Viņķele: Pensiju indeksācija jāsaista arī ar vidējo algu pieaugumu valstī

Ceturdien, 14.novembrÄ« Senioru lietu padomes sÄ"dÄ" LabklājÄ«bas ministrija klātesoÅ¡ajiem pensionāru organizāciju pārstāvjiem prezentÄ"ja piedāvājumu turpmākai pensiju indeksācijai, kurā ņemts vÄ"rā ne tikai patÄ"riņa cenu izmaiņu indekss, bet arÄ« algu indekss, informÄ" ministrija.

Jaunais modelis paredzÄ"tu, ka visām pensijām tiek indeksÄ"ta viena bāzes summa jeb 50% no iepriekÅ¡Ä"jā gada vidÄ"jās apdroÅ¡ināšanas algas (2014. gadā - 200 Ls). PiemÄ"rojamais indeksÄ"Å¡anas koeficients veidojas no patÄ"riņu cenu izmaiņu indeksa, kā arÄ« fiksÄ"tas daļas no algas indeksa.

„Mums ir jāvienojas, vai šāda pieeja pensiju indeksācijai senioriem Å¡Ä·iet taisnÄ«gāka par lÄ«dzÅ¡inÄ"jo likumā noteikto modeli un tad ar kopÄ"ju viedokli varam doties pie valdÄ«bas, kad sāksies nākamā gada budžeta sarunas. Jāatceras, ka valsts ekonomiskā izaugsme ir stabila, un pakāpeniska, bet nelielie papildu finanÅ¡u lÄ«dzekļi bÅ«s samÄ"rÄ«gi jāiegulda visu sabiedrÄ«bas grupu, kas pakļautas nabadzÄ«bas riskam, atbalstam,” atgādina labklājÄ«bas ministre Ilze Viņķele.

Lielākā daļa Senioru lietu padomes locekļu pauda atbalstu piedāvātajam modelim, taču lÄ«dz novembra beigām to pārstāvÄ"tajām organizācijām jāiesniedz ministrijai savs rakstisks viedoklis.

LM Senioru konsultatÄ«vo padomi izveidoja, lai attÄ«stÄ«tu efektÄ«vu sadarbÄ«bu ar pensionāru pārstāvjiem, izvÄ"rtÄ"tu aktuālās pensionāru problÄ"mas, kā arÄ« runātu par jautājumiem, kas saistÄ«ti ar senioru nodarbinātÄ«bu un aktÄ«vu novecoÅ¡anos. Padomes galvenie uzdevumi bÅ«s izvÄ"rtÄ"t sociālās politikas realizācijas ietekmi uz pensionāru dzÄ«ves apstākļiem, analizÄ"t valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mas aktualitātes, sniegt atzinumus par Ministru kabineta (MK) ziņojumu projektiem, kuri skar senioru dzÄ«ves lÄ«meni, veicināt senioru dzÄ«ves apstākļu uzlabojoÅ¡u pasākumu iekļauÅ¡anu ministrijas un MK darba plānos, kā arÄ« analizÄ"t normatÄ«vo aktu projektu iespÄ"jamo ietekmi uz senioru sociālo situāciju.

Senioru padomÄ" piedalās Latvijas Pensionāru federācija, Latvijas Senioru alianse, Latgales ReÄ£ionālā senioru apvienÄ«ba, RÄ«gas AktÄ«vo senioru alianse, kā arÄ« ministriju un valsts pārvaldes iestāžu pārstāvji.