Deviņu gadu laikā Brīvības piemineklis visbiežāk cietis no apčurāšanas

Deviņu gadu laikā, kopÅ¡ apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«ba BTA Insurance Company SE (BTA) ir apdroÅ¡inājusi BrÄ«vÄ«bas pieminekli, tas visbiežāk cietis no dabisko vajadzÄ«bu kārtoÅ¡anas pie pieminekļa, portālam Diena.lv pavÄ"stÄ«ja BTA sabiedrisko attiecÄ«bu vadÄ«tāja Agnese GrÄ«nberga.

Å o deviņu gadu laikā kopumā izmaksātas atlÄ«dzÄ«bas par 15 gadÄ«jumiem. 14 gadÄ«jumi saistÄ«ti ar pieminekļa apgānÄ«Å¡anu - dabisko vajadzÄ«bu kārtoÅ¡anu pie BrÄ«vÄ«bas pieminekļa. Starp pārkāpumu veicÄ"jiem astoņi bijuÅ¡i Latvijas iedzÄ«votāji un seÅ¡i ārvalstu iedzÄ«votāji, tai skaitā divi Igaunijas pilsoņi, divi Zviedrijas pilsoņi, viens Lielbritānijas pilsonis un viens NorvÄ"Ä£ijas pilsonis. 

Savukārt 2010.gadā reÄ£istrÄ"ts gadÄ«jums, kad iereibis automaÅ¡Ä«nas Mitsubishi Pajero autovadÄ«tājs uzbrauca BrÄ«vÄ«bas pieminekļa kāpnÄ"m. Kopumā deviņu gadu laikā par kaitnieciskiem nodarÄ«jumiem BrÄ«vÄ«bas piemineklim izmaksātas atlÄ«dzÄ«bas 2250 latu apmÄ"rā. 

BTA norāda - neraugoties uz to, ka BrÄ«vÄ«bas pieminekļa kultÅ«rvÄ"sturiskā un materiālā vÄ"rtÄ«ba naudas izteiksmÄ" lÄ«dz Å¡im nav novÄ"rtÄ"ta, BrÄ«vÄ«bas piemineklis ir vienÄ«gais Latvijā apdroÅ¡inātais piemineklis, kas tiek apdroÅ¡ināts jau desmito gadu, pateicoties privātajai iniciatÄ«vai. 

"Nesenā rÅ«gtā pieredze, kad tika apgānÄ«ts Jāņa ÄŒakstes piemineklis Meža kapos, apzagta RÄ«gas Brāļu kapu vÄ"sturiskā siena un apgānÄ«ta piemiņas vieta Sudrabkalniņā, ir spilgts signāls tam, ka pieminekļu un piemiņas vietu aizsardzÄ«bai Latvijā ir jāpievÄ"rÅ¡ ievÄ"rojami lielāka uzmanÄ«ba nekā lÄ«dz Å¡im," saka BTA valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Lucaus.

RÄ«gas pieminekļu aÄ£entÅ«ra Å¡obrÄ«d ir veikusi 38 pieminekļu novÄ"rtÄ"Å¡anu no 170 tās uzskaitÄ" esoÅ¡ajiem RÄ«gas memoriāliem, pieminekļiem, dekoratÄ«vajām skulptÅ«rām un vides objektiem. Pieminekļu novÄ"rtÄ"Å¡ana veikta, lai apzinātu pieminekļu kultÅ«rvÄ"sturisko un materiālo vÄ"rtÄ«bu naudas izteiksmÄ", kas ir bÅ«tisks aspekts, lai nākotnÄ" domātu par to apdroÅ¡ināšanu. 

38 novÄ"rtÄ"to pieminekļu kopÄ"jā noteiktā kultÅ«rvÄ"sturiskā un materiālā vÄ"rtÄ«ba naudas izteiksmÄ" ir 1 989 292 lati. VÄ"rtÄ«gākie no Å¡obrÄ«d novÄ"rtÄ"tajiem RÄ«gas pieminekļu aÄ£entÅ«ras uzskaitÄ" esoÅ¡ajiem pieminekļiem ir piemineklis dzejniekam Rainim (vÄ"rtÄ«ba - 439 780 lati), piemineklis rakstniekam Andrejam UpÄ«tim (vÄ"rtÄ«ba - 283 784 lati), piemineklis PutenÄ« Torņkalnā (vÄ"rtÄ«ba - 160 940 lati), piemineklis Oskaram Kalpakam (vÄ"rtÄ«ba - 151 079 lati), piemineklis pulkvedim Barklajam de Tolli (vÄ"rtÄ«ba - 111 288 lati), piemineklis RÄ«gas mÄ"ram Džordžam Armitstedam (vÄ"rtÄ«ba - 108 500 lati) un piemineklis Kārlim Ulmanim (vÄ"rtÄ«ba - 58 176 lati).

BTA desmito gadu dāvina Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi ar apdrošinājuma summu 1 000 000 latu.

BrÄ«vÄ«bas piemineklis ir apdroÅ¡ināts pret visiem iespÄ"jamiem pamatriskiem - ugunsnelaimÄ"m, dÅ«mu, vÄ"tras, krusas, plÅ«du un mehānisko transporta lÄ«dzekļu iedarbÄ«bu, Å¡Ä·idrumu noplÅ«di no bojātiem cauruļvadiem, zemes noslÄ«dÄ"jumiem un iegruvumiem, Ä«paÅ¡uma ļaunprātÄ«gu bojāšanu un citiem draudiem. KopÅ¡ 2008.gada BTA apdroÅ¡ina BrÄ«vÄ«bas pieminekli arÄ« pret apgānÄ«Å¡anu. GadÄ«jumos, kad kāds ir atļāvies izrādÄ«t klaju necieņu pret Latvijas neatkarÄ«bas simbolu, viņam jāuzņemas atbildÄ«ba un ne tikai jāsamaksā administratÄ«vais sods un jāizcieÅ¡ arests, bet arÄ« jākompensÄ" visi savas rÄ«cÄ«bas izraisÄ«tie zaudÄ"jumi, ko BTA regresa kārtÄ«bā piedzen no kaitÄ"juma nodarÄ«tāja, lai kurā valstÄ« viņš atrastos.