Sirds komandas kapteinis Pēteris Stradiņš

Å odien, kad latvieÅ¡i profesionālās karjeras un labākas dzÄ«ves vārdā izklÄ«st pasaulÄ", Paula Stradiņa KlÄ«niskās universitātes slimnÄ«cas sirds Ä·irurgs PÄ"teris Stradiņš spÄ«tÄ«gi turas pie Latvijas. Lai vectÄ"va slimnÄ«cā izveidotu ko vÄ"rtÄ«gu. NozÄ«mÄ«gākais pÄ"dÄ"jo gadu projekts: hibrÄ«doperāciju zāle un heart team jeb sirds komanda.

Fragments no intervijas:

Hibrīdzāle - tā ir forma vai saturs? |

Nav nekāds noslÄ"pums, ka Latvijā lietas dažreiz pÄ"rk, lai nopirktu. Tas notiek ne tikai medicÄ«nā... Bet ar hibrÄ«dzāli ir tā - zāle noteikti ir vajadzÄ«ga, taču - vajadzÄ«gi vairāki soļi, lai viss notiktu. OK, mÄ"s tagad uztaisām zāli, ārstus arÄ« varam dabÅ«t, bet otra problÄ"ma ir - ko mÄ"s tur darÄ«sim un kas par to maksās? Un Å¡is otrs solis nav sperts joprojām. SlimnÄ«cas vadÄ«ba laiku pa laikam atrod mazliet naudas novitātÄ"m, tad progress notiek - un mÄ"s varam lepoties, ka izdarÄ«ts tas un tas. Ir izdzÄ«vojuÅ¡i cilvÄ"ki, kas citādi sen jau bÅ«tu miruÅ¡i. Bet tajā pašā laikā - trÅ«kst daudz kā. PiemÄ"ram, citās valstÄ«s sanāk darba grupa un izdomā, izplāno, kas jādara, pieÅ¡Ä·ir lÄ«dzekļus, bet pie mums medicÄ«nā tas parasti notiek no apakÅ¡as. Vispirms ir kāda jauna metode jāpalaiž, un tikai tad vari sākt prasÄ«t tai naudu. Latvijā vispirms jāpārstāda sirds un tikai tad jāsaka: sirds ir transplantÄ"ta un vajadzÄ«gs finansÄ"jums.

Varat īsumā izskaidrot hibrīdzāles būtību?

Dažādas medicÄ«nas disciplÄ«nas veidojušās gadsimtiem ilgi. No bārddziņu aroda radās Ä·irurÄ£ija, un ir internā medicÄ«na, kurā ietilpst arÄ« kardioloÄ£ija. KardioloÄ£ija pÄ"dÄ"jos divdesmit gados ir strauji attÄ«stÄ«jusies. LÄ«dz pat astoņdesmito gadu vidum visas nopietnākas sirdskaites bija iespÄ"jams ārstÄ"t tikai ar Ä·irurÄ£isku operāciju, atverot krÅ«Å¡kurvi. Bet tad kardiologi par spÄ«ti kardioÄ·irurgiem iemācÄ«jās tur, iekšā, Å¡o to saremontÄ"t caur asinsvadiem. TomÄ"r tā var palÄ«dzÄ"t tikai daļai pacientu, pārÄ"jiem iespÄ"jama tikai klasiska sirds operācija. Un tad radās jauna ārstÄ"Å¡anas metode - hibrÄ«ds, kuras vÄ"sture ir pieci septiņi gadi. Proti, mÄ"s apvienojam gan kardioÄ·irurÄ£ijas, gan invazÄ«vās kardioloÄ£ijas iespÄ"jas.

Re, Å¡eit viss izskatās kā Ä·irurÄ£ijas zālÄ" - narkozes aparāts, mākslÄ«gā asinsrite... (Dakteris ir tikko palÅ«dzis atslÄ"gu un atslÄ"dzis zāles durvis.) Bet mums ir arÄ« lielais angiogrāfijas rentgens, un tas nozÄ«mÄ", ja tagad Å¡eit ievestu pacientu, mÄ"s viņam vienlaikus ar pavisam mazu griezienu salabotu to, kas iespÄ"jams vienÄ«gi Ä·irurÄ£iski, bet visu pārÄ"jo maztraumatiski - caur asinsvadiem. PiemÄ"ram, nomainÄ«t sirds vārstuli. Un tā ir liela lieta! PÄ"c operācijas dažas dienas slimnÄ«cā, un cilvÄ"ks jau var doties mājās.

Kā jÅ«s atlasāt tos dažus izredzÄ"tos pacientus, kurus operÄ" Å¡ajā brÄ«numzālÄ"?

PaÅ¡reiz situācija ir tāda: pacientiem ar standartsaslimÅ¡anām, ar kurām mÄ"s ikdienā sastopamies un zinām, ka ārstÄ"Å¡anas rezultāti ir labi un cilvÄ"kam nav arÄ« paaugstināta operācijas riska - vecums, blakus saslimÅ¡anas -, mÄ"s veicam klasisku operāciju. Bet ir grupa pacientu (un viņu kļūst arvien vairāk, jo Latvijas sabiedrÄ«ba noveco), kuriem Ä·irurÄ£ija ir pārāk riskanta - viņi var to neizturÄ"t. Šādiem pacientiem atliek divi varianti - vai nu mÄ"s sakām, ko mÅ«sdienās pateikt ir ārkārtÄ«gi grÅ«ti: "Atvainojiet, bet mÄ"s jÅ«s neoperÄ"sim, par vÄ"lu... Jālieto zāles un dzÄ«vojiet, cik Dievs ir lÄ"mis...", vai arÄ« - hibrÄ«doperācija.

Un tālāk?

Angliski to sauc par heart team, sirds komandu, - tā ir pati galvenā, kas vajadzÄ«ga hibrÄ«dmetodei. Speciālisti, kas spÄ"j saprast, kādā veidā Å¡im cilvÄ"kam vÄ"l varÄ"tu palÄ«dzÄ"t. Ap slimnieku sastājas konsilijs - kardiologs, invazÄ«vais kardiologs, anesteziologs, kardioÄ·irurgs, diagnostikas speciālisti, radiologi; ja cilvÄ"kam ir onkoloÄ£iska saslimÅ¡ana, piedalās onkologs, ja plauÅ¡u slimÄ«ba - pulmanologs, ja nieru vaina - nefrologs. Katrā ziņā mÅ«su slimnÄ«cas formāts atļauj sasaukt tādu komandu, tad, ņemot vÄ"rā ikviena speciālista viedokli, mÄ"s izvÄ"lamies kombinÄ"tu ārstÄ"Å¡anu, un parasti risinājumu var atrast. To var veikt vairākos etapos, bet labākais veids ir vienlaikus hibrÄ«dzālÄ". Pacienti ir lieli ieguvÄ"ji. Faktiski tas ir vienÄ«gais veids, kā viņiem ilgtermiņā atgÅ«t veselÄ«bu.

Klausos un domāju - ko tik Å¡odien nevar izdarÄ«t, un sāk pat Å¡Ä·ist - kāpÄ"c vispār dzÄ«vot veselÄ«gi, jÅ«s taču mani salāpÄ«siet jebkurā brÄ«dÄ«!

NÄ", nÄ", labāk tomÄ"r agrāk domāt par veselÄ«bu. Kā saka, ar vecumu, neraugoties uz veselÄ«gu dzÄ«vesveidu, tāpat var gadÄ«ties, ka kaut kas bÅ«s jālāpa. Bet apzināti izniekot, zaudÄ"t vÄ"rtÄ«bas gan nevajadzÄ"tu.

PiemÄ"ram!

KaitÄ«gu produktu Ä"Å¡ana. Sāls daudzums dažādos produktos... Nupat Hanzas maiznÄ«ca mums, kardiologiem, prezentÄ"ja savu maizi ar samazinātu sāls daudzumu. Agrāk stāstÄ«ja, ka to nevar izdarÄ«t tehnoloÄ£isku iemeslu dÄ"ļ. Bet nu izrādās, ka tomÄ"r var. VÄ"l dažādi saldinātie dzÄ"rieni un čipsi - aizliegt jau tos nevar, bet var vismaz pateikt, ka tie ir slikti.

PozitÄ«vs piemÄ"rs ir Selgas vafeļu konflikts, kurā aktÄ«vi iesaistÄ«jās jÅ«su kolÄ"Ä£i kardiologi un izcÄ«nÄ«ja, ka tagad vafeles ražo bez asinsvadu aizÄ·epinoÅ¡ajām kaitÄ«gajām transtaukskābÄ"m.

Bet tā cīņa jāturpina. Katrā ziņā man liekas, ka Latvijas lauki un cilvÄ"ki, kas tur joprojām strādā, ir spÄ"jÄ«gi mÅ«s pabarot ar labāku pārtiku. Un, galvenais, bÄ"rni Å¡ajā virzienā jāizglÄ«to. PiemÄ"ram, mani nesen Å¡okÄ"ja ziņa, ka skolas izvÄ"las čipsu fabrikas apmeklÄ"jumu par rudens ekskursiju galamÄ"rÄ·i!

Pats arÄ« runāju ar saviem pacientiem par Ä"Å¡anas paradumiem un it Ä«paÅ¡i par smÄ"Ä·Ä"Å¡anu. Tas ir vājprāts, kas Latvijā joprojām notiek plašā mÄ"rogā! Lai tik kāds pacients man pasaka, ka naudas nepietiek zālÄ"m! CilvÄ"ki nesaprot vai negrib saprast, ka smÄ"Ä·Ä"Å¡ana ir arÄ« milzÄ«gi finansiāli izdevumi. Paciņa dienā, un mÄ"nesÄ« tuvu seÅ¡desmit latiem... Kāds mans pacients pÄ"c operācijas nesmÄ"Ä·Ä"ja gadu un bija sakrājis tik daudz naudas, lai kopā ar sievu aizbrauktu ceļojumā uz Turciju. Un vÄ"l veselÄ«bu ieguva.

Ivars Krastiņš, Liepājas slimnÄ«cas anesteziologs, Ä€rstu kongresā uzstājās, ka smÄ"Ä·Ä"tājiem pacientu iemaksas par veselÄ«bas pakalpojumiem vajag dubultot un to, vai cilvÄ"ks smÄ"Ä·Ä", varot elementāri konstatÄ"t pÄ"c asinsanalÄ«zÄ"m.

PiekrÄ«tu. BÅ«tÄ«bā nav solidāri, ka cilvÄ"ki apzināti bojā veselÄ«bu - kā uz cigareÅ¡u paciņām rakstÄ«ts, bet mums, pārÄ"jiem, jāsedz viņu ārstÄ"Å¡ana. SmÄ"Ä·Ä"tāji bÅ«tu reāli jāapgrÅ«tina, lai izjÅ«t ieraduma kaitÄ«gumu. LÄ«dzÄ«gi kā ASV, kur smÄ"Ä·Ä"tājiem ir citi veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas polises noteikumi.

Ko jÅ«s sakāt par iniciatÄ«vu grozÄ«t likumdoÅ¡anu, lai pacientu varÄ"tu sodÄ«t par kukuļdoÅ¡anu ārstam?
Nedomāju, ka Latvijā tā ir reāla problÄ"ma. DrÄ«zāk tā tiek izvirzÄ«ta priekÅ¡plānā, lai nosegtu citas, daudz bÅ«tiskākas problÄ"mas medicÄ«nā. 90.gadu vidÅ«, kad sāku strādāt, varbÅ«t biju liecinieks tādām situācijām, bet pÄ"dÄ"jā laikā ne. Protams, mediÄ·u algas joprojām ir neadekvāti zemas, bet medicÄ«nā ienākusi jauna ārstu paaudze, tai ir citas morālās vÄ"rtÄ«bas. Latvijā tagad notiek drÄ«zāk tā: pacients pÄ"c nopietnas ārstÄ"Å¡anas aiziet mājās un pat nesagaida ārstu, lai pateiktu paldies.

Visu interviju ar PÄ"teri Stradiņu lasiet 15.novembra žurnālā Sestdiena!