Seniori par izciliem sasniegumiem sportā naudas balvas no valsts tomēr nevar saņemt

Lai gan Latvijas Sporta veterānu-senioru savienÄ«ba iesniedza pieteikumu naudas balvu saņemÅ¡anai par senioru izciliem sasniegumiem sportā, paÅ¡reizÄ"jais normatÄ«vais regulÄ"jums neparedz par organizācijas pieteiktajiem sasniegumiem pieÅ¡Ä·irt naudas apbalvojumu no valsts.

VÄ"stulÄ" sporta organizācijai IzglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka paÅ¡reizÄ"jo kārtÄ«bu, kādā sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojoÅ¡iem sporta darbiniekiem un attiecÄ«gajām atzÄ«tajām sporta federācijām pieÅ¡Ä·ir naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā un to apmÄ"ru, reglamentÄ"joÅ¡ie Ministru kabineta (MK) noteikumi nosaka konkrÄ"tas sacensÄ«bas, kurās gÅ«tie augstie rezultāti ļauj pretendÄ"t uz naudas balvu.

Noteikumi paredz, ka "naudas balvas pieÅ¡Ä·ir par sasniegumiem, kas izcÄ«nÄ«ti oficiālajās starptautiskajās klātienes sporta sacensÄ«bās, kuras ir iekļautas attiecÄ«gās starptautiskās sporta federācijas sacensÄ«bu kalendārā, ja minÄ"tā sporta federācija ir atzÄ«ta Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (IOC) vai Starptautiskajā Paralimpiskajā komitejā (IPC) vai ir Starptautisko sporta federāciju asociācijas (SportAccord) biedre".

IZM skaidro, ka Pasaules senioru spÄ"les Å¡o sacensÄ«bu sarakstā nav iekļautas un arÄ« citas noteikumos minÄ"tās sacensÄ«bu kategorijas par sasniegumiem, kurās var tikt pieÅ¡Ä·irtas naudas balvas, nevar tikt attiecinātas uz Pasaules senioru spÄ"lÄ"m, jo tajās ir runa par sacensÄ«bām pieauguÅ¡ajiem, ar to saprotot sacensÄ«bas, kurās iegÅ«tās vietas vienu sacensÄ«bu ietvaros netiek pieÅ¡Ä·irtas dažādās vecuma grupās. IzvÄ"rtÄ"jot publiski pieejamo, secināts, ka 8.Pasaules senioru spÄ"lÄ"s iegÅ«tās vietas tika pieÅ¡Ä·irtas dažādās vecuma grupās.

TādÄ"jādi saskaņā ar spÄ"kā esoÅ¡ajiem noteikumiem naudas balvas par sasniegumiem sacensÄ«bās senioriem nevar tikt pieÅ¡Ä·irtas, atzÄ«st ministrijā. Ministrija gan akcentÄ", ka augstu vÄ"rtÄ" Latvijas senioru fiziskās aktivitātes un sniegumu starptautiskajās sporta sacensÄ«bās, kā arÄ« SavienÄ«bas darbÄ«bu, vadot un koordinÄ"jot sporta veterānu - senioru kustÄ«bu Latvijā.

Seniori bija rosinājuÅ¡i papildināt MK noteikumus minÄ"to sacensÄ«bu sarakstu ar Pasaules meistaru spÄ"lÄ"m (World Masters Games) un pasaules, Eiropas senioru, veterānu čempionātiem. SavienÄ«ba lÅ«dza arÄ« izskatÄ«t priekÅ¡likumu par vienreizÄ"ju naudas balvu pieÅ¡Ä·irÅ¡anu Latvijas senioriem par 8.Pasaules senioru spÄ"lÄ"s izcÄ«nÄ«tajām medaļām.

Ministrijā gan ir sākts darbs pie jaunu MK noteikumu projekta izstrādes, kura apsprieÅ¡ana plānota kādā no nākamajām Latvijas Nacionālās sporta padomes sÄ"dÄ"m. Å ajā sÄ"dÄ" tiks izskatÄ«ts arÄ« biedrÄ«bas priekÅ¡likums par Pasaules senioru spÄ"ļu iekļauÅ¡anu to sacensÄ«bu sarakstā, par sasniegumiem kurās var tikt pieÅ¡Ä·irtas naudas balvas.

Jau ziņots, ka Pasaules senioru spÄ"lÄ"s latvieÅ¡i izcÄ«nÄ«juÅ¡i 130 zelta medaļas, 89 sudraba un 60 bronzas medaļas, aÄ£entÅ«rai LETA iepriekÅ¡ pastāstÄ«ja savienÄ«bas prezidents Daumants Znatnajs. Viņš sacÄ«ja, ka veterāni ļoti aktÄ«vi startÄ" dažādās sacensÄ«bās un ar labiem rezultātiem, taču valsts palÄ«dzÄ«bu nesniedzot, tādÄ"ļ jāiztiek paÅ¡iem no saviem lÄ«dzekļiem vai arÄ« paÅ¡valdÄ«bas atbalsta. Viņš akcentÄ"ja, ka valstÄ« ir jāmaina domāšana un jāatalgo veselie un aktÄ«vie cilvÄ"ki, jo neesot jau viegli katru dienu iet un ko darÄ«t.

AtbilstoÅ¡i noteiktajai procedÅ«rai visi ministrijā saņemtie iesniegumi par naudas balvu pieÅ¡Ä·irÅ¡anu tiek virzÄ«ti izvÄ"rtÄ"Å¡anai Latvijas Nacionālajā sporta padomÄ". Plānots, ka Latvijas Nacionālā sporta padome saņemtos iesniegumus izskatÄ«s šā gada novembra sÄ"dÄ", lÄ«dz ar to valdÄ«ba jautājumu par naudas balvu pieÅ¡Ä·irÅ¡anu varÄ"tu skatÄ«t decembra pirmajā pusÄ".