Saeimā virza likumprojektu par veselības apdrošināšanu glābējiem

IzskatÄ«Å¡anai Saeimā iesniegts visu frakciju parakstÄ«ts likumprojekts, ar kuru paredzÄ"ts ieviest veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu ugunsdzÄ"sÄ"jiem glābÄ"jiem.

Likumprojekts paredz, ka valsts institÅ«cijai jāapdroÅ¡ina veselÄ«ba IekÅ¡lietu ministrijas sistÄ"mas iestāžu un IeslodzÄ«juma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpÄ"m, kuras ir pakļautas dzÄ«vÄ«bas vai veselÄ«bas apdraudÄ"jumam, veicot amata pienākumus, kuros ietilpst aizsargāt citu personu dzÄ«vÄ«bu, veselÄ«bu, tiesÄ«bas un brÄ«vÄ«bas, Ä«paÅ¡umu, sabiedrÄ«bas vai valsts intereses no noziedzÄ«giem un citādiem prettiesiskiem apdraudÄ"jumiem, veikt ugunsgrÄ"ka dzÄ"Å¡anas darbus, glābÅ¡anas darbus, zemÅ«dens meklÄ"Å¡anas darbus, kā arÄ« veikt ārkārtas situāciju novÄ"rÅ¡anas un to seku likvidÄ"Å¡anas pasākumus.

Grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā parakstījuši Saeimas Prezidija locekļi - Solvita Āboltiņa (V), Inese Lībiņa-Egnere (RP), Andrejs Klementjevs (SC), Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) un Jānis Vucāns (ZZS), kā arī pie frakcijām nepiederošais deputāts Klāvs Olšteins.

Kā ziņots, 21.novembra vakarā ZolitÅ«dÄ" iebruka lielveikala Maxima jumts. GruveÅ¡os apraktos cilvÄ"kus steidzās glābt Valsts ugunsdzÄ"sÄ«bas un glābÅ¡anas dienesta amatpersonas. TrÄ«s ugunsdzÄ"sÄ"ji glābÄ"ji zaudÄ"ja dzÄ«vÄ«bu, kad viņus apbÄ"ra otrais nogruvums. Pavisam Å¡ajā traÄ£Ä"dijā gāja bojā 54 cilvÄ"ki un vÄ"l vairāki desmiti tika ievainoti. Starp ievainotajiem ir arÄ« ugunsdzÄ"sÄ"ji glābÄ"ji.

Policija izvirzÄ«jusi trÄ«s versijas par Å¡Ä«s traÄ£Ä"dijas iemesliem. Pirmā versija ir saistÄ«ta ar objekta projektÄ"Å¡anas un uzraudzÄ«bas iespÄ"jamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistÄ«ta ar Å¡Ä« bÅ«vobjekta pirmās kārtas bÅ«vi, bet trešā versija saistÄ«ta ar otrās kārtas bÅ«ves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem, veidojot ziemas dārzu un bÄ"rnu rotaļu laukumu.

ZolitÅ«des traÄ£Ä"dija ir lielākā Latvijā kopÅ¡ neatkarÄ«bas atjaunoÅ¡anas.