Arvīds Krievs: Dvēseļu putenis - atbilde visām atklātajām vēstulēm

Ap DvÄ"seļu Puteni ir sacelta vÄ"tra, un ātrumā grÅ«ti saprast, par ko. VarbÅ«t ir vÄ"rts noskaidrot, kādi ir bieži pieminÄ"tie demokrātijas pārkāpumi, nelikumÄ«bas, negodÄ«gums un uzmanÄ«gi pārlasÄ«t, ko Å¡ai sakarā saka likumi.

Filmu likuma 8. pantā ir runāts par filmu publiskā finansÄ"juma administrÄ"tājiem. AdministrÄ"tāji likumā uzskaitÄ«ti netiek, tie var bÅ«t daudzi un dažādi. PiemÄ"ram, KultÅ«rkapitāla fonds, Latvenergo, Latvijas valsts meži u.t.t., visas paÅ¡valdÄ«bas, arÄ« Ministru Kabinets un Saeima. ArÄ« Nacionālais kino centrs, - kuram nebÅ«t nav monopoltiesÄ«bu lemt par filmu finansÄ"Å¡anu, - kā mÅ«s maldina NKC ierÄ"dņi un Filmu padome.

Tātad ar filmu projektu ejot uz Saeimu, likums nav pārkāpts. Tāpat kā to nepārkāpa Å¡ogad 800 savu projektu pieteicÄ"ju no visas valsts. Saeima kā augstākais likumdevÄ"js ir tiesÄ«ga lemt par ikvienu jautājumu, un ir absurdi  likumdevÄ"jam pārmest nelikumÄ«bu.

Kā labvÄ"lÄ«gā atrisinājuma gadÄ«jumā finansÄ"jums pÄ"c tam ir administrÄ"jams, to producents var izvÄ"lÄ"ties: tas var bÅ«t gan NKC, kā pagājuÅ¡ajā gadā, gan VKKF, kā tas reizÄ"m arÄ« ir ticis darÄ«ts vai kāds cits.

KārtÄ«bu attiecÄ«bā uz Kinocentra saņemtā publiskā finansÄ"juma administrÄ"Å¡anu nosaka Filmu likuma 9. un 11. pants. (Citām institÅ«cijām var bÅ«t noteikta atÅ¡Ä·irÄ«ga kārtÄ«ba, uz tām Filmu likums neattiecas.) NKC to regulÄ" arÄ« MK noteikumi nr. 975, nosakot, lai kopÄ"jais pieÅ¡Ä·iramā finansÄ"juma apmÄ"rs nepārsniedz 50%, bet, piemÄ"ram, vÄ"sturiskām filmām - 80% no kopÄ"jām izmaksām. Vislabākajā gadÄ«jumā NKC varÄ"tu DvÄ"seļu Putenim pieÅ¡Ä·irt mazāko daļu. Tas nozÄ«mÄ", ka iztrÅ«kstošā summa producentam jāsameklÄ" paÅ¡am un producents cenÅ¡as to darÄ«t. Producents nepretendÄ" uz NKC finansÄ"jumu, nemazina citiem projektiem pieÅ¡Ä·iramo summu, bet gluži otrādi - vÄ"las pienest nozarei ievÄ"rojamu papildinājumu. 

Kur te saskatāms negodÄ«gums? Kur ir apiets kāds likums? Ja producentam nebÅ«s iespÄ"jams saņemt filmas uzņemÅ¡anai vajadzÄ«go finansÄ"jumu - tieÅ¡i Kino centra ierÄ"dņu un Filmu padomes atseviÅ¡Ä·u dalÄ«bnieku organizÄ"tas apzinātas pretdarbÄ«bas dÄ"ļ, - vai producentam kopā ar juristiem nebÅ«tu jāizvÄ"rtÄ" Å¡Ä«s tīšās pretdarbÄ«bas sekas un sava tālāka tiesiska rÄ«cÄ«ba?

PÄ"c televÄ«zijā 100g kultÅ«rā noorganizÄ"tā finanÅ¡u ministrijas ierÄ"dņa apgalvojumiem rodas jautājums: Vai un kā "atbalsts, kas veicina kultÅ«ru un kultÅ«ras mantojuma saglabāšanu negatÄ«vi iespaido tirdzniecÄ«bas apstākļus un konkurenci Kopienā"? Un kā gan tas var bÅ«t "pretrunā ar Eiropas Kopienas kopÄ«gām interesÄ"m"? Vai atkal kāds kaut ko te nemÄ"Ä£ina biedÄ"t un pievilkt aiz matiem?