VID atklāj aplokšņu algas orķestrim gandrīz 5000 eiro vērtībā

Valsts ieņÄ"mumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonas pirmdien veica pārbaudi vienā no koncerta norises vietām RÄ«gā. Pārbaudes laikā VID inspektori konstatÄ"ja aplokšņu algu izmaksu orÄ·estra muzikantiem un pasākuma tehniskajiem darbiniekiem.

Ierodoties Telmana Guževska koncerta norises vietā, VID Nodokļu kontroles pārvaldes inspektori konstatÄ"ja, ka darba samaksu izmaksā aploksnÄ". 

VID konstatÄ"ja, ka atlÄ«dzÄ«ba muzikantiem un pasākuma tehniskajiem darbiniekiem tiek izmaksāta saskaņā ar algu sarakstu, kurā atseviÅ¡Ä·as personas bija parakstÄ«jušās par naudas saņemÅ¡anu. Tāpat VID konstatÄ"ja naudas aploksnes, uz kurām bija norādÄ«ti personu vārdi un ievietota nauda.

Pārbaudes laikā atklāts, ka kopumā aplokšņu algas saņÄ"ma 48 muzikanti un pasākuma tehniskie darbinieki, kuriem kopsummā bija izmaksāti 4955 eiro. Nenomaksātā iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa apmÄ"rs lÄ"Å¡ams 1541 eiro apmÄ"rā, un valsts obligātās sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksas 2474 eiro apmÄ"rā.

Aplokšņu algas orÄ·estra mÅ«ziÄ·iem un tehniskajiem darbiniekiem izmaksāja kāda persona, kura jau 2007.gadā nonākusi VID FinanÅ¡u policijas pārvaldes (FPP) redzeslokā saistÄ«bā ar vairāku smagu un seviÅ¡Ä·i smagu noziedzÄ«gu nodarÄ«jumu izdarÄ«Å¡anu valsts ieņÄ"mumu jomā. ÄŒetros FPP lietvedÄ«bā esoÅ¡ajos kriminālprocesos minÄ"tajai personai bija piemÄ"rots aizdomās turamās personas statuss.

Visi kriminālprocesi, kuros figurÄ"ja minÄ"tā persona, ir nosÅ«tÄ«ti prokuratÅ«rai kriminālvajāšanas uzsākÅ¡anai, un tajos lÅ«gts uzsākt kriminālvajāšanu pret minÄ"to personu par izvairÄ«Å¡anos no nodokļu nomaksas, krāpÅ¡anu un noziedzÄ«gi iegÅ«tu lÄ«dzekļu legalizāciju. Kontroles pasākumi tiek turpināti.

VID ir nepatÄ«kami pārsteigts par šāda pārkāpuma konstatÄ"Å¡anu koncertu organizÄ"Å¡anas vietā, jo tas diemžÄ"l norāda uz inteliÄ£ences iecietÄ«go attieksmi pret izvairÄ«Å¡anos no nodokļu nomaksas, un atgādina, ka viens no bÅ«tiskākajiem faktoriem, kas palielina Ä"nu ekonomiku ir aplokšņu algas.

MinÄ"tie pārkāpumi liecina par negodprātÄ«gu komersantu centieniem rast lÄ«dzekļus, no kuriem izmaksāt atalgojumu, izvairoties no nodokļu nomaksas un tādÄ"jādi ne tikai samazinot valsts budžeta ieņÄ"mumus, bet arÄ« liedzot darbiniekam valsts noteiktās sociālās garantijas darbnespÄ"jas, darba zaudÄ"Å¡anas, bÄ"rna piedzimÅ¡anas u.c. gadÄ«jumos, kad finansiālais atbalsts ir Ä«paÅ¡i bÅ«tisks, norāda VID.