Pie ārsta tikai ar eID kartēm

Ja Å¡obrÄ«d elektronisko identifikācijas karti (eID) katrs var saņemt pÄ"c brÄ«vas izvÄ"les, tad no 2017. gada 1. janvāra tādai bÅ«s jābÅ«t ikvienam Latvijas nodokļu maksātājam, ja tas vÄ"lÄ"sies saņemt medicÄ«nas pakalpojumus.

Šāds risinājums izvirzÄ«ts kā efektÄ«vākais variants obligātās veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas ievieÅ¡anai. Jāpielāgojas gan bÅ«s ne tikai pacientiem, bet arÄ« medicÄ«nas pakalpojumu sniedzÄ"jiem, jo katram ārstam bÅ«s jāiegādājas datu nolasÄ«Å¡anas terminālis, lai noskaidrotu, vai konkrÄ"tais cilvÄ"ks ir vai nav nodokļu maksātājs.

Lai gan Å¡obrÄ«d obligātās veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas likumprojekts vÄ"l nav apstiprināts valdÄ«bā, tomÄ"r aktÄ«vi norit gatavoÅ¡anās sistÄ"mas ievieÅ¡anai. Lai izvÄ"rtÄ"tu labāko scenāriju, auditorkompānija KPMG Baltic veica pÄ"tÄ«jumu, kuru vakar prezentÄ"ja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sÄ"dÄ". Kā norādÄ«ja auditorkompānijas pārstāvis Edgars Voļskis, visefektÄ«vāk pacientu reÄ£istrācijā bÅ«tu izmantot jau esošās eID kartes, ko izsniedz PilsonÄ«bas un migrācijas lietu pārvalde (PMLP). Viņš paskaidroja, ka jaunas veselÄ«bas kartes ievieÅ¡ana, balstoties uz citu valstu pieredzi, izmaksā lÄ«dz pat diviem miljoniem latu, savukārt esošās eID kartes izmantoÅ¡anas izmaksas veselÄ«bas aprÅ«pÄ" varÄ"tu veidot aptuveni 200-300 tÅ«kstoÅ¡us latu.

Visu Annas BÄ"rziņas rakstu lasiet treÅ¡dienas, 13. novembra, laikrakstā Diena!Â