Lai siltums nebēg prom pa spraugām

KurÅ¡ gan nav lasÄ«jis pasaku par trÄ«s sivÄ"ntiņiem un viņu pieredzi namu celÅ¡anā! Gluži tāpat ir arÄ« reālajā dzÄ«vÄ" - ātri un lÄ"ti uzslietās Ä"kās drÄ«z vien par siltumu jāmaksā dārgāk nekā pagājušā gadsimta sākumā kapitāli bÅ«vÄ"tos namos. SiltumenerÄ£ijas rÄ"Ä·inu samazināt var mājas siltināšana, taču jāsaprot, ar kādiem materiāliem to darÄ«t.

Ä'ku siltināšana ir komplekss pasākums - tā jāveic ne tikai no iekÅ¡puses, kur daudz risinājumu var piemeklÄ"t pats saimnieks, bet arÄ« no ārpuses, kas jau ir bÅ«vniecÄ«bas jautājums. Vecām privātmājām siltināšanas darbi bÅ«tiski atÅ¡Ä·iras no daudzstāvu namu siltināšanas. Privātmājas tika celtas no dažādiem materiāliem - ne tikai Ä·ieÄ£eļiem, bet arÄ« no gāzbetona, dažādiem blokiem, skaidu betona, koka. "Bieži ar vati vien neko nevar uzreiz atrisināt," saka Latvijas Energoefektivitātes asociācijas (LATEA) valdes loceklis Aldis Sirmačs. "Uzlikt var, bet jÄ"gas nebÅ«s. Vispirms jāsāk ar bÅ«vmateriālu novÄ"rtÄ"jumu, un tikai tad var piemeklÄ"t visatbilstošāko siltumizolācijas materiālu."

Katrs, kas rÅ«pÄ"jas par mājas stāvokli, bez Ä«paÅ¡iem mÄ"raparātiem jau zina, ka kritiskās vietas, pa kurām siltums atstāj māju, ir bÄ"niņi, logu un durvju spraugas, problemātiski ir Ä"ku stÅ«ri un ārsienas. Lai veiktu sienu siltumizolāciju, jābÅ«t zināšanām bÅ«vniecÄ«bā, jo tas nav tik vienkārÅ¡i. A. Sirmačs visiem iesaka ievÄ"rot bÅ«vfizikas likumus, kas ietver informāciju par Å«dens, mitruma fāžu pārejām, difÅ«zijām, dažādiem procesiem, kas notiek reāli funkcionÄ"jošā Ä"kā. Ja, piemÄ"ram, neievÄ"ro principu, kādā veidā kondensÄ"jas gaiss, tas var sākt tecÄ"t siltumizolācijas materiālā.

"Galvenais iemesls, kāpÄ"c Ä"ku siltināšana Latvijā joprojām ir tik zemā lÄ«menÄ«, ir tas, ka piedāvājumā ir ļoti daudz un dažādu siltumizolācijas materiālu un siltināšanas sistÄ"mu, bet pircÄ"ju izvÄ"les kritÄ"rijs bieži vien ir zemākā cena un vienkāršākā uzlikÅ¡anas metode," zina teikt bÅ«vmateriālu preču konsultants Jānis Graudiņš. KvalitatÄ«vi siltumizolācijas materiāli ir dārgāki. Jāuzmanās arÄ«, lai neizmantotu Latvijas klimatam neatbilstoÅ¡us materiālus, jo tad siltināšanas kvalitāte klibos.