Slimnīcām piešķirs vēl 2,5 miljonus latu

Å ogad slimnÄ«cām papildus tiks pieÅ¡Ä·irti vÄ"l 2,5 miljoni latu stacionārai un ambulatorai palÄ«dzÄ«bai, aÄ£entÅ«rai LETA pastāstÄ«ja Latvijas SlimnÄ«cu biedrÄ«bas (LSB) priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs JevgÄ"nijs KalÄ"js.

BiedrÄ«ba otrdien tikās ar VeselÄ«bas ministrijas (VM) pārstāvjiem, kuri informÄ"juÅ¡i, ka papildus vÄ"l Å¡ogad ir atrasti 2,5 miljoni latu slimnÄ«cām, kas sadalÄ«sies gandrÄ«z proporcionāli stacionārai un ambulatorai palÄ«dzÄ«bai, attiecÄ«gi 1,2 miljoni un 1,3 miljoni latu.

"LÄ«dz ar to mÄ"s varam iepriecināt savus pacientus ar to, ka, visticamāk, tiks samazinātas gan rindas [uz ambulatorajiem izmeklÄ"jumiem], gan arÄ« bÅ«s iespÄ"jama stacionārā palÄ«dzÄ«ba, tas ir, neatliekamā palÄ«dzÄ«ba, par ko mÄ"s visvairāk uztraucāmies gada sākumā. Tā ir ļoti laba ziņa, un mÄ"s gaidām, kā tas sÄ«kāk sadalÄ«sies pa slimnÄ«cām," sacÄ«ja LSB priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs.

Viņš gan norādÄ«ja, ka, ja Å¡is jautājums jau tiktu atrisināts gada vidÅ«, situācija bÅ«tu bijusi daudz labāka gan pacientiem un paÅ¡valdÄ«bu vadÄ«tājiem, gan arÄ« slimnÄ«cām. KalÄ"js minÄ"ja, ka nauda tikÅ¡ot pieÅ¡Ä·irta decembra sākumā.

TikÅ¡anās laikā pārrunāts arÄ« nākamā gada finansÄ"jums, kas, pÄ"c KalÄ"ja domām, ir nepietiekams. Viņš minÄ"ja, ka palielinājums nākamgad ārstniecÄ«bai bÅ«s tikai viens miljons uz visām Latvijas ārstniecÄ«bas iestādÄ"m un slimnÄ«cām. TādÄ"ļ kopÄ"jo pakalpojuma apjomu pacientu ārstÄ"Å¡anai varÄ"tu nākties samazināt.

"Absurdākais ir tas, ka mÄ"s zinām, ka iekÅ¡zemes kopprodukta (IKP) pieaugums nākamajā gadā plānots 4,2%, vienlaikus veselÄ«bas aprÅ«pÄ" mÅ«su pacientiem veltÄ«tie naudas lÄ«dzekļi nākamgad samazināsies. Ja Å¡ogad mums ir 3,1% no IKP, tad nākamgad mums bÅ«s tikai 2,9% no IKP. Palielinoties valsts izaugsmei, kopÄ"jo finansÄ"jumu veselÄ«bai un savu iedzÄ«votāju ārstÄ"Å¡anai valsts samazina," izteicās KalÄ"js.

Viņš prognozÄ"ja, ka situācija veselÄ«bas aprÅ«pÄ" nākamgad bÅ«s sliktāka nekā Å¡ogad, kad daudzās slimnÄ«cās arÄ« pārtÄ"rÄ"tas valsts apmaksāto ambulatoro veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumu kvotas. Lai arÄ« VM pārstāvji norādÄ«juÅ¡i, ka pakalpojuma apjoms ir jānotur šā gada lÄ«menÄ«, pÄ"c KalÄ"ja domām, tas nebÅ«Å¡ot iespÄ"jams.

Kā ziņots, LSB Å¡odien tikās ar VM pārstāvjiem, lai atkārtoti pārrunātu situāciju slimnÄ«cās Å¡ogad un darbu 2014.gadā. KalÄ"js pirms tikÅ¡anās sacÄ«ja, ka slimnÄ«cu vadÄ«tāji ir nelabvÄ"lÄ«gi noskaņoti pret VM, jo tā neesot pietiekami cÄ«nÄ«jusies par budžeta pieaugumu nozarei 2014.gadā. BiedrÄ«bas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs uzskata, ka situācija veselÄ«bas aprÅ«pÄ" nākamgad bÅ«tiski neuzlabosies, un prognozÄ", ka nāksies samazināt slimnÄ«cas sniegto valsts apmaksāto pakalpojumu apjomu, jo pieaugs energoresursu izmaksas.

Valsts apmaksāto ambulatoro veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumu kvotā Å¡ogad iekļāvušās tikai divas slimnÄ«cas, liecina Nacionālā veselÄ«bas dienesta (NVD) apkopotie dati par šā gada deviņiem mÄ"neÅ¡iem. Vislabāk ar kvotas izpildi veicas RÄ«gas dzemdÄ«bu namam, kas apguvis 91% no valsts pieÅ¡Ä·irtā finansÄ"juma ambulatoriem pakalpojumiem, un Tukuma slimnÄ«cai - 92%. ÄŒetrās slimnÄ«cās kvotu izpildes rādÄ«tājs ir tieÅ¡i 100% - RÄ"zeknes slimnÄ«cā, Liepājas reÄ£ionālajā slimnÄ«cā, Preiļu slimnÄ«cā un Balvu un Gulbenes slimnÄ«cu apvienÄ«bā.

Savukārt pārÄ"jās - kopumā 19 slimnÄ«cas, kas noslÄ"guÅ¡as lÄ«gumu ar NVD par valsts apmaksātu ambulatoro pakalpojumu sniegÅ¡anu, - ir pārsnieguÅ¡as gadam paredzÄ"to kvotu.