papildināts (13:11) - Pirmos 16 stacionāros fotoradarus CSDD piegādās uzņēmums Reck

Ceļu satiksmes droÅ¡Ä«bas direkcijas (CSDD) rÄ«kotajā konkursā par 16 Doplera principa stacionāro fotoradaru piegādi uzvarÄ"jis uzņÄ"mums Reck, kurÅ¡ no visiem piedāvājumiem bija vislÄ"tākais. Pirmās mÄ"rierÄ«ces uz Latvijas ceļiem bÅ«s jau Å¡ogad, norāda CSDD.

AtbilstoÅ¡i iepirkumam tiks piegādātas NÄ«derlandes uzņÄ"muma Gatso iekārtas, kas savus uzdevumus pilda jau vairākus desmitus gadu apmÄ"ram 60 pasaules valstÄ«s. Å o iekārtu piegādi veiks Reck, kuram fotoradaru darbÄ«bas uzturÄ"Å¡ana jānodroÅ¡ina vÄ"l piecus gadus pÄ"c to nodoÅ¡anas ekspluatācijā. Iepirkuma lÄ«gumcena ir 896 786 eiro bez pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodokļa.

Reck, atÅ¡Ä·irÄ«bā no otrā pretendenta - uzņÄ"muma Doma - bija vislÄ"tākais piedāvājums mÄ"rierīču piegādÄ".

Fotoradaru iepirkumam bija vÄ"l otra daļa, kas paredz, ka valsts iegādāsies četras transportlÄ«dzekļu ātruma kontroles stacionārās iekārtas ar lāzera skeneri. ArÄ« Å¡ajā daļā, tāpat kā Doplera principa iekārtu piegādÄ", pieteicās Reck un Doma. CSDD pārstāvis Jānis Aizpors skaidro, ka Å¡ajā daļā lÄ"mums par uzvarÄ"tāju tiks pieņemts tuvākajā laikā.

Valsts kopumā piecos gados plāno iegādāties pa 20 stacionārajiem radariem gadā. Par pārÄ"jo iekārtu uzstādÄ«Å¡anu tiks rÄ«koti jauni konkursi, turklāt Å¡obrÄ«d valdÄ«ba nemaz nav lÄ"musi par naudas pieÅ¡Ä·irÅ¡anu Å¡im mÄ"rÄ·im, norādÄ«ja Aizpors.

CSDD uzsver, ka stacionārie fotoradari ir tikai viens no satiksmes droÅ¡Ä«bas uzlaboÅ¡anas instrumentiem. Tikpat nozÄ«mÄ«gi ir, piemÄ"ram, infrastruktÅ«ras uzlaboÅ¡ana, pārvietojamie fotoradari, sabiedrÄ«bas izglÄ«toÅ¡ana un policijas veikta pastiprināta kontrole.

CSDD uzskata, ka radariem jābÅ«t sabiedrÄ«bai saprotamam instrumentam satiksmes droÅ¡Ä«bas uzlaboÅ¡anai, prevencijai, kā arÄ« vidÄ"jā braukÅ¡anas ātruma samazināšanas un ievÄ"roÅ¡anas nodroÅ¡ināšanai, nevis naudas pelnÄ«Å¡anas avotam. TāpÄ"c pirms stacionāro fotoradaru atraÅ¡anās vietām plānots izvietot informatÄ«vas zÄ«mes, kā arÄ« uz ceļa klājuma norādÄ«t mÄ"rierÄ«ces atraÅ¡anās vietā atļauto braukÅ¡anas ātrumu.

BÅ«tiski, lai par radaru fiksÄ"tajiem pārkāpumiem iekasÄ"tie lÄ«dzekļi nonāk valsts budžetā un tiek izmantoti tikai un vienÄ«gi ceļu infrastruktÅ«ras un satiksmes droÅ¡Ä«bas uzlaboÅ¡anai. PretÄ"ji iepriekÅ¡Ä"jai praksei, tagad nodroÅ¡ināts, ka maksa par radaru darbÄ«bas nodroÅ¡ināšanu nekādā veidā nebÅ«s atkarÄ«ga no iekasÄ"to soda naudu apmÄ"ra, norāda direkcija.

SIA Reck darbojas energoceltniecÄ«bas nozarÄ", sniedzot elektromontāžas pakalpojumus. Reck apkalpo elektroietaises, elektrolÄ«nijas, transformatoru punktus, kabeļu lÄ«nijas spriegumā no 0,4 lÄ«dz 330 kilovoltiem. Kompānija arÄ« nodroÅ¡ina elektroapgādes ārÄ"jo tÄ«klu izbÅ«vi, avārijas seku likvidāciju un apakÅ¡staciju apkalpoÅ¡anu.

Firmas.lv informācija liecina, ka 2013.gadā uzņÄ"muma apgrozÄ«jums bija 15 180 636 eiro, bet peļņa - 969 566 eiro. UzņÄ"muma Ä«paÅ¡nieki ir Armands Garkāns un Viesturs KaÄ£is.

Doplera principa ātruma kontroles sistÄ"ma ir balstÄ«ta uz pāri ceļam vÄ"rsta radara kūļa tehnoloÄ£iju, izmantojot ciparu fotokameru pārkāpuma fiksÄ"Å¡anai un iegÅ«tā pārkāpuma attÄ"la saglabāšanai. SistÄ"ma ir aprÄ«kota ar integrÄ"tu zibspuldzi izmantoÅ¡anai gaišā un tumšā diennakts laikā, kas ir sinhronizÄ"ta ar fotokameru.

Stacionārā ātruma kontroles sistÄ"ma ar lāzera skeneri ir balstÄ«ta uz lāzera skenera tehnoloÄ£iju, izmantojot ciparu fotokameru pārkāpuma fiksÄ"Å¡anai un iegÅ«tā pārkāpuma attÄ"la saglabāšanai. ArÄ« Å¡Ä« sistÄ"ma ir aprÄ«kota ar integrÄ"tu zibspuldzi izmantoÅ¡anai gaišā un tumšā diennakts laikā, kas ir sinhronizÄ"ta ar fotokameru.

Konkursa nolikums paredz, ka pretendentam ir jānodroÅ¡ina iekārtu nepārtraukta darbÄ«ba visu diennakti un septiņas dienas nedÄ"ļā.

Iekārtu darbÄ«bas monitoringu veiks CSDD, kura nodroÅ¡inās arÄ« iekārtu apsardzi, noslÄ"dzot lÄ«gumu ar apsardzes uzņÄ"mumu. Tāpat CSDD nodroÅ¡inās iekārtu apdroÅ¡ināšanu pret vandalismu.

Jau ziņots, ka, gatavojoties stacionāro fotoradaru atkārtotai ievieÅ¡anai uz Latvijas ceļiem, jau iepriekÅ¡ tika izvÄ"lÄ"ts uzņÄ"mums, kas radaru atraÅ¡anās vietām pievadÄ«s elektrolÄ«nijas. Konkursā uzvarÄ"ja uzņÄ"mums Citrus Solutions. Å im uzņÄ"mumam bija vienÄ«gais nolikuma prasÄ«bām atbilstoÅ¡ais piedāvājums, bet piedāvātā lÄ«gumcena bija 119 729 eiro.

Privātā komersanta Vitronic fotoradari no Latvijas ceļiem tika noņemti 2012.gada decembrī, savukārt policija joprojām izmanto savus pirms vairākiem gadiem iegādātos četrus fotoradarus.

Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradÄ«sies RÄ«gā un tās apkārtnÄ", liecina CSDD mājaslapā publiskotā karte.

papildināts ar 6.-8.rindkopuÂ