Dāvis: Vadīt operu ir daudz grūtāk nekā Latvijas gāzi

UzņÄ"muma Latvijas Gāze vadÄ«tājs Adrians Dāvis intervijā laikrakstam Diena apliecina, ka uzņÄ"mums turpinās sadarbÄ«bu ar Latvijas Nacionālo operu arÄ« pÄ"c vadÄ«bas maiņas. Viņš atzÄ«st, ka operu vadÄ«t noteikti esot daudz grÅ«tāk nekā Latvijas Gāzi, un cildina Latvijas kultÅ«ras jomā strādājoÅ¡os. 

Jau kopš 2005. gada norit cieša Latvijas gāzes sadarbība ar Latvijas Nacionālo operu. Turpmāk, neraugoties uz vadības maiņu, arī atbalstīsiet operu?

MÅ«su Gada balva bÅ«s noteikti. Situāciju vajadzÄ"tu saprast pareizi - draudzÄ«ba mums ir ne tikai ar Andreju Žagaru, bet ar visu operas kolektÄ«vu, ar visu baleta kolektÄ«vu, ar visiem mÅ«ziÄ·iem, tāpÄ"c mÄ"s atbalstÄ«sim operu neatkarÄ«gi no tā, kas notiek tās kolektÄ«va iekÅ¡ienÄ". NeatkarÄ«gi ne no kā!

SeptembrÄ« saistÄ«bā ar konfliktiem operā un operas vadÄ«bas maiņu teicāt, ka «arodbiedrÄ«ba ir traucÄ"klis, kas, protams, reizÄ"m ir labi». Kopumā Å¡odienas Latvijas situācijā arodbiedrÄ«bas uzskatāt par traucÄ"kli vai atbalstu?

JaunÄ«bā esmu strādājis arodbiedrÄ«bā, un man ir priekÅ¡stats par arodbiedrÄ«bas lomu, darbu un nozÄ«mi. ArodbiedrÄ«ba izcelties un parādÄ«t savu darbu var dažādi. PagājuÅ¡i tie laiki, kad arodbiedrÄ«bas galvenais darbs bija organizÄ"t dažādus sporta un kultÅ«ras pasākumus kolektÄ«vam, ar to tad arodbiedrÄ«ba arÄ« kolektÄ«vam apliecināja, ka ir vajadzÄ«ga. Å odien arodbiedrÄ«ba var strādāt konstruktÄ«vi un risināt loÄ£iskas sarunas ar uzņÄ"muma vadÄ«bu vai arÄ« var sevi parādÄ«t tādā veidā, ka visu laiku pauž neapmierinātÄ«bu. Jebkurā uzņÄ"mumā un iestādÄ" var atrast kaut ko, kas nenotiek ideāli, un var bÅ«t tā, ka arodbiedrÄ«ba izvÄ"las iet vieglāko popularitātes iegÅ«Å¡anas ceļu - visu kritizÄ"t. Ja arodbiedrÄ«ba izvÄ"las iet kritikas ceļu, tas ir destruktÄ«vi, nevis konstruktÄ«vi, mūžīgās kritizÄ"Å¡anas ceļš ir ceļš uz nekurieni. Tas, kā sevi pierāda arodbiedrÄ«ba, ir ļoti atkarÄ«gs no arodbiedrÄ«bas lÄ«dera. TāpÄ"c arodbiedrÄ«bas Latvijā ir ļoti dažādas.

Kā ir jÅ«su vadÄ«tajā uzņÄ"mumā?

Mums ir konstruktÄ«va sadarbÄ«ba ar arodbiedrÄ«bu, notiek sapulces kopā ar arodbiedrÄ«bu, ir kolektÄ«vais lÄ«gums, ļoti daudzus arodbiedrÄ«bas priekÅ¡likumus esam ņÄ"muÅ¡i vÄ"rā. SadarbÄ«ba arÄ« atkarÄ«ga no abām pusÄ"m - ja viss norit gludi, tātad abas puses rÄ«kojas konstruktÄ«vi, ja radies konflikts, arÄ« parasti nav vainojama tikai viena iesaistÄ«tā puse.

Par operas konfliktu arÄ« nevarÄ"ja teikt, ka problÄ"mu iemesls ir viens vienÄ«gais.

Operā ir spilgtas, mākslinieciskas personÄ«bas, un es esmu pilnÄ«gi pārliecināts, ka vadÄ«t operu ir daudz grÅ«tāk nekā Latvijas gāzi, tāpÄ"c es kā vadÄ«tājs Andreju Žagaru neapskaužu un neapskaužu arÄ« nevienu citu operas vadÄ«tāju. Žagaru es apbrÄ«noju par to, ka viņš vairāk nekā 15 gadu pratis operas kolektÄ«vu ne tikai saturÄ"t kopā, bet arÄ« pratis izaudzināt daudzus jaunus, tagad pasaules mÄ"rogā slavenus māksliniekus, pratis mÅ«su operu izvest ne tikai Eiropā, bet arÄ« pasaulÄ", turklāt viņš pats personÄ«gi iestudÄ" daudzus darbus, pat ārvalstÄ«s.

Vispār es uzskatu, ka mums, Latvijas iedzÄ«votājiem, pārsvarā ir kultÅ«ras gÄ"ni un tāpÄ"c mÅ«su mazajai tautai ir daudz izcilu mākslinieku - es nerunāju tikai par operas māksliniekiem, bet arÄ« par gleznotājiem, aktieriem, literātiem, par deju ansambļiem, koriem, arÄ« par skolu jaunieÅ¡iem, kas piedalās Dziesmu un deju svÄ"tkos.

Mums jābÅ«t lepniem, ka mÅ«su nācijai ir tik spÄ"cÄ«gi kultÅ«ras gÄ"ni. Jā, politikā mÄ"s esam samÄ"rā vāji, mÄ"s neesam tik miermÄ«lÄ«gi un apdomÄ«gi kā Ziemeļvalstu iedzÄ«votāji, brīžiem esam par daudz kaÅ¡Ä·Ä«gi, bet par Latvijas iedzÄ«votāju sasniegumiem kultÅ«rā es esmu ļoti pozitÄ«vās domās.

Visu žurnālistes Magdas Riekstiņas interviju ar Latvijas Gāzes vadītāju lasiet pirmdienas, 4.novembra, laikrakstā Diena!