Adijāns: Mīklaina ES relīze par ĢMO

Latvijas medijus pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā sasniedza grÅ«ti izprotama preses relÄ«ze no Briseles. Skaidrs, ka Briseles relīžu rakstÄ«tāji bieži vien nav viegla uzdevuma priekšā, taču Å¡is teksts bija Ä«stens eirožargona Å¡edevrs. RelÄ«ze pirmajā brÄ«dÄ« Å¡Ä·ita kā pie kājām nomests informācijas murskulis, kas varÄ"tu uzrunāt vienÄ«gi cilvÄ"kus, kuri sirgst ar attiecÄ«gā tipa autisma sindromu. Tiem, kas acumirklÄ« nespÄ"j saskaitÄ«t uz zemes izbÄ"rtos zobu bakstāmos, Å¡Ä« vārdu virtene ir nopietns izaicinājums.

«Komisija aicina Padomi apstiprināt tās priekÅ¡likumu dalÄ«bvalstÄ«m pieÅ¡Ä·irt lielāku subsidiaritāti attiecÄ«bā uz Ä¢MO (Ä£enÄ"tiski modificÄ"tie organismi) kultivÄ"Å¡anu,» - nosaukums jau vien ir kā vÄ"rts. IelÅ«kojoties akadÄ"misko terminu datubāzÄ", top skaidrs, ka «subsidiaritāte», vienkāršāk runājot, nozÄ«mÄ" lielāku patstāvÄ«bu. DalÄ«bvalstÄ«m tātad bÅ«tu jāiegÅ«st lielāka patstāvÄ«ba, lemjot par Ä¢MO kultivÄ"Å¡anu.

Tas jau pamazām sāk kļūt interesantāk. Ä¢MO pieminÄ"Å¡ana saistÄ«bā ar vajadzÄ«bu kaut ko mainÄ«t ES aktos rada zināmu intrigu. Lasot relÄ«zi, saturs ar katru nākamo vārdu kļūst arvien mazāk saprotams.

RelÄ«zes pirmajā daļā tiek runāts par uzņÄ"mÄ"jsabiedrÄ«bas Pioneer 2001. gada pieprasÄ«jumu atļaut ES teritorijā Ä£enÄ"tiski modificÄ"tās kukurÅ«zas Å¡Ä·irnes 1507 kultivÄ"Å¡anu. Toreiz spÄ"kā bija noteikumi - ja Padome nespÄ"j nodroÅ¡ināt kvalificÄ"tu balsu vairākumu ne par, ne pret atļauÅ¡anu, tad Komisijai saskaņā ar likumdoÅ¡anu ir jāpieÅ¡Ä·ir atļauja.

Tā kā padome lÄ«dz pat Å¡ai baltai dienai nav spÄ"jusi kvalificÄ"ti nobalsot, Komisijai 1507 kultivÄ"Å¡ana nu bÅ«s jāatļauj.

Tad relÄ«zÄ" notiek negaidÄ«ts pavÄ"rsiens. Tiek pieminÄ"ts cits projekts - tā sauktais «ĢMO kultivÄ"Å¡anas priekÅ¡likums», par kura pieņemÅ¡anu ES dalÄ«bvalstis arÄ« vÄ"l nav spÄ"juÅ¡as vienoties. Abi priekÅ¡likumi tad nemanāmi savijas kopā ES komisāra Tonio Borga garākā citātā. Tā sākumā viņš norāda, ka Padomes nevienprātÄ«bas dÄ"ļ Komisijai tagad nāksies apstiprināt 1507 kultivÄ"Å¡anas priekÅ¡likumu, tāpÄ"c dalÄ«bvalstÄ«m nu jābÅ«t vienprātÄ«gākām un kopÄ«gi jāatbalsta cits priekÅ¡likums - «ĢMO kultivÄ"Å¡anas priekÅ¡likums».

«Pateicoties Å¡im grozÄ«jumam, dalÄ«bvalstis varÄ"s ierobežot vai aizliegt Ä¢MO kultivÄ"Å¡anu visā savā teritorijā vai kādā tās daļā,» skaidrots relÄ«zÄ". PiekritÄ«sit - tas skan diezgan pozitÄ«vi. TāpÄ"c vÄ"l jo neticamāk Å¡Ä·iet, ka ir valstis, kas neatbalsta nacionālo tiesÄ«bu iegÅ«Å¡anu Ä¢MO izplatÄ«bas ierobežoÅ¡anai.

Zināmu izskaidrojumu vairāku valstu atturÄ«bai sniedz paÅ¡a Borga teiktais, ka «ĢMO kultivÄ"Å¡anas priekÅ¡likums» jāpieņem ātrāk, «lai atrisinātu paÅ¡reizÄ"jo kritisko situāciju saistÄ«bā ar atļauju izsniegÅ¡anas procesu». Par to, kā tieÅ¡i «nepiecieÅ¡amie» grozÄ«jumi ietekmÄ"s atļauju izsniegÅ¡anas procesu, relÄ«zÄ" nekas nav minÄ"ts. Å is nacionālo tiesÄ«bu piedāvājums Å¡Ä·iet jo aizdomÄ«gāks, ņemot vÄ"rā ES tiekÅ¡anos pÄ"c federalizācijas.