Paviršība daudzviet jau radījusi bīstamas situācijas, līdz šim - bez mācībām

2008. gadā lielveikalā Spice esoÅ¡ajā veikalā Trend Express iebruka griesti, cieta kāda sieviete. 2011. gada maijā AlÅ«ksnÄ" veikalā Superneto iebruka griesti, jo brÄ«dÄ«, kad lija lietus, jumtā bija caurtece un veikalā strauji ieplÅ«da Å«dens. Neviens necieta, bet jau tad aculiecinieki medijos pauda bažas, jautājot, cik gan droÅ¡i ir tā sauktie lÄ"tie veikali un vai pirms to apmeklÄ"Å¡anas nevajadzÄ"tu parÅ«pÄ"ties par dzÄ«vÄ«bas apdroÅ¡ināšanas polisi. TomÄ"r tam, vai veikals ir no tā sauktā lÄ"tā gala, iespÄ"jams, nav tik izÅ¡Ä·iroÅ¡as nozÄ«mes.

Pagājušā gada oktobrÄ« tirdzniecÄ«bas centrā Alfa daļÄ"ji sabruka viena siena un, kā norādÄ«ja aculiecinieks, no veikala sāka birt ārā preces. NegadÄ«jumā neviens necieta, vÄ"jÅ¡ sienu pārpÅ«ta pāri cilvÄ"kiem. TobrÄ«d veikala Ä«paÅ¡nieki vairāk runāja par nodarÄ«to zaudÄ"jumu aprÄ"Ä·ināšanu, medijiem stāstÄ«ja, ka Alfa ir apdroÅ¡ināta arÄ« pret vÄ"tras postÄ«jumiem. Par iemesliem, kāpÄ"c siena stipro vÄ"ju neizturÄ"ja, informācijas nav. Divus mÄ"neÅ¡us vÄ"lāk - decembrÄ« - Liepājā 800 kvadrātmetru platÄ«bā iegruva veikala Depo piebÅ«ves jumts, kur parasti pārdod vasaras mÄ"beles. SākotnÄ"jā informācija liecināja, ka zem sabrukušās nojumes varÄ"tu bÅ«t palikuÅ¡i divi veikala darbinieki, tomÄ"r informācija neapstiprinājās. Å ajā pašā veikalā lÄ«dzÄ«ga nelaime bija notikusi vÄ"l pirms gada, kad jumts iebruka virs daļÄ"ji atklātas teritorijas noliktavas zonā. NenotÄ«rÄ«ta sniega dÄ"ļ pirms diviem gadiem arÄ« veikalam Maxima RÄ«gā, Pulkveža Brieža ielā, iegruva griesti. Visos Å¡ajos gadÄ«jumos klāt bija veiksme, jo tikai sagadÄ«Å¡anās dÄ"ļ nevienam cilvÄ"kam dzÄ«vÄ«ba atņemta netika. Visticamāk, tāpÄ"c lielāka uzmanÄ«ba bÅ«vju kvalitātei netika pievÄ"rsta un atbildes, kāpÄ"c jumts nespÄ"j noturÄ"t sniegu, neviens Ä«sti nemeklÄ"ja.

Jautājums, kāpÄ"c ir virkne Ä"ku, ko bÅ«vvalde pieņÄ"musi ekspluatācijā, taču drÄ«z pÄ"c tam tās sākuÅ¡as brukt, izrādās, ir pārāk sarežģīts. Tas traucÄ" atrast arÄ« atbildÄ«gos. LÄ«dz nodoÅ¡anai ekspluatācijā ir iesaistÄ«ta virkne institÅ«ciju, atbildÄ«bas sfÄ"ras ir sadrumstalotas. BÅ«vprojekta autors atbild par kopÄ"jo bÅ«vprojekta saturu, atseviÅ¡Ä·u sadaļu savstarpÄ"ju atbilstÄ«bu, kā arÄ« par to, vai projekts atbilst normatÄ«vo aktu prasÄ«bām. Ir iesaistÄ«ti arÄ« atseviÅ¡Ä·u bÅ«vprojekta daļu projektÄ"tāji, vÄ"l ir sertificÄ"ts ekspertÄ«zes speciālists, ko izvÄ"las pasÅ«tÄ«tājs. Ir bÅ«vuzņÄ"mÄ"js, bÅ«vdarbu vadÄ«tājs, bÅ«vuzraugs, autoruzraugs, kā arÄ« citi. Un ir bÅ«vvalde, kas kontrolÄ" bÅ«vdarbu veikÅ¡anu atbilstoÅ¡i projektam un pieņem Ä"ku ekspluatācijā. Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena Dienai norāda, ka paÅ¡valdÄ«bas bÅ«vvalde ir arÄ« tā institÅ«cija, kas izdod atļauju veikt rekonstrukcijas un citus bÅ«vniecÄ«bas darbus jau ekspluatācijā nodotām Ä"kām.

Šāds gadÄ«jums ir arÄ« ZolitÅ«des Maxima. Projekts, kurā iekļauts tirdzniecÄ«bas centrs un daudzstāvu dzÄ«vojamā Ä"ka, tika Ä«stenots divās kārtās. Tehniskais projekts pirmajai kārtai jeb Maxima bÅ«vniecÄ«bai tika akceptÄ"ts 2010. gada 16. aprÄ«lÄ«, bÅ«vatļauja izsniegta 2010. gada 6. augustā, veikals ekspluatācijā pieņemts 2011. gada oktobra beigās. Otrajai kārtai - daudzstāvu dzÄ«vojamās Ä"kas bÅ«vniecÄ«bai un Ziemas dārza izveidei - bÅ«vatļauja izsniegta gadu vÄ"lāk.

RÄ«gas pilsÄ"tas bÅ«vvaldes pārstāve Ieva Luste Dienai teic, ka bieži tiek akceptÄ"ti projekti, kuros paralÄ"li tam, ka Ä"kā jau notiek komercdarbÄ«ba, ris arÄ« bÅ«vniecÄ«bas darbi. Uz jautājumu, vai, akceptÄ"jot Ziemas dārza izveidi, tika pārbaudÄ«tas jumta konstrukcijas, I. Luste konkrÄ"ti neatbild. Viņa skaidro, ka bÅ«vdarbu veicÄ"ji sagatavo aktus, fiksÄ"jot arÄ« vÄ"lāk neredzamus elementus. Pirmās kārtas ekspluatācijā bijuÅ¡i 677 nozÄ«mÄ«gu konstrukciju un segto darbu pieņemÅ¡anas akti, dokumenti bija ietverti 25 sÄ"jumos.

GalvaspilsÄ"tas bÅ«vvaldes vadÄ«tājs Inguss Vircavs teic, ka "formāli visi projekta dokumenti bijuÅ¡i kārtÄ«bā, taču nevar izslÄ"gt, ka pirmās kārtas bÅ«vniecÄ«bas procesā izmantoti neatbilstoÅ¡i bÅ«vmateriāli vai otrās kārtas bÅ«vdarbu laikā, veicot labiekārtoÅ¡anas darbus uz veikala jumta, notikuÅ¡as atkāpes no darbu veikÅ¡anas projekta". ArÄ« I. Luste atzÄ«st, ka bÅ«vvalde visu pārbaudÄ«t nespÄ"j: "Ir daudz tādu segto darbu, ko mÄ"s nevaram redzÄ"t. Ja mÄ"s zinātu, ka notiks nelaime, paliktu spilvenu apakšā, bet RÄ«gā ir vairāki tÅ«kstoÅ¡i bÅ«vobjektu, tāpÄ"c fiziski visam izstāvÄ"t klāt nav iespÄ"jams."

Pilnu rakstu Sarosās tikai pÄ"c traÄ£Ä"dijas lasiet pirmdienas, 25.novembra, laikrakstā Diena!