SEB banka: inflācija kļūs nedaudz spriganāka

OktobrÄ« patÄ"riņa cenas uzrādÄ«ja kāpumu 0,3% apmÄ"rā. Preču cenu lÄ«menis palielinājās par 0,4%, pakalpojumu par 0,2%. Lielākā ietekme uz patÄ"riņa cenu pārmaiņām oktobrÄ« bija cenu kāpumam apÄ£Ä"rbam un apaviem, un dārzeņiem, kā arÄ« cenu kritumam degvielai.

Rezultātā patÄ"riņu cenu lÄ«menis saglabājās pÄ"rnā gada lÄ«menÄ«. NozÄ«mÄ«gāko ietekmi uz cenu kāpumu gada laikā uzrāda piens un piena produkti, mājokļu apsaimniekoÅ¡anas pakalpojumi, sabiedriskās Ä"dināšanas pakalpojumi un tabaka. Savukārt lielākā inflāciju pazeminošā ietekme bija naftas cenas kritumam, kas ietekmÄ" degvielas un siltumenerÄ£ijas cenas. PÄ"dÄ"jā gada laikā ievÄ"rojami pazeminoÅ¡u ietekmi uz inflāciju ir atstājis telekomunikāciju tarifu kritums. NeiespÄ"jami prognozÄ"t, cik ilgi vÄ"l turpināsies Å¡is tarifu kariņš. TomÄ"r ļoti iespÄ"jams, ka drÄ«zumā Å¡Ä« ietekme uz inflāciju mazināsies. Tāpat drÄ«zumā sāks izzust arÄ« citi pazeminoÅ¡ie efekti uz inflāciju, kā dÄ"ļ, un ne tik daudz eiro ievieÅ¡anas rezultātā, inflācija uzrādÄ«s straujāku kāpumu. TomÄ"r cenu tendences turpinās diktÄ"t ārÄ"jās vides faktori, kas saglabā ļoti vāju spiedienu uz inflāciju. 

AttÄ«stÄ«tajās valstÄ«s turpina valdÄ«t zemas inflācijas apstākļi. Daudzas strauji augošās ekonomikas ir samazinājuÅ¡as izaugsmes apgriezienus, kas atstāj papildus negatÄ«vu ietekmi uz izejvielu cenām. Savukārt viens no nozÄ«mÄ«gākajiem faktoriem ir energoresursu cenu kritums, ko ietekmÄ" gāzes un naftas ieguves kāpums Ziemeļamerikā. Patlaban joprojām ir dzÄ«vs ir risks, ka eirozonā inflācija var nokristies lÄ«dz kritiski zemam lÄ«menim, kas radÄ«tu papildus sarežģījumus reÄ£iona ekonomikas atdzimÅ¡anai un apgrÅ«tinātu reÄ£iona spÄ"jas izlÄ«dzināt joprojām pastāvoÅ¡o nesabalansÄ"tÄ«bu. ReÄ£iona ekonomika atkopsies lÄ"ni, lÄ«dz ar to inflācija tuvākajā laikā saglabāsies zema. Tajā pašā laikā straujāka izaugsmes atgÅ«Å¡anās varÄ"tu novÄ"rst iespÄ"jamo deflācijas iestāšanos, kuras parādÄ«Å¡anās un ieilgÅ¡ana varÄ"tu no jauna iegriezt parādu krÄ«zi. TādÄ"ļ Latvijas iedzÄ«votājiem nav pamats audzÄ"t inflācijas gaidas, tai skaitā no eiro ievieÅ¡anas ietekmes. Saglabājot vÄ"su prātu, tirgus cenas noregulÄ"s. Latvijas ekonomika attÄ«stās, tādÄ"ļ cenu kāpums noteiktos segmentos ir pat likumsakarÄ«gs.Â