Krauze par Latvijas lepnumu: Divu stundu laikā nonākt cilvēcības un cerības gaisotnē

Laikraksta Diena un TV3 akcijas Latvijas lepnums noslÄ"guma ceremoniju Å¡ogad vadÄ«s žurnālists Arnis Krauze. Par gatavoÅ¡anos pasākumam viņu iztaujā Romāns Meļņiks.

Ar kādām sajÅ«tām uztvÄ"ri ziņu, ka tev jāvada Latvijas lepnuma ceremoniju?

Tas bija liels un patÄ«kams pārsteigums, ka saņÄ"mu Å¡o uzaicinājumu. Ar lielu satraukumu gaidu Å¡o brÄ«di, jo tomÄ"r lÄ«dz Å¡im televÄ«zijā esmu darbojies nedaudz citā žanrā - ziņās. Tā ir pilnÄ«gi cita gaisotne, citas emocijas.

Man ir prieks, ka ir tāds Latvijas lepnums, - tur arÄ« ieskanas kāda skumÄ«ga nots, bet visi gadÄ«jumi ir ļoti pozitÄ«vi, ļoti cilvÄ"cÄ«gi un tādi, kas nes lielu cerÄ«bu, kura bieži vien izpaliek ziņu sižetos. Man arÄ« ļoti simpātisks Å¡Ä·iet veids, kā tiek pasniegtas Latvijas lepnumabalvas - labo darbu darÄ«tāju priekšā kājās pieceļas Valsts prezidents, viņus godina Latvijā pazÄ«stami, redzami cilvÄ"ki,Latvijas lepnuma balvas saņÄ"mÄ"ji Å¡ajā vakarā ir visu uzmanÄ«bas centrā.

Tāpat pieminams fakts ir mediju sadarbÄ«ba Å¡Ä« pasākuma rÄ«koÅ¡anā. Konkurence ir mÅ«su ikdiena, bet Å¡is ir labais piemÄ"rs jau daudzu gadu garumā, ka divi mediji - Diena un TV3 - veiksmÄ«gi sadarbojas, veidojot projektu Latvijas lepnums. TV3 pārraida svinÄ«go ceremoniju, savukārt laikraksts Diena visa gada garumā publicÄ" rakstus par cilvÄ"kiem, kas darÄ«juÅ¡i kādu labu darbu un tāpÄ"c pieteikti Latvijas lepnuma nominācijai.

Ko tu pats uzskati par Latvijas lepnumu?

Mans Latvijas lepnums ir visi jaunie zinātnieki, ārsti, skolotāji no, piemÄ"ram, IespÄ"jamās misijas, kuri, pabeidzot augstskolu, neaizbrauc prom, bet paliek Latvijā un savu nākotni un cerÄ«bas saista ar Latviju.

MÄ"s bieži dzirdam cilvÄ"kus sÅ«dzamies par sliktiem apstākļiem, valsts palÄ«dzÄ«bas trÅ«kumu, taču Å¡ajos gadÄ«jumos redzam, ka faktiski tās tikai atrunas, - ja grib, lielas lietas var sasniegt arÄ« ar maziem resursiem.

Latvijas lepnuma galvenā vÄ"rtÄ«ba ir, ka bÅ«tiskākā ir nevis naudas izteiksmÄ" izteiktā palÄ«dzÄ«ba, bet tas, ka kāds pamana, ka cilvÄ"kam vajadzÄ«gs atbalsts, nepaiet garām, nav vienaldzÄ«gs. Protams, ļoti lielu cieņu raisa gadÄ«jumi, kad tiek glābta kāda dzÄ«vÄ«ba - vai nu kāda puiÅ¡a, kas iekritis ledainā dÄ«Ä·Ä«, vai gadÄ«jums, kad garāmbraucÄ"js, pats riskÄ"jot ar savu dzÄ«vÄ«bu, avārijā cietuÅ¡os izglābj no degoÅ¡as automaÅ¡Ä«nas. Šādi stāsti mani ļoti uzrunā, jo mums diemžÄ"l ir pārāk liela vienaldzÄ«ba sabiedrÄ«bā, paejam negadÄ«jumiem garām ar domu, ka gan jau kāds cits palÄ«dzÄ"s, gan jau kāds cits piezvanÄ«s ātrajiem vai policijai.

Vairāk Romāna Meļņika interviju ar Arni Krauzi lasiet piektdienas, 24.oktobra, laikrakstā Diena!Â