Darba devēja apstiprinājums par laiku, kurā darbinieks slimojis, vairs nebūs nepieciešams

Saeima Å¡odien galÄ«gajā lasÄ«jumā pieņÄ"ma likumu grozÄ«jumus, paredzot, ka no 2015.gada 1.jÅ«lija nebÅ«s vajadzÄ«gs darba devÄ"ja apstiprinājums tam, ka laikā, par kuru darbiniekam izsniegta darba nespÄ"jas jeb slimÄ«bas lapa, viņš tiešām nav strādājis, portālu Diena.lv informÄ"ja Saeimas preses dienestā.

Tas nozÄ«mÄ", ka slimÄ«bas un maternitātes pabalsta pieprasÄ«Å¡anai bÅ«s nepiecieÅ¡ams tikai pieprasÄ«tāja iesniegums, un to viņš varÄ"s iesniegt Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«rā (VSAA) arÄ« elektroniski.

Iesniegumā personai bÅ«s jāapliecina, ka darba nespÄ"jas laikā viņa nav strādājusi, savukārt VSAA rÄ«cÄ«bā, tāpat kā lÄ«dz Å¡im, bÅ«s informācija par sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu periodiem, kas ļaus to pārbaudÄ«t.

PaÅ¡laik, lai saņemtu minÄ"tos pabalstus, ir jāuzrāda darba nespÄ"jas lapa un darba devÄ"ja apstiprinājums par personas neieraÅ¡anos darbā.

Ar grozÄ«jumiem plānots vienkārÅ¡ot minÄ"to pabalstu pieprasÄ«Å¡anas kārtÄ«bu un mazināt administratÄ«vo slogu darba devÄ"jiem.

Vienlaikus likumu izmaiņas paredz noteikt, ka apgādnieka zaudÄ"jumu apmÄ"rs katram mirušā apgādnieka bÄ"rnam nedrÄ«kst bÅ«t mazāks par 65% no valsts sociālā nodroÅ¡inājuma pabalsta lÄ«dzÅ¡inÄ"jo 50% vietā. Tā paredzÄ"ts nodroÅ¡ināt vienlÄ«dzÄ«gu attieksmi pret personām, kuras zaudÄ"juÅ¡as apgādnieku.

Tāpat noteikts Ä«sāks termiņš pabalstu pieprasÄ«Å¡anai par iepriekÅ¡Ä"jo laiku. LÄ«dzÅ¡inÄ"jo 12 mÄ"neÅ¡u vietā tas bÅ«s seÅ¡i mÄ"neÅ¡i. Šāds termiņš patlaban jau ir spÄ"kā attiecÄ«bā uz pensiju pieprasÄ«Å¡anu.

MinÄ"tās izmaiņas paredz grozÄ«jumi likumā par obligāto sociālo apdroÅ¡ināšanu pret nelaimes gadÄ«jumiem darbā un arodslimÄ«bām un likumā par maternitātes un slimÄ«bas apdroÅ¡ināšanu.