LM un padotības iestādes piedāvā palīdzību traģēdijas upuriem

LabklājÄ«bas ministrija (LM) un tās padotÄ«bas iestādes piedāvā palÄ«dzÄ«bu traÄ£Ä"dijas upuriem, portāls Diena.lv uzzināja LM.

CilvÄ"ki, kuriem nepiecieÅ¡ama palÄ«dzÄ«ba sestdien, 23.novembrÄ«, no plkst.10 lÄ«dz 16 var vÄ"rsties RÄ«gas Domes LabklājÄ«bas departamentā, BaznÄ«cas ielā 19/23, 1.stāvā. Papildu informāciju par iespÄ"jamo sociālo palÄ«dzÄ«bu un sociālajiem pakalpojumiem var saņemt, zvanot pa RÄ«gas Domes bezmaksas informatÄ«vo tālruni 80 005 055 vai 67 105 048.

Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«ra nodroÅ¡ina apbedÄ«Å¡anas pabalstu: apdroÅ¡inātam cilvÄ"kam tā apgādÄ«bā bijuÅ¡a Ä£imenes locekļa nāves gadÄ«jumā; apdroÅ¡inātā cilvÄ"ka Ä£imenes loceklim vai cilvÄ"kam, kurÅ¡ faktiski uzņÄ"mies apbedÄ«Å¡anu, ja mirusi apdroÅ¡inātā persona, bezdarbnieks, pensijas, atlÄ«dzÄ«bas par darbspÄ"ju zaudÄ"jumu vai valsts sociālā nodroÅ¡inājuma pabalsta saņÄ"mÄ"js; Ä£imenes loceklim vai cilvÄ"kam, kurÅ¡ uzņÄ"mies apbedÄ«Å¡anu, ja apdroÅ¡inātais cilvÄ"ks vai tā apgādÄ«bā bijuÅ¡ais Ä£imenes loceklis.

ApbedÄ«Å¡anas pabalstu apdroÅ¡inātā cilvÄ"ka nāves gadÄ«jumā pieÅ¡Ä·ir un izmaksā mirušā divkārÅ¡as mÄ"neÅ¡a vidÄ"jās iemaksu algas apmÄ"rā. Pensionāra vai atlÄ«dzÄ«bas par darbspÄ"ju zaudÄ"jumu saņÄ"mÄ"ja nāves gadÄ«jumā apbedÄ«Å¡anas pabalstu pieÅ¡Ä·ir un izmaksā divu pensiju vai atlÄ«dzÄ«bu apmÄ"rā.

Ja apdroÅ¡inātais cilvÄ"ks bija arÄ« pensijas vai atlÄ«dzÄ«bas saņÄ"mÄ"js, izmaksā vienu, apmÄ"ra ziņā lielāko pabalstu. ApgādÄ«bā bijušā Ä£imenes locekļa vai bezdarbnieka nāves gadÄ«jumā apbedÄ«Å¡anas pabalstu pieÅ¡Ä·ir trÄ«skāršā valsts sociālā nodroÅ¡inājuma pabalsta apmÄ"rā jeb 135 lati. Pabalstu var pieprasÄ«t 12 mÄ"neÅ¡u laikā no mirÅ¡anas dienas. Lai pieprasÄ«tu pabalstu, ir jāvÄ"rÅ¡as VSAA.

Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«ra nodroÅ¡ina apgādnieka zaudÄ"juma pensiju mirušā bÄ"rniem neatkarÄ«gi no tā, vai viņi ir bijuÅ¡i mirušā apgādÄ«bā; bÄ"rniem, kas ir jaunāki par 18 gadiem; bÄ"rniem neatkarÄ«gi no vecuma, ja viņi kļuvuÅ¡i par invalÄ«diem pirms 18 gadu vecuma sasniegÅ¡anas; darba nespÄ"jÄ«gajiem Ä£imenes locekļiem, kas bijuÅ¡i mirušā apgādÄ«bā; brāļiem, māsām, mazbÄ"rniem, kas ir jaunāki par 18 gadiem, ja viņiem nav darbspÄ"jÄ«gu vecāku; brāļiem, māsām, mazbÄ"rniem, neatkarÄ«gi no vecuma, ja viņi kļuvuÅ¡i par invalÄ«diem pirms 18 gadu vecuma sasniegÅ¡anas un ja viņiem nav darbspÄ"jÄ«gu vecāku. TiesÄ«bas uz Å¡o pensiju pÄ"c 18 gadu vecuma sasniegÅ¡anas ir iepriekÅ¡ minÄ"tajiem cilvÄ"kiem, ja viņi mācās mācÄ«bu iestādes dienas nodaļā (pilna laika klātienÄ") un nav vecāki par 24 gadiem.

Dokumentus var iesniegt jebkurā VSAA nodaļā. Apgādnieka zaudÄ"juma pensiju pieÅ¡Ä·ir no apgādnieka mirÅ¡anas dienas, ja dokumenti iesniegti 12 mÄ"neÅ¡u laikā pÄ"c apgādnieka nāves. Apgādnieka zaudÄ"juma pensiju aprÄ"Ä·ina, ņemot vÄ"rā apgādnieka iespÄ"jamo vecuma pensiju, bet ne mazāk par 65% no valsts sociālā nodroÅ¡inājuma pabalsta katram bÄ"rnam (29,25 lati, invalÄ«dam kopÅ¡ bÄ"rnÄ«bas 48,75 lati). BÄ"rniem, kuri zaudÄ"juÅ¡i abus vecākus, apgādnieka zaudÄ"juma pensiju aprÄ"Ä·ina gan no tÄ"va, gan no mātes iespÄ"jamās vecuma pensijas.

Sociālās integrācijas valsts aÄ£entÅ«ras pārstāvis sestdien, 23.novembrÄ«, no plkst.10 lÄ«dz 16 RÄ«gas Domes LabklājÄ«bas departamentā RÄ«gā, BaznÄ«cas ielā 19/23, 1.stāvā informÄ"s un pieņems iesniegumus no cietuÅ¡ajiem un tuviniekiem aÄ£entÅ«ras piedāvātajiem sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem. Sociālās integrācijas valsts aÄ£entÅ«ra piedāvā 10 dienu apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cietuÅ¡ajiem un cietuÅ¡o/bojā gājuÅ¡o cilvÄ"ku tuviniekiem. Valsts BÄ"rnu tiesÄ«bu aizsardzÄ«bas inspekcijas uzticÄ«bas tālrunis 116111 nodroÅ¡inapsiholoÄ£isko palÄ«dzÄ«bu, konsultācijas un atbalstu ikvienam zvanÄ«tājam. VBTAI KrÄ«zes intervences komandas speciālisti strādā notikuma vietā, palÄ«dzot krīžu un konsultāciju centra Skalbes psihologiem.