Mums Tevis ļoti pietrūks, Spani! Dailes teātra atvadu vārdi Harijam Spanovskim

16.novembrÄ« no mums aizgājis Harijs Spanovskis - gudrs, vÄ«riÅ¡Ä·Ä«gs cilvÄ"ks, lielisks kolÄ"Ä£is un aktieris.

Viņš bÅ«tu bijis ļoti labs jurists, ja bÅ«tu turpinājis izglÄ«tÄ«bu Juridiskajā fakultātÄ", kurā iestājās pÄ"c skolas beigÅ¡anas. Taču viņš, kura intereses vienmÄ"r bijuÅ¡as plašākas par darāmo darbu, iestājās arÄ« Tautas kinoaktieru studijā, un tās pedagogi Aina MatÄ«sa un Dailes teātra galvenais režisors Arnolds Liniņš novÄ"rtÄ"ja arÄ« viņa aktiera dāvanas un pierunāja stāties Dailes teātra VII studijā.

Harijs vÄ"l ilgi sarunās pa jokam bārstÄ«ja citātus no likumu kodeksiem, taču drÄ«z vien pievÄ"rsa sev plaÅ¡u publikas interesi, studijas diplomdarba izrādÄ" "Cik svarÄ«gi bÅ«t nopietnam" ar Å¡armu un eleganci atveidodams (arÄ« dziedādams) Džonu Vordingu.

Ar Å¡o lomu beidzās viņa mācekļa gadi teātrÄ«, un jaunais aktieris citu pakaļ citai saņÄ"ma skaistākās lomas - viņš bija gan Krustiņš PazuduÅ¡ajā dÄ"lā, gan Minhauzens Minhauzena precÄ«bās, gan iedzÄ«vojās tik atÅ¡Ä·irÄ«gos tÄ"los kā Vecākais dÄ"ls Kobo Abes Draugos un Jaunais cilvÄ"ks Petera Nādāša SatikÅ¡anās vai Džeimss Morels Bernarda Å ova Kandidā.

Nedaudz vÄ"lāk tiem pievienosies arÄ« tik košā, kā no Jozefa Ladas zÄ«mÄ"jumiem izkāpusÄ«, Vecā Peizleriene Jaroslava HaÅ¡eka Å veikā (jā, arÄ« viņš Dailes teātrÄ« ir spÄ"lÄ"jis sievieÅ¡u lomu), kam drÄ«z vien sekoja gan vÄ«riÅ¡Ä·Ä«gais Grāfs Monte Kristo, gan Humberts Humberts Lolitā, Makss Siseņos. Viena no pÄ"dÄ"jām lomām - Rojs M.Kons / Praiors 2 Eņģeļos Amerikā, par kuru viņš ir izvirzÄ«ts Å¡Ä« gada SpÄ"lmaņu nakts balvai. Un kur tad vÄ"l lomas Dailes teātra muzikālajās izrādÄ"s Vella kalpi, Meža gulbji, Tobāgo!, Oņegins! Viņa balss ierakstā turpina skanÄ"t izrādÄ" Primadonnas.

Daudzi viņu ilgi atcerÄ"sies pÄ"c Dailes teātra SievieÅ¡u dienas un ZiemassvÄ"tku koncertiem, koncertiem kopā ar Raimondu Paulu un Jāni PaukÅ¡tello, arÄ« kinolomām. Viņa vÄ«riÅ¡Ä·Ä«gā balss ar perfekto izrunu ilgus gadus skanÄ"jusi TV, dublÄ"jot filmas un reklāmās. Viņa ne ar vienu citu nesajaucamā balss, Å¡Ä·iet, joprojām skan teātra gaiteņos, silti uzrunā, labsirdÄ«gi pazobo, iestājas pret netaisnÄ«bu. Mums Tevis ļoti pietrÅ«ks, Spani!

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Harija Spanovska tuviniekiem.

Atvadīšanās no aktiera Harija Spanovska notiks ceturtdien, 21.novembrī.

Diena.lv jau vÄ"stÄ«ja, ka pÄ"c ilgas slimÄ«bas sestdien, 16.novembrÄ«, mūžībā aizgāja aktieris Harijs Spanovskis.