papildināts (18:14) - Valdība atbalsta veselības aprūpes pakalpojumu sasaisti ar nodokļu nomaksu

Ministru kabinets otrdien atbalstīja trīs likumprojektus, kuri paredz veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu sasaistīt ar nodokļu nomaksu. Proti, ievest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nomaksu.

Vislielākās debates valdÄ«bas sÄ"dÄ" raisÄ«ja vÄ"lme noteikt, ka veselÄ«bas aprÅ«pei bÅ«tu atvÄ"lami 4,5% no iekÅ¡zemes kopprodukta (IKP). Pret to iebilda finanÅ¡u ministrs Andris Vilks (VienotÄ«ba), labklājÄ«bas ministre Ilze Viņķele (VienotÄ«ba) un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (VienotÄ«ba). Rezultātā šāda iecere tika saglabāta vien likumprojektu paskaidrojoÅ¡ajā dokumentā jeb anotācijā, atstājot iespÄ"ju gala vārdu par to teikt Saeimai.

Rosinātā kārtÄ«ba paredz, ka no maksātā IIN veselÄ«bas aprÅ«pei tiks atvÄ"lÄ"ti 3,65%. Tiem iedzÄ«votājiem, kas nemaksā IIN, bÅ«s iespÄ"ja veikt ikmÄ"neÅ¡a 28 eiro lielus veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas maksājumus vai vienreizÄ"ju maksājumu trÄ«s minimālo algu apmÄ"rā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (VienotÄ«ba) pÄ"c valdÄ«bas sÄ"des žurnālistiem uzsvÄ"ra, ka jaunā kārtÄ«ba neskars sociāli mazāk aizsargātās grupas, tostarp bÄ"rnus, pensionārus, invalÄ«dus, kuriem pakalpojumi bÅ«s pieejami un tiks segti no valsts budžeta.

Tagad valdÄ«bā atbalstÄ«tais VeselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likumprojekts, grozÄ«jumi IedzÄ«votāju ienākuma nodokļa likumā un Ä€rstniecÄ«bas likumā tiek virzÄ«ti skatÄ«Å¡anai parlamentā.

LETA vÄ"sta, ka no IIN iezÄ«mÄ"tā daļa veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanai bÅ«s lÄ«dz 3,65% apmÄ"rā. VeselÄ«bas ministrija (VM) sola, ka nodokļu slogs iedzÄ«votājiem nepieaugs un obligātajai veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanai iekasÄ"tie lÄ«dzekļi tiks izmantoti tikai apdroÅ¡ināšanas pakalpojumiem.

VeselÄ«bas aprÅ«pes minimumu plānots nodroÅ¡ināt visiem valsts iedzÄ«votājiem neatkarÄ«gi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamā medicÄ«niskā palÄ«dzÄ«ba, konkrÄ"tu diagnožu ārstÄ"Å¡ana un kompensÄ"jamie medikamenti ar 100% kompensāciju.

Tāpat paredzÄ"ts, ka valsts apdroÅ¡inās 19 iedzÄ«votāju grupas, tostarp bÄ"rnus vecumā lÄ«dz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bÄ"rnu ar invaliditāti, cilvÄ"kus ar 1., 2., un 3.grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 lÄ«dz 30 gadiem, personas no 18 lÄ«dz 25 gadiem, kuras iegÅ«st vispārÄ"jo profesionālo izglÄ«tÄ«bu, politiski represÄ"tos, kā arÄ« personas, kuras atrodas ieslodzÄ«juma vietās, un vÄ"l ap desmit cilvÄ"ku grupas. No Å¡Ä« saraksta valdÄ«ba nolÄ"ma izslÄ"gt patentmaksu maksātājus.

Savukārt pārÄ"jie iedzÄ«votāji - gan obligāti, gan brÄ«vprātÄ«gi apdroÅ¡inātie - iegÅ«s tiesÄ«bas uz valsts apmaksātu veselÄ«bas aprÅ«pi, ja bÅ«s veiktas apdroÅ¡ināšanas iemaksas. Tām bÅ«s jābÅ«t paziņotām un veiktām noteiktu laika periodu - obligāti apdroÅ¡ināmām personām ne mazāk kā 11 kalendāros mÄ"neÅ¡us, bet brÄ«vprātÄ«gi apdroÅ¡ināmām personām - ne mazāk kā 12 kalendāros mÄ"neÅ¡us.

Kā skaidro VM, obligāti apdroÅ¡ināmas personas bÅ«s Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri maksā IIN, bet brÄ«vprātÄ«gi apdroÅ¡ināmās personas - Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri nemaksā IIN, kā arÄ« nav atbrÄ«voti no iemaksu veikÅ¡anas, bet vÄ"las iekļauties sistÄ"mā.

VM arÄ« atgādina, ka ir paredzÄ"tas divu veidu valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas brÄ«vprātÄ«gās iemaksas - regulāras reizi mÄ"nesÄ« 28 eiro (19,84 latu) apmÄ"rā vai vienreizÄ"jais brÄ«vprātÄ«go maksājums, kas atbilst trÄ«skārÅ¡am minimālās darba algas apmÄ"ram.

Vienlaikus ministrija skaidro, ka atÅ¡Ä·irÄ«bā no sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksām valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas iemaksas neveidos uzkrājumu konkrÄ"tam maksātājam. SistÄ"ma bÅ«s orientÄ"ta uz solidaritāti starp apdroÅ¡ināšanas iemaksu veicÄ"jiem un apdroÅ¡ināšanas pakalpojumu saņÄ"mÄ"jiem - darbosies princips "veselais maksā par slimo".

Plānots, ka likums stāsies spÄ"kā pakāpeniski ar 2014.gada 1.jÅ«liju. Tā pārejas noteikumi paredz, ka 12 mÄ"neÅ¡us no likuma spÄ"kā stāšanās visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem bÅ«s tiesÄ«bas uz valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas pakalpojumiem. Vienlaikus sāksies veselÄ«bas obligātās apdroÅ¡ināšanas iemaksu iekasÄ"Å¡ana.

Savukārt no 2015.gada 1.jÅ«lija valsts apmaksātos veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumus varÄ"s saņemt tikai IIN maksātāji vai brÄ«vprātÄ«gie iemaksu veicÄ"ji, kā arÄ« valsts apdroÅ¡inātās personas.

Vienlaikus gan tiks noteikti atvieglojumi vajadzÄ«gajiem iemaksu periodiem - tie darbosies lÄ«dz 2016.gada 30.jÅ«nijam. PiemÄ"ram, obligāti apdroÅ¡ināmas personas iegÅ«st tiesÄ«bas uz valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas pakalpojumiem ar 2015.gada 1.jÅ«liju uz viena gada periodu, ja 2014.gadā bÅ«s veiktas valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas iemaksas par vismaz pieciem mÄ"neÅ¡iem, nevis 11 mÄ"neÅ¡iem, bet brÄ«vprātÄ«gi apdroÅ¡ināmas - par vismaz seÅ¡iem mÄ"neÅ¡iem, nevis 12. 

(Pievienota 3. un 4.rindkopa.)Â