Nākamgad samazinās sociālā nodokļa likmi; IIN saglabās 24% apmērā

Saeima treÅ¡dien galÄ«gajā lasÄ«jumā pieņÄ"ma grozÄ«jumus vairākos likumos, kas paredz nākamgad saglabāt iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi paÅ¡reizÄ"jā apmÄ"rā, tā vietā samazinot sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātās iemaksas, paaugstinot IIN atvieglojumu par apgādājamām personām un palielinot neapliekamo minimumu.

AtbalstÄ«tais variants paredz samazināt sociālā nodokļa likmi darba ņÄ"mÄ"ju pusÄ" no 11% uz 10,5%, bet darba devÄ"ju pusÄ" - no 24,09% uz 23,59%. IIN likme nākamgad tiks saglabāta 24% apmÄ"rā un samazināta lÄ«dz 22% 2016.gadā.

Tāpat nākamgad tiks paaugstināti IIN atvieglojumi par apgādājamajām personām no 80 uz 116 latiem (165 eiro) un neapliekamais minimums - no 45 līdz 53 latiem (75 eiro).

PÄ"c 2014.gada paredzÄ"ts izstrādāt priekÅ¡likumu par diferencÄ"to neapliekamo minimumu, atsakoties no neapliekamā minimuma piemÄ"roÅ¡anas augstām algām un meklÄ"jot iespÄ"ju piemÄ"rot diferencÄ"tu neapliekamo minimumu mÄ"neÅ¡u griezumā.

Å is darbaspÄ"ka nodokļu mazināšanas modelis izstrādāts, ņemot vÄ"rā sociālo un sadarbÄ«bas partneru izteiktos viedokļus un priekÅ¡likumus attiecÄ«bā uz sociālo un IIN atvieglojumiem.

Pieņemot šādu risinājumu darbaspÄ"ka nodokļu mazināšanai, netiks Ä«stenota patlaban likumā paredzÄ"tā IIN samazināšana. LÄ«dz Å¡im likums paredzÄ"ja, ka IIN nākamgad bÅ«tu jāsamazina no paÅ¡reizÄ"jiem 24% lÄ«dz 22%, bet aiznākamgad - lÄ«dz 20%.