Latvijā trīs gadus būs subsidētās enerģijas nodoklis

No nākamā gada 1.janvāra Latvijā ieviesÄ«s subsidÄ"tās enerÄ£ijas nodokli (SEN), kam bÅ«s noteiktas trÄ«s likmes - 15%, 10% un 5%, treÅ¡dien ārkārtas sÄ"dÄ" par valsts budžetu un tā pavadoÅ¡ajiem likumprojektiem nolÄ"ma Saeimas deputāti.

Ar lÄ«dzekļiem, kas iegÅ«ti no SEN, paredzÄ"ts noturÄ"t elektroenerÄ£ijas obligātā iepirkuma komponenti paÅ¡reizÄ"jā lÄ«menÄ«, kā arÄ« sniegt atbalstu trÅ«cÄ«gākajiem iedzÄ«votājiem.

Augstākā - 15% likme - tiks noteikta dabasgāzes stacijām, atjaunojamo energoresursu stacijām - 10%, bet 5% likme bÅ«s stacijām, kas ar siltumenerÄ£iju nodroÅ¡ina centralizÄ"tās sistÄ"mas un kur nodokļa likmei ir tieÅ¡a ietekme uz siltumenerÄ£ijas gala tarifu lietotājam. 5% likmi piemÄ"ros arÄ« ražotājiem, kas elektroenerÄ£ijas ražoÅ¡anas procesā izmanto dzÄ«vnieku izcelsmes blakusproduktus vai atvasinātus produktus un saražoto siltumenerÄ£iju izmanto produkcijas ražoÅ¡anai.

VienotÄ«bas Saeimas frakcijas vadÄ«tājs Dzintars ZaÄ·is debatÄ"s par Å¡o jautājumu gan izteicās, ka deputāti, pieņemot Å¡o likumprojektu, pieļaus kļūdu, jo, visticamāk, jaunā nodokļa likums tā paÅ¡reizÄ"jā veidolā paredz pārmÄ"rÄ«gi lielu nodokli koÄ£enerācijas stacijām, kas izmanto Å¡Ä·eldu.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, savukārt atkārtoti pauda, ka SEN bÅ«s terminÄ"ts nodoklis un darbosies Ä«su laiku - no 2014. lÄ«dz 2017.gadam. TomÄ"r tas esot nepiecieÅ¡ams, lai apmaksātu elektroenerÄ£ijas lietotāju atbalsta fonda izveidi un kompensÄ"tu pieaugošās elektroenerÄ£ijas izmaksas arÄ« trÅ«cÄ«gajiem iedzÄ«votājiem.