Stājas spēkā jaunais būvniecības regulējums

No treÅ¡dienas stājas spÄ"kā jaunais BÅ«vniecÄ«bas likums un tam pakārtotie Ministru kabineta noteikumi, kas bÅ«tiski maina lÄ«dzÅ¡inÄ"jo bÅ«vniecÄ«bas kārtÄ«bu, Ä«paÅ¡i akcentÄ"jot bÅ«vdarbu organizÄ"Å¡anas procesu un iesaistÄ«to puÅ¡u atbildÄ«bu, vienlaikus samazinot birokrātisko procedÅ«ru skaitu.

BÅ«vniecÄ«bas likuma mÄ"rÄ·is ir radÄ«t mÅ«sdienÄ«gu bÅ«vniecÄ«bas procesa tiesisko regulÄ"jumu Latvijā, kas sekmÄ"s kvalitatÄ«vu un atbildÄ«gu bÅ«vniecÄ«bu, sabiedrÄ«bai radot pārliecÄ«bu par Ä"ku droÅ¡umu un nekaitÄ«gumu.

Jaunais bÅ«vniecÄ«bas regulÄ"jums skaidri nosaka pienākumu un atbildÄ«bas sadalÄ«jumu starp bÅ«vniecÄ«bā iesaistÄ«tajām pusÄ"m, precÄ«zi definÄ" kontrolÄ"joÅ¡o institÅ«ciju pienākumus un atbildÄ«bu bÅ«vniecÄ«bas procesa uzraudzÄ«bā, kā arÄ« dod iespÄ"ju iedzÄ«votajiem savlaicÄ«gi iepazÄ«ties un iesaistÄ«ties sev tuvumā plānoto bÅ«vniecÄ«bas projektu Ä«stenoÅ¡anā.

AtÅ¡Ä·irÄ«bā no iepriekÅ¡Ä"jā bÅ«vniecÄ«bas procesa jaunais regulÄ"jums paredz, ka bÅ«vatļauja tiek izsniegta, pamatojoties uz bÅ«vniecÄ«bas ieceres iesniegumu un bÅ«vprojektu minimālā sastāvā pirms projektÄ"Å¡anas darbu sākÅ¡anas, tādÄ"jādi lÄ"mumu par bÅ«vniecÄ«bu apstrÄ«dÄ"Å¡anu pārceļot uz bÅ«vniecÄ«bas procesa stadijas paÅ¡u sākumu. LÄ"muma pārcelÅ¡ana uz bÅ«vniecÄ«bas procesa sākumu pasÅ«tÄ«tājam palÄ«dzÄ"s novÄ"rst pārmÄ"rÄ«gu zaudÄ"jumu risku.

Tāpat jaunais bÅ«vniecÄ«bas process paredz bÅ«vvaldei pieņemt vienu lÄ"mumu - izsniegt bÅ«vatļauju lÄ«dzÅ¡inÄ"jo trÄ«s lÄ"mumu vietā (plānoÅ¡anas un arhitektÅ«ras izdevuma izsniegÅ¡ana, bÅ«vprojekta akcepts, bÅ«vatļaujas izdoÅ¡ana), lÄ«dz pasÅ«tÄ«tājam ir tiesÄ«bas sākt bÅ«vdarbus.

Jaunā kārtÄ«ba paredz efektÄ«vu mehānismu un instrumentus bÅ«vniecÄ«bas pārkāpumu likvidÄ"Å¡anai, kā arÄ« dod instrumentus ekspluatācijā nodotu bÅ«vju droÅ¡uma uzraudzÄ«bai.

Ekonomikas ministrija informÄ", ka patlaban ir pieņemti visi bÅ«tiskākie no jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma izrietoÅ¡ie Ministru kabineta noteikumi - VispārÄ«gie bÅ«vnoteikumi, Ä'ku bÅ«vnoteikumi, Noteikumi par bÅ«vinspektoriem un Noteikumi par bÅ«vspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildÄ«bas apdroÅ¡ināšanas un bÅ«vuzņÄ"mÄ"ju civiltiesiskās atbildÄ«bas apdroÅ¡ināšanas kārtÄ«bu un minimālo atbildÄ«bas limitu.

Patlaban Ekonomikas ministrija kopā ar būvniecības nozares nevalstiskajām organizācijām strādā pie Latvijas būvnormatīvu pārskatīšanas. Satiksmes ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpina darbu pie specifisku objektu būvniecības kārtības. Savukārt līdz 2015.gada 1.jūlijam tiks apstiprināti visi jaunie būvnormatīvi.