā Latvijā, tā ārzemÄ"s," savu izvÄ"li pamatoja Prudentia valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Kārlis Krastiņš. PÄ"c viņa teiktā, Å¡is uzņÄ"mums ir "augstākais jaunpienācÄ"js" topā.

Agrolats Holding pārstāvis Vitauts PaÅ¡kausks teica paldies par novÄ"rtÄ"jumu zemniekiem. "VarbÅ«t nodarbojamies ar vairākām lietām, arÄ« ražojam un pārstrādājam, bet sirdÄ« esam zemnieki," sacÄ«ja PaÅ¡kausks. Viņš solÄ«ja, ka uzņÄ"mums turpinās sÄ"t un pļaut, lai Latvijas zeme kļūtu zaļāka un bagātāka.

Ar detalizÄ"tu Latvijas un Baltijas vÄ"rtÄ«gāko uzņÄ"mumu topu iespÄ"jams iepazÄ«ties topa mājaslapā.