EM rosina veikt visu pēc 2009.gada ekspluatācijā nodoto būvju revīziju

Ekonomikas ministrija (EM) rosina tÅ«lÄ«tÄ"ju visu sabiedriskās nozÄ«mes bÅ«vju, kuras ir nodotas ekspluatācijā pÄ"c 2009.gada, revÄ«ziju, teikts informatÄ«vajā ziņojumā, kurÅ¡ tapis saistÄ«bā ar ZolitÅ«des traÄ£Ä"diju un kuru otrdien uzklausÄ«ja Ministru kabinets.

EM jau prasÄ«jusi paÅ¡valdÄ«bām nodroÅ¡ināt ārkārtas pārbaudes sabiedriskajās Ä"kās. Tāpat tā plāno izveidot riskanto objektu karti, kurā tiks veiktas ārkārtas neatkarÄ«gas pārbaudes. Pārbaužu veikÅ¡anai tiks ņemti vÄ"rā arÄ« anonÄ«mie ziņojumi un sadarbÄ«bā ar Valsts kanceleju paredzÄ"ts risinājums šādu ziņojumu iesniegÅ¡anai.

Kā konceptuālu risinājumu EM rosina noteikt obligātu pienākumu visu sabiedriskās nozÄ«mes bÅ«vju Ä«paÅ¡niekiem ziņot par bÅ«vju uzturÄ"Å¡anas pasākumiem, lai nodroÅ¡inātu bÅ«ves piemÄ"rotÄ«bu turpmākajai ekspluatācijai, kā arÄ« sniegt regulārus pārskatus par Å¡o bÅ«vju apsekojumiem. Tāpat EM rosinās noteikt par pienākumu ekspluatācijā nodotu Ä"ku Ä«paÅ¡niekiem veikt pilnu tehnisko apsekojumu Ä"kās, kurās vienlÄ«dz uzturas vairāk nekā 100 cilvÄ"ki, pÄ"c tam attiecÄ«go apsekojumu iesniedzot bÅ«vvaldÄ".

EM ierosina pastiprināt kontroli par sabiedriskās nozÄ«mes bÅ«vju bÅ«vniecÄ«bu, kā arÄ« jebkādu bÅ«vju bÅ«vniecÄ«bu, kuras tiek finansÄ"tas no publiskiem resursiem. EM jaunajā bÅ«vniecÄ«bas regulÄ"jumā, kas ir izstrādes stadijā, plāno noteikt stingrākas prasÄ«bas attiecÄ«bā uz garantiju termiņiem sabiedriskajām Ä"kām, obligāto profesionālās darbÄ«bas apdroÅ¡ināšanu, bÅ«vniecÄ«bas informācijas sistÄ"mu, lai ļautu elektroniski iegÅ«t konkrÄ"tu informāciju par bÅ«vinspektoru, bÅ«vdarbu veicÄ"ju un bÅ«vuzraugu darbu un atraÅ¡anos konkrÄ"tos objektos, stingrākas, valsts definÄ"tas prasÄ«bas speciālistu kompetencei un kvalifikācijai, kā arÄ« kārtÄ«bu sertifikātu anulÄ"Å¡anai vai apturÄ"Å¡anai.

EM rosina paredzÄ"t ilgtermiņa finansÄ"jumu starptautisko ekspertu iesaistei Latvijas bÅ«vnormatÄ«vu pārskatÄ«Å¡anai un aktualizācijai. EM rosina veikt plašāku analÄ«zi arÄ« par citām saistÄ«tām jomām, kuras ietekmÄ" bÅ«vniecÄ«bas procesa kvalitāti un prasÄ«bas bÅ«vniecÄ«bas procesam.