RTU radīti trīs energoresursus taupoši būvmateriāli

RÄ«gas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki, izmantojot energoresursus taupoÅ¡as tehnoloÄ£ijas un vietÄ"jās izejvielas - Latvijas mālu, dolomÄ«ta un stikla atkritumus - radÄ«juÅ¡i trÄ«s jauna veida bÅ«vmateriālus. To izgatavoÅ¡ana ir ievÄ"rojami lÄ"tāka un videi draudzÄ«gāka, ja salÄ«dzina ar Å¡obrÄ«d nozarÄ" lietotiem materiālu lÄ«dziniekiem, portālu Diena.lv informÄ"ja RTU pārstāve ElÄ«na Karaseva.

RTU zinātnieki, apvienojoties ar Latvijas Universitātes (LU) un Latvijas LauksaimniecÄ«bas universitātes (LLU) kolÄ"Ä£iem, izstrādājuÅ¡i trÄ«s jauna veida kompozÄ«tmateriālus - zemtemperatÅ«ras dolomÄ«tkeramiku, neorganisku polimÄ"rmateriālu jeb zemtemperatÅ«ras Ä£eopolimÄ"ru un zemtemperatÅ«ras hibrÄ«dsaistvielu. Å o materiālu izgatavoÅ¡anai tiek izmantotas vietÄ"jās izejvielas.

ZemtemperatÅ«ras dolomÄ«tkeramika ir mālu-dolomÄ«tmiltu kompozÄ«tmateriāls, kas, atÅ¡Ä·irÄ«bā no parastās keramikas, ko apdedzina temperatÅ«rā virs 900 grādiem pÄ"c Celsija skalas, iegÅ«ts, apdedzinot pie zemākas temperatÅ«ras, 700 lÄ«dz 750 grādu robežās. Å im materiālam ir gan keramiskas, gan hidrauliskas Ä«paÅ¡Ä«bas, turklāt stikla pulvera piedeva ievÄ"rojami uzlabo iegÅ«tā kompozÄ«ta mehāniskās un fizikālās Ä«paÅ¡Ä«bas.

Otrā jaunā materiāla - neorganiskā polimÄ"rmateriāla jeb zemtemperatÅ«ras Ä£eopolimÄ"ra - galvenā izejviela ir Latvijas māli. Zinātnieki atklājuÅ¡i, ka, mālus apstrādājot ar sārma Å¡Ä·Ä«dumu, iespÄ"jams bez liela enerÄ£ijas ieguldÄ«juma iegÅ«t materiālu, kas savu Ä«paÅ¡Ä«bu ziņā ir lÄ«dzvÄ"rtÄ«gs tradicionālai keramikai. Šādi iespÄ"jams izgatavot, piemÄ"ram, Ä·ieÄ£eļus vai apdares plāksnes, izturot tos tikai 60 lÄ«dz 100 grādu temperatÅ«ras robežās, pretstatā ar Å¡obrÄ«d tadicionāli lietoto tehnoloÄ£iju, kur apdedzināšanas temperatÅ«ra ir no 980 lÄ«dz 1000 grādiem.

Trešā zinātnieku izstrādātā materiāla - hibrÄ«dsaistvielas - galvenās izejvielas arÄ« ir Latvijas māli un dolomÄ«ta milti, un tas iegÅ«ts, apdedzinot izejvielu maisÄ«jumu 800 grādu temperatÅ«rā. Å Ä« saistviela bÅ«tu izmantojama portlandcementa aizstāšanai, kuru iegÅ«st pie daudz augstākas temperatÅ«ras. Fizikālo un mehānisko Ä«paÅ¡Ä«bu ziņā Å¡Ä« hibrÄ«dsaistviela lÄ«dzinās vÄ"sturiskajam romāncementam, kas plaÅ¡i izmantots JÅ«gendstila arhitektÅ«rā. Jaunā saistviela bÅ«tu piemÄ"rota Ä"ku restaurācijas darbiem veiksmÄ«gāk nekā portlandcements.

Jauno materiālu Ä«paÅ¡Ä«bas ir lÄ«dzvÄ"rtÄ«gas vai labākas nekā jau esoÅ¡o analogu - parastajam celtniecÄ«bas Ä·ieÄ£elim, parastajam portlandcementam vai vÄ"sturiskajam romāncementam, norāda RTU.