Atkal aktuāli gada sākuma elektroenerģijas piedāvājumi

ElektroenerÄ£ijas tirgus privātajiem klientiem gan pÄ"c piedāvājumu veida, gan arÄ« pÄ"c cenām, visticamāk, bÅ«tiski neatÅ¡Ä·irsies no tā tirgus, kādam vajadzÄ"ja bÅ«t pÄ"c iepriekÅ¡ plānotās atvÄ"rÅ¡anas jau Å¡Ä« gada 1. aprÄ«lÄ«, ceturtdien vÄ"sta laikraksts Diena.

Lai saprastu, ar ko rÄ"Ä·ināties pÄ"c nākamā gada 1. janvāra, klientiem atliek vien pārcilāt tos piedāvājumus, kas saņemti no tirgotājiem gada sākumā. Tas tiek skaidrots ar faktu, ka kopÄ"jais regulÄ"jums tirgÅ« ir saglabājies bez bÅ«tiskām atÅ¡Ä·irÄ«bām, un Å¡Ä« gada laikā vienÄ«gā notikusÄ« bÅ«tiskā pārmaiņa ir Saeimas izstrādātais elektroenerÄ£ijas cenu kompensācijas mehānisms mazturÄ«gajām mājsaimniecÄ«bām, ka paredz, ka pirmās 100 kilovatstundas elektroenerÄ£ijas mazturÄ«gajām mājsaimniecÄ«bām tiks pārdotas pÄ"c paÅ¡reizÄ"jā Starta tarifa - 11,64 centiem par kilovatstundu.

Lai number one. janvāra mājsaimniecÄ«bas iegādātos elektroenerÄ£iju par sev izdevÄ«gāko cenu, Ekonomikas ministrija (EM) lÄ«dz šā gada 15. decembrim aicina iedzÄ«votājus izvÄ"lÄ"ties elektroenerÄ£ijas patÄ"riņam atbilstošāko piedāvājumu, noslÄ"dzot elektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bas lÄ«gumu. Ja iedzÄ«votājs lÄ«dz 15. decembrim nenoslÄ"gs elektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bas lÄ«gumu ne ar vienu tirgotāju, elektroenerÄ£ijas piegādi nodroÅ¡inās esoÅ¡ais tirgotājs universālā pakalpojuma ietvaros, uzsver EM. 

"PavasarÄ«, kad elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana mājsaimniecÄ«bām tika atlikta lÄ«dz 2015. gada 1. janvārim, kā galvenais Å¡Ä·Ä"rslis tirgus atvÄ"rÅ¡anai tika nosaukts tas, ka nav izstrādāts atbalsta mehānisms mazturÄ«gajām un trÅ«cÄ«gajām personām. Å obrÄ«d tas ir izdarÄ«ts, tādÄ"ļ uzskatām, ka ir izpildÄ«ti visi priekÅ¡noteikumi, lai no nākamā gada tirgus tiktu atvÄ"rts," norāda Latvenergo pārstāve Sandra VÄ"jiņa.

Tiesa, otrā lielākā tirgotāja, Eesti Energia meitas uzņÄ"muma Enefit vadÄ«tājs Jānis Bethers savu viedokli nav mainÄ«jis un sarunā ar Dienu atzina, ka uzņÄ"mums joprojām atturÄ"sies no ienākÅ¡anas Latvijas mājsaimniecÄ«bu tirgÅ«, jo joprojām nepietiekami sakārtoti ir jautājumi, kas saistÄ«ti ar pārrobežu elektropārvades infrastruktÅ«ras izmaksām, un uzņÄ"mumam nepievilcÄ«gi Å¡Ä·iet arÄ« mājsaimniecÄ«bu sektorā strādājoÅ¡ajiem tirgotājiem izvirzÄ«tie nosacÄ«jumi.

TomÄ"r, kā liecina EM un Sadales tÄ«kla dati, esoÅ¡ais tirgus regulÄ"jums Å¡Ä·itis pietiekami pievilcÄ«gs vismaz pieciem tirgotājiem un arÄ« lielam skaitam mājsaimniecÄ«bu - jau vasaras beigās brÄ«vajā tirgÅ« elektroenerÄ£iju iegādājās vairāk nekā 3000 mājsaimniecÄ«bu.

Kaut arÄ« tirgotāji lielākoties neatklāj konkrÄ"tas cenu prognozes, gan Å¡Ä« gada laikā vÄ"rojamā situācija elektroenerÄ£ijas biržā Nord Pool Spot, gan arÄ« tirgotāju teiktais liecina, ka bÅ«tiskas pārmaiņas tirgÅ« nav notikuÅ¡as, tāpÄ"c, domājams, iepriekÅ¡ Latvenergo noteiktais augstākais tarifs piedāvājumam Universālais 16,9 centu lÄ«menÄ« kalpos par cenas griestiem arÄ« citiem tirgotājiem.

"Å obrÄ«d nevaram nosaukt cenas apjomu, taču vairumtirdzniecÄ«bas tirgÅ« lielas izmaiņas kopÅ¡ pavasara nav notikuÅ¡as," atklāj Latvenergo pārstāve. Viņas teikto apliecina arÄ« Nord Pool Spot mÄ"neÅ¡a cenu statistika - piemÄ"ram, lai gan jÅ«lijā un augustā Å¡ogad vairumcenas Latvijas tirdzniecÄ«bas apgabalā bija augstākas nekā pÄ"rn, kopumā tās saglabājušās tuvu 50-60 eiro atzÄ«mÄ"m, savukārt Å¡Ä« gada septembrÄ« cena, salÄ«dzinot ar pagājuÅ¡o septembri, pat samazinājusies par četriem eiro.

Visai droÅ¡i gaidāmo cenu var prognozÄ"t arÄ« tie klienti, kuri jau izvÄ"lÄ"juÅ¡ies vai apsver izvÄ"lÄ"ties Baltkom piedāvājumu, jo, kā liecina uzņÄ"muma publiskotā informācija, atkarÄ«bā no izvÄ"lÄ"tā pieslÄ"guma veida nākamajiem diviem gadiem uzņÄ"muma klienti var rÄ"Ä·ināties ar cenu no 10,69 centiem par 100 pirmajām kilovatstundām lÄ«dz 16,6 centiem par patÄ"riņu, kas pārsniedz Å¡o apjomu.

Visu Gunāra Valdmaņa rakstu Atkal aktuāli gada sākuma piedāvājumi lasiet ceturtdienas, 16.oktobra, laikrakstā Diena!