Stārķi aizvien biežāk \"okupē\" elektrolīniju balstus

Baltā stārÄ·a ligzdu skaits uz elektrolÄ«niju balstiem turpina pieaugt - tā secināts Latvijas ornitoloÄ£ijas biedrÄ«bas (LOB) veiktajā 2013.gada baltā stārÄ·a monitoringā. Å ogad 17% ieguldÄ«jumu datu vākÅ¡anas monitoringā ir snieguÅ¡i Latvenergo koncerna  dalÄ«bnieki, portālu Diena.lv informÄ"ja koncerna pārstāve Ivita Bidere.

Latvijas OrnitoloÄ£ijas biedrÄ«bas pÄ"tÄ«jumā Baltā stārÄ·a monitorings secināts, ka 2013.gadā uz elektrolÄ«niju balstiem savas ligzdas uzvijuÅ¡i 72,1% Latvijā mÄ«toÅ¡o balto stārÄ·u,  - par 5,6% vairāk nekā 2012.gadā (66,5%).

Ornitologi novÄ"rojuÅ¡i, ka iedzÄ«votāju atbalsts stārÄ·iem bÅ«vÄ"t ligzdas kokos un uz Ä"ku jumtiem pamazām sarÅ«k un stārÄ·i arvien biežāk izvÄ"las brÄ«vāk pieejamos elektrolÄ«niju balstus. PÄ"tÄ«jums liecina, ka patlaban visvairāk ir tādu ligzdu, ko stārÄ·i arÄ« uz Å¡iem balstiem bÅ«vÄ" paÅ¡i bez cilvÄ"ka uzstādÄ«tām mākslÄ«gām pamatnÄ"m.

AtbilstoÅ¡i ornitoloÄ£es dr.biol. Māras Janaus sniegtajai informācijai par balto stārÄ·u ligzdoÅ¡anu Latvijā, Å¡ogad putnu skaits Latvijā sasniedz vismaz 10 000 pārus un stārÄ·u Ä£imene vidÄ"ji ir izaudzinājusi 2,3 putnÄ"nus.

"Baltajiem stārÄ·iem Å¡is gads ir bijis veiksmÄ«gākais vismaz 25 gadu ilgā novÄ"rojumu vÄ"sturÄ" - daudzās ligzdās ir izaudzināti pat četri mazuļi, un ir konstatÄ"ta ligzda, no kuras ir izlidojuÅ¡i pat pieci jaunie putni. Pie mums ligzdo 4% no pasaules balto stārÄ·u populācijas - Latvijai tas ir ļoti daudz. Baltais stārÄ·is ir vides veselÄ«guma rādÄ«tājs - atrodoties barÄ«bas Ä·Ä"des virsotnÄ", sekmÄ«gi rādÄ«tāji liecina, ka putniem ir pietiekami pārtikas, tātad arÄ« citām dzÄ«vnieku sugām ir labvÄ"lÄ«gi dzÄ«ves apstākļi," stārÄ·a nozÄ«mi komentÄ" Janaus.