SEB banka nākamgad prognozē darba meklētāju skaita samazināšanos zem 10% atzīmes

Jaunākie statistikas dati liecina, ka nodarbināto iedzÄ«votāju skaits Latvijā turpina palielināties, gada treÅ¡ajā ceturksnÄ« sasniedzot 906 tÅ«kstoÅ¡us, kas ir par 11 tÅ«kstoÅ¡iem vairāk nekā 2012.gada treÅ¡ajā ceturksnÄ«. Darbavietu skaita palielināšanos apstiprina arÄ« Valsts ieņÄ"mumu dienesta statistika par darba ņÄ"mÄ"jiem, kuri veic sociālās iemaksas. 2013.gada augustā valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligāto iemaksu maksātāju skaits sasniedza 798 tÅ«kstoÅ¡us, kas ir par 13 tÅ«kstoÅ¡iem vairāk nekā pagājušā gada augustā.

Neskatoties uz nodarbinātÄ«bas kāpumu, darba meklÄ"tāju Ä«patsvars trešā ceturkšņa laikā pieauga par 0,4 procentpunktiem lÄ«dz 11,8% (2.ceturksnÄ« - 11,4%). To ietekmÄ"ja darba meklÄ"tāju un ekonomiski aktÄ«vo iedzÄ«votāju skaita palielināšanās salÄ«dzinājumā ar iepriekÅ¡Ä"jo ceturksni, kad Å¡ie abi rādÄ«tāji diezgan negaidÄ«ti uzrādÄ«ja samazinājumu. TreÅ¡ajam ceturksnim parasti gan ir raksturÄ«gs bezdarba kritums, ņemot vÄ"rā sezonālos darbus, lÄ«dz ar to pÄ"dÄ"jos pāris ceturkšņos vÄ"rojamās svārstÄ«bas uz vienu un otru pusi ekonomiski aktÄ«vo iedzÄ«votāju skaitā varÄ"tu bÅ«t saistÄ«tas ar darba apsekojuma datu neprecizitāti. Turklāt bezdarba lÄ«meņa un nodarbinātÄ«bas vienlaicÄ«gs kāpums iespÄ"jams tieÅ¡i darba tirgus situācijas uzlaboÅ¡anās dÄ"ļ, kad darba tirgÅ« sāk atgriezties tie cilvÄ"ki, kuri iepriekÅ¡ darbu nemeklÄ"ja vai arÄ« bija zaudÄ"juÅ¡i cerÄ«bas atrast to. Tas palielina uzņÄ"mÄ"ju iespÄ"jas atrast piemÄ"rotāku darbinieku, tajā pašā laikā bezdarba rādÄ«tāja kriÅ¡anās var bÅ«t lÄ"nāka.

Gada pÄ"dÄ"jā ceturksnÄ« darba tirgus statistiku negatÄ«vi ietekmÄ"s ne tikai sezonas darbu beigÅ¡anās, bet arÄ« Liepājas metalurga problÄ"mas un darbinieku atlaiÅ¡ana, kā rezultātā bezdarba rādÄ«tājs palielināsies. Nākamgad nodarbināto iedzÄ«votāju skaits turpinās palielināties un darba meklÄ"tāju skaits varÄ"tu samazināties zem 10% atzÄ«mes.