Baltijai var būt vajadzīga pašai sava AES

Plānotie un topoÅ¡ie atomelektrostaciju (AES) projekti Baltijas kaimiņvalstÄ«s - Somijā, Krievijā, Baltkrievijā un Polijā - mÅ«su reÄ£iona energoapgādes situāciju ietekmÄ"s tikai netieÅ¡i, prognozÄ" Latvijas enerÄ£Ä"tiÄ·i. Vienlaikus enerÄ£Ä"tikas eksperti arÄ« pieļauj, ka neatkarÄ«gi no Visaginas AES projekta (Lietuvā) turpmākās attÄ«stÄ«bas Baltijas valstÄ«m ātrāk vai vÄ"lāk bÅ«s jāatgriežas pie jautājuma par iespÄ"jamo savas AES bÅ«vniecÄ«bu, jo citu, konkurÄ"tspÄ"jÄ«gāku risinājumu reÄ£iona apgādei ar elektroenerÄ£iju nav.

Pasaules EnerÄ£Ä"tikas padomes Latvijas Nacionālās komitejas loceklis Ilmārs Stuklis norāda, ka, lÄ«dzÄ«gi kā Baltijas valstÄ«s, Krievijā un Baltkrievijā liela daļa elektroenerÄ£ijas ražoÅ¡anas risinājumu ir jau samÄ"rā veci, darbojas ar fosilo kurināmo, un tiem ātrāk vai vÄ"lāk bÅ«s nepiecieÅ¡ama nomaiņa. TāpÄ"c topošā Ostrovecas AES (Baltkrievijā) un arÄ« topošā Ä»eņingradas AES (Krievijā) nepiecieÅ¡amas Å¡o valstu iekÅ¡Ä"jā elektrÄ«bas patÄ"riņa segÅ¡anai nākotnÄ". Nav pamata domāt, ka to ražotā elektrÄ«ba tiešā veidā noteiks Krievijas elektrÄ«bas eksporta politiku, un to ietekme uz Baltijas valstÄ«m bÅ«s tikai pastarpināta. "Protams, viss, kas notiek Baltijas valstu, Krievijas un Baltkrievijas kopÄ«gajā pārvades sistÄ"mas lokā, tehniski mÅ«s skar, tomÄ"r no cenu viedokļa Å¡iem ražotājiem jebkurā gadÄ«jumā bÅ«s jākonkurÄ" ar piegādÄ"m no Skandināvijas," skaidro Stuklis, piebilstot, ka Å¡obrÄ«d sastinguÅ¡ais Kaļiņingradas AES projekts jāvÄ"rtÄ" atseviÅ¡Ä·i - tā realizācija bez starpvalstu savienojumu uzbÅ«vÄ"Å¡anas nebÅ«s iespÄ"jama, jo reÄ£ionā nav pietiekami liela elektrÄ«bas patÄ"riņa.

Savukārt AS Latvenergo ražoÅ¡anas direktors Māris Kuņickis norāda, ka Baltijas un kaimiņvalstu energosistÄ"mas darbÄ«bas principu dÄ"ļ iespÄ"jas piegādāt elektroenerÄ£iju no Ostrovecas AES ir ļoti ierobežotas. ArÄ« Ä»eņingradas AES jaunie energobloki tiešā veidā Baltijas apgādi neskar, jo piegādes no Krievijas jau Å¡obrÄ«d Krievijas-Igaunijas un Igaunijas-Latvijas starpsavienojumu kapacitātes dÄ"ļ ir ierobežotas. Turklāt jebkurā gadÄ«jumā elektrÄ«ba no jaunajām elektrostacijām Baltijas valstÄ« var tikt pārdota tikai par cenu, kādā ir Nord Pool Spot biržas Latvijas apgabalā. Latvenergo pārstāvis vÄ"l uzsver, ka Latvijai ir nozÄ«mÄ«gs arÄ« topoÅ¡o Krievijas un Baltkrievijas elektrostaciju kodoldroÅ¡Ä«bas aspekts, jo tās atrodas Latvijas teritorijas tiešā tuvumā.

ArÄ« pagaidām vÄ"l tikai idejas lÄ«menÄ« eksistÄ"joÅ¡ais Polijas un ilgstoÅ¡i topoÅ¡ais Somijas kodolreaktors radikālas pārmaiņas reÄ£iona energoapgādÄ" neienesÄ«s, prognozÄ" eksperti. KodolfiziÄ·is, bijuÅ¡ais Salaspils kodolreaktora inženieris Valdis Gavars norāda, ka Somijas Olkiluoto AES topošā reaktora bÅ«vniecÄ«ba ir pamatÄ«gi aizkavÄ"jusies, kaut gan tajā izmantots principiāli jauns kodolreaktora modelis. TomÄ"r ir skaidrs, ka ātrāk vai vÄ"lāk tas darbu sāks, un tam jau ir garantÄ"ts arÄ« noieta tirgus - visticamāk, tā ražoto elektrÄ«bu pirks AES uzņÄ"muma akcionāri vai arÄ« tā tiks tirgota biržā un, visticamāk, ļoti bÅ«tisku iespaidu uz elektrÄ«bas cenām Baltijā neatstās, prognozÄ" I. Stuklis.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena otrdien, 12.novembrī!