Baldzēns: Vēlamies saglabāt līdzsvarotu darba tiesisko vidi

Darba tiesisko attiecÄ«bu vide, ko Latvijā regulÄ" Darba likums, Å¡obrÄ«d ir lÄ«dzsvarota. TādÄ"ļ LBAS vÄ"las saglabāt lÄ«dzsvaru starp darbinieku un darba devÄ"ju tiesÄ«bām, negrozot Darba likuma pantus, kas bÅ«tiski pasliktinātu darbinieku tiesisko situāciju un arodbiedrÄ«bu iespÄ"jas aizstāvÄ"t savus biedrus. 

Saeimas lÄ«menÄ« palikusi atklāta diskusija par Darba likuma 68. un 110.pantu. LBAS neatbalsta LDDK un dažu deputātu priekÅ¡likumu grozÄ«t Darba likuma 68. pantu, samazinot piemaksas apmÄ"ru par virsstundu darbu un darbu svÄ"tku dienās no 100% uz 50%. Savukārt Darba likuma 110.pantā ir noteikts, ka darba devÄ"js nevar uzteikt darbu darbiniekam - arodbiedrÄ«bas biedram bez saskaņoÅ¡anas ar arodbiedrÄ«bu. 

Ja tiktu veiktas izmaiņas Darba likuma 68.pantā, pirmkārt - tiktu samazināta darbinieku reālā darba samaksa, otrkārt - ļoti bÅ«tiski samazinātos iemaksas valsts budžetā. Sabiedriskās domas pÄ"tÄ«jumu centra SKDS pÄ"tÄ«jums rāda, ka virsstundas strādā 29% darbinieku1. Pat, ja visi darbinieki, kas strādā virsstundas, saņemtu tikai minimālo algu un vÄ"l piemaksas par virsstundām, VSAOI iemaksu likmes un IIN iemaksas valsts budžetā vienā gadā samazinātos par 51 miljonu eiro, un par tādu pat summu kopumā samazinātos arÄ« darbinieku darba samaksa. 

LBAS prasÄ«bās politiskajām partijām pirms Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anām norādÄ«ja, ka ir jānodroÅ¡ina darbinieku darba samaksas konkurÄ"tspÄ"ja vismaz Baltijas darba tirgÅ«. DiemžÄ"l Å¡obrÄ«d Latvijas darbinieki ir daudz sliktākā situācijā nekā Igaunijā un Lietuvā, jo pie vienādas darba samaksas "pirms nodokļiem" Latvijas darbinieki saņem mazāku algu „uz rokas”. PiemÄ"ram, pie 320 eiro bruto darba samaksas Latvijā neapliekamais minimums ir 75 eiro, Lietuvā - 165 un Igaunijā - 144 eiro. BÅ«tiski augstākas Latvijas darbiniekiem ir arÄ« valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu likmes.2 TādÄ"ļ politiÄ·iem un darba devÄ"jiem ir jābÅ«t ļoti uzmanÄ«giem, kad ir vÄ"lme salÄ«dzināt atseviÅ¡Ä·as lietas Baltijas valstis un izdarÄ«t pārsteidzÄ«gus secinājumus, jo ir jāanalizÄ" visa situācija kopumā. Virsstundu apmaksa Lietuvā un Igaunijā tiešām ir 50% apmÄ"rā, taču piemaksa par darbu svÄ"tku dienās ir 100%. ĪstenÄ«bā Latvijas darbiniekiem piemaksa 100% apmÄ"rā par virsstundu darbu ir tikai maza kompensācija par nodokļu sistÄ"mas lielajiem trÅ«kumiem darbiniekam. 

LDDK ir iesniegusi grozÄ«jumus arÄ« Darba likuma 110.pantā, kas jÅ«tami mazinātu arodbiedrÄ«bu tiesÄ«bas aizstāvÄ"t savus biedrus. LBAS norāda, ka 110.pants efektÄ«vi aizsargā darbinieku no nepamatota uzteikuma un nepiecieÅ¡amÄ«bas to apstrÄ«dÄ"t tiesā. VidÄ"ji 50% gadÄ«jumu arodbiedrÄ«bas nav devuÅ¡as piekriÅ¡anu darba lÄ«guma uzteikumam, un pÄ"c tam 25% gadÄ«jumu uzteikums darbiniekam tā arÄ« netiek izsniegts. Savukārt 80% gadÄ«jumu, aizstāvot savus biedrus tiesā, arodbiedrÄ«ba pierāda un tiesa nolemj, ka uzteikums bijis nepamatots. BÅ«tÄ«bā arodbiedrÄ«ba labo darba devÄ"ju kļūdas ar tiesas lÄ"mumiem. Īstenojot darba devÄ"ju priekÅ¡likumus saistÄ«bā ar grozÄ«jumiem Darba likuma 110.pantā, rezultāts bÅ«s tāds, ka darbinieki vÄ"l mazāk iestāsies par savu pamatotu tiesÄ«bu aizstāvÄ«bu, jo nevÄ"lÄ"sies ilgos tiesas procesus un naudas ieguldÄ«jumu tiesvedÄ«bā. 

Globālās konkurÄ"tspÄ"jas indekss, kurā atspoguļoti 140 valstu darba devÄ"ju viedokļi, rāda, ka paÅ¡i darba devÄ"ji darba samaksas noteikÅ¡anas elastÄ«bas ziņā Latviju jau tagad ir ierindojuÅ¡i 6.vietā, darbā pieņemÅ¡anas un atlaiÅ¡anas prakses izvÄ"rtÄ"jumā - 50.vietā, atlaiÅ¡anas izmaksu izdevÄ«gumā darba devÄ"jam - 35.vietā, kas rāda, ka Latvijas darba devÄ"jiem nav problÄ"mu ne ar darbinieku atlaiÅ¡anas izmaksām, ne ar darbinieku atbrÄ«voÅ¡anu.Â