Saeimas Budžeta un finanšu komisija: Daļa iedzīvotāju bezdarbnieku pabalstu izmanto ļaunprātīgi

KamÄ"r bezdarbs Latvijā sarÅ«k, bezdarbnieka pabalsta saņÄ"mÄ"ju skaits pieaug, tāpÄ"c pastāv bažas, ka daļa iedzÄ«votāju pabalstu izmanto ļaunprātÄ«gi, Å¡odien Saeimas Budžeta un finanÅ¡u komisijas sÄ"dÄ" pauda komisijas biedrs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienÄ«ba Visu Latvijai-TB/LNNK).

SeptembrÄ« Å¡Ä« pati komisija atbalstÄ«ja valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas speciālā budžeta izdevumu palielināšanu par 18,14 miljoniem eiro, kas nepiecieÅ¡ami bezdarbnieka pabalstu izmaksai sakarā ar pabalsta saņÄ"mÄ"ju skaita un arÄ« vidÄ"jā pabalsta apmÄ"ra pieaugumu. Parādnieks neatbalstÄ«ja Å¡o lÄ"mumu.

Deputātam šāda situācija Å¡Ä·iet neloÄ£iska, ņemot vÄ"rā, ka valstÄ« nav vÄ"rojams bezdarba pieaugums. Viņš lÅ«dza LabklājÄ«bas ministrijai (LM) skaidrot iemeslus šādam pieaugumam, tostarp to, cik lielu daļu no Å¡Ä« palielinājuma veido Liepājas metalurga darbinieku atlaiÅ¡ana.

LM apkopotie dati liecina, ka bezdarbnieka pabalsta saņÄ"mÄ"ju skaits ir pieaudzis no 31 523 lÄ«dz 37 537 cilvÄ"kiem vidÄ"ji mÄ"nesÄ«.

Ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme sÄ"dÄ" skaidroja, ka viens no tā iemesliem ir sociāli apdroÅ¡ināto bezdarbnieku skaita pieaugums. Kopumā tā ir pozitÄ«va tendence, kas liecina, ka cilvÄ"ki vairāk uzticas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mai, sacÄ«ja LM pārstāve. Å obrÄ«d tiesÄ«bas uz bezdarbnieka pabalstu ir 43% reÄ£istrÄ"to bezdarbnieku.

NepiecieÅ¡amÄ«bu pÄ"c papildu finansÄ"juma pabalsta izmaksai palielina arÄ« darba samaksas pieaugums valstÄ«, kam ir tieÅ¡a ietekme uz bezdarbnieka pabalsta lielumu, sacÄ«ja Jaunzeme. VidÄ"jais bezdarbnieka pabalsta apmÄ"rs esot pieaudzis par 5%, proti, no 188,22 eiro lÄ«dz 198,34 eiro mÄ"nesÄ«.

Vienlaikus Jaunzeme norādīja uz pozitīvu tendenci samazināties ilgstošo bezdarbnieku skaitam, bet tai pat laikā norādīja, ka jaunu darba vietu joprojām ir maz, īpaši reģionos.

Skaidrojot iespÄ"jamu ļaunprātÄ«gu Å¡Ä« pabalsta izmantoÅ¡anu, LM valsts sekretāre sacÄ«ja, ka "ar Å¡o pabalstu tā apmÄ"ra dÄ"ļ noturÄ"t esoÅ¡o dzÄ«ves lÄ«meni cilvÄ"kam ir ļoti grÅ«ti".

TomÄ"r Parādnieks norādÄ«ja uz vÄ"l kādu nepilnÄ«bu. Viņaprāt, nav taisnÄ«gi noteikt atÅ¡Ä·irÄ«gas summas, no kādām valsts maksā iemaksas pensiju apdroÅ¡ināšanai par darba meklÄ"tāju bezdarbnieka pabalsta saņemÅ¡anas laikā un citiem, piemÄ"ram, māmiņām, kuras devušās bÄ"rna kopÅ¡anas atvaļinājumā. Å obrÄ«d Å¡Ä«s iemaksas par bezdarbniekiem tiek veiktas no pilna bezdarbnieka pabalsta - vidÄ"ji no 200 eiro mÄ"nesÄ« -, savukārt par jaunajām māmiņām iemaksas tiek veiktas no 100 eiro.

"Ir jāatrod lÄ«dzsvars. Pie esošā budžeta to var izdarÄ«t," sacÄ«ja Parādnieks. "Šādam droÅ¡Ä«bas spilvenam bezdarba gadÄ«jumā nenoliedzami ir jābÅ«t, seviÅ¡Ä·i tām personām, kuras ir cÄ«tÄ«gi strādājuÅ¡as. TomÄ"r kaut kas Å¡eit nav kārtÄ«bā, ja redzam, ka vidÄ"jo bezdarbnieka pabalsta saņÄ"mÄ"ju skaits mÄ"nesÄ« ir palielinājies par 20%. Es piekrÄ«tu, ka gadÄ«jumā, ja cilvÄ"ks Å¡o iespÄ"ju izmanto reizi savā mūžā vai divas, tas nav nekas ārkārtÄ"js, bet, ja viens cilvÄ"ks katru otro gadu saņem bezdarbnieka pabalstu un par viņu veicam iemaksas pensiju kapitālā no pilnas summas, tas nav taisnÄ«gi iepretim citiem, piemÄ"ram, jaunajām māmiņām," piebilda deputāts.

LM valsts sekretāre aicināja "nelikt vienādÄ«bas zÄ«mi" starp jaunajām māmiņām un bezdarbniekiem, norādot, ka katrā gadÄ«jumā darbojas cits apdroÅ¡ināšanas veids. Vienlaikus viņa uzsvÄ"ra, ka ministrijai nebÅ«tu iebildumu, ja valsts bÅ«tu gatava maksāt pensiju iemaksas arÄ« visu citu pabalstu izmaksas gadÄ«jumā tādā pašā apmÄ"rā kā bezdarbnieka pabalsta saņemÅ¡anas laikā.

"Jebkurā gadÄ«jumā bÅ«s politiÄ·u uzstādÄ«jums un ierÄ"dņi piedāvās visādus iespÄ"jamos risinājumus, lai sasniegtu konkrÄ"tos mÄ"rÄ·us vislabākā un efektÄ«vākā veidā," viņa teica.

PÄ"c sÄ"des NodarbinātÄ«bas valsts aÄ£entÅ«ras (NVA) vadÄ«tāja Inese Kalvāne norāda, ka Å¡obrÄ«d nevar konkrÄ"ti pateikt, vai bezdarbnieka pabalsta saņÄ"mÄ"ju skaita palielināšanās ir slikta vai laba. "To ir jāizvÄ"rtÄ", un, lai to izdarÄ«tu, ir jāsaprot, ka starp bezdarbnieku pabalsta saņÄ"mÄ"ju skaitu un citiem pabalstiem vienādÄ«bas zÄ«mi likt nedrÄ«kst," teica Kalvāne.

Viņa sacÄ«ja, ka NVA kontrolÄ", lai cilvÄ"ks meklÄ"tu darbu. "Bezdarbnieku pabalsta saņemÅ¡anas periods nav domāts atpÅ«tai, bet gan laiks savām spÄ"jām un interesÄ"m visatbilstošākā darba atraÅ¡anai," viņa norādÄ«ja.

NVA speciālistu pieredze rāda, ka labāka darba meklÄ"jumi prasa laiku un Å¡obrÄ«d, kad valsts ekonomika ir daudz maz atkopusies, cilvÄ"ki sāk domāt ne tikai par jebkura darba pieņemÅ¡anu, kas vienkārÅ¡i ļauj nopelnÄ«t, bet meklÄ" darbu, kas arÄ« patÄ«k.

NVA vadÄ«tāja gan nenoliedz, ka ir iespÄ"jami ļaunprātÄ«gi bezdarbnieka pabalsta izmantoÅ¡anas gadÄ«jumi, tomÄ"r neredz tam pamatu, ņemot vÄ"rā pabalsta zemo vidÄ"jo apmÄ"ru.