Zaļi iepērkas retāk nekā citur Eiropā

Zaļais publiskais iepirkums (ZPI) ir joma, kurā Latvija krietni atpaliek, salÄ«dzinot ar citām Eiropas SavienÄ«bas (ES) valstÄ«m. Situācijas uzlaboÅ¡anai Vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrija (VARAM) iecerÄ"jusi apmācÄ«t citu ministriju un paÅ¡valdÄ«bu pārstāvjus, lai gan pati nebÅ«t nav paraugs Å¡ajā jomā.

Eiropas lÄ«deri jau pirms vairākiem gadiem bija nosprauduÅ¡i vÄ"lamo mÄ"rÄ·i - pusÄ" no visiem publiskajiem iepirkumiem piemÄ"rot vides kritÄ"rijus, veicot ZPI. Labākās valstis Å¡o mÄ"rÄ·i jau sasnieguÅ¡as vai ir tuvu tam. Latvija atrodas vÄ"l tālu no Å¡Ä« mÄ"rÄ·a piepildÄ«Å¡anas, piemÄ"ram, pÄ"rn vides aizsardzÄ«bas prasÄ«bas izvirzÄ«tas tikai 4,8% no visiem publisko iepirkumu rezultātu paziņojumiem. Naudas izteiksmÄ" tie ir 345 miljoni latu jeb aptuveni piektā daļa no kopÄ"jās publiskajiem iepirkumiem atvÄ"lÄ"tās summas.

ZPI nodroÅ¡ina energoefektÄ«vu un ekoloÄ£iskas izcelsmes preču un pakalpojumu izmantoÅ¡anu, piemÄ"ram, bioloÄ£iskās pārtikas, no makulatÅ«ras ražota papÄ«ra, enerÄ£iju taupoÅ¡u elektropreču iegādi vai enerÄ£iju maz patÄ"rÄ"joÅ¡u Ä"ku bÅ«vniecÄ«bu, atjaunoÅ¡anu. Bet tas var notikt tikai tad, ja publiskā iepirkuma nolikumos iestrādā konkrÄ"tus vides kritÄ"rijus, kas tiek darÄ«ts salÄ«dzinoÅ¡i reti. PaÅ¡laik Latvijā visbiežāk vides kritÄ"rijus iestrādā un ZPI Ä«steno Ä"ku energoefektivitātes uzlaboÅ¡anai. VÄ"l to dara autotransporta iegādÄ", jo Å¡eit jau Publisko iepirkumu likumā ir noteiktas prasÄ«bas attiecÄ«bā uz ogļskābās gāzes izmeÅ¡u daudzumu, norāda Iepirkumu uzraudzÄ«bas biroja MetodoloÄ£ijas departamenta direktore Agnese Irmeja. Viņa uzskata, ka ilgtermiņā ZPI nozÄ«mÄ" ietaupÄ«jumu, jo, piemÄ"ram, tā rezultātā iegādāta elektrotehnika patÄ"rÄ" mazāk elektrÄ«bas vai Ä"kas apsildei nepiecieÅ¡ams mazāks siltumenerÄ£ijas daudzums. Tāpat samazinās ietekme uz vidi, ja tiek pirkta bioloÄ£iski audzÄ"ta pārtika. ES institÅ«ciju materiālos kā zaļā iepirkuma ieguvumi minÄ"ta dabas resursu saglabāšana, videi kaitÄ«go vielu izmeÅ¡u samazināšana, izmaksu ietaupÄ«jums, ekoloÄ£isku preču un pakalpojuma piedāvājuma paplaÅ¡ināšanās, veselÄ«gāki darba apstākļi.

Visu Rūtas Lipskas rakstu lasiet trešdienas, 20.novembra, laikrakstā Diena!