Nākamā gada budžets pieņemts nakts melnumā

Saeimas deputāti ceturtdienas naktÄ« vairāk nekā 16 stundas ilgušā sÄ"dÄ" ir pieņÄ"muÅ¡i 2014.gada valsts budžetu, kā arÄ« vidÄ"ja termiņa budžeta ietvaru un ar to saistÄ«tos likumprojektus.

Budžeta projektu kopumā atbalstÄ«ja visi koalÄ«ciju pārstāvoÅ¡ie politiskie spÄ"ki, bet pret bija opozÄ«cija - par nobalsoja 55, bet pret - 38 deputāti.

Budžeta projekts paredz, ka nākamā gada valsts konsolidÄ"tā budžeta ieņÄ"mumi plānoti 7,024 miljardi eiro, bet izdevumi - 7,162 miljardi eiro 704 902 eiro. Budžeta deficÄ«ts plānots aptuveni 0,9% no iekÅ¡zemes kopprodukta. PrognozÄ"ts, ka Latvijas iekÅ¡zemes kopprpodukts (IKP) augs par 4,2%. 

Saeimas ārkārtas sÄ"de par nākamā gada valsts budžetu, vidÄ"ja termiņa budžeta ietvaru un citiem ar to saistÄ«tajiem likumprojektiem sākās treÅ¡dien plkst.9. PaÅ¡u nākamā gada budžeta likumprojektu deputāti gan sāka skatÄ«t tikai ap plkst.22. Tā izstrādei kopumā bija iesniegti 400 priekÅ¡likumi, bet vidÄ"ja termiņa budžeta ietvaram no 2014. lÄ«dz 2016. gadam - 361 priekÅ¡likums. Budžetu pavadoÅ¡o likumprojektu paketÄ" bija sagatavoti vÄ"l simtiem priekÅ¡likumu. 

SÄ"dei jau esot tuvu noslÄ"gumam, daži deputāti sāka vākt parakstus, lai ārkārtas sÄ"di bez pārtraukuma turpinātu ar ceturtdien plkst.9 paredzÄ"tās kārtÄ"jās sÄ"des jautājumiem. To uzzinot, sadusmojās Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Solvita Ä€boltiņa (VienotÄ«ba), aicinot atcerÄ"ties par kolÄ"Ä£iem, kuriem mājās ir bÄ"rni.

PlenārsÄ"des laikā debates noritÄ"ja bez lieliem asumiem, taču Ä€boltiņa pat nogrieza mikrofonu deputātei Marjanai Ivanovai-Jevsejevai (Saskaņas centrs) un aizrādÄ«ja, ka viņa runājot ne par izskatāmo likumprojektu. Tāpat jau tradicionāli vairākkārt deputātiem tika aizrādÄ«ts skaļi nesarunāties un netraucÄ"t sÄ"des darbu. 

2014.gada valsts budžeta projektā kā prioritāri ir noteikti pasākumi sabiedrÄ«bas ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanai, lielāku nodokļu samazinājumu paredzot iedzÄ«votājiem ar zemiem ienākumiem un Ä£imenÄ"m ar bÄ"rniem. Tāpat kā prioritāte noteikta demogrāfiskās situācijas uzlaboÅ¡ana, tostarp lielāks atbalsts jaunajiem vecākiem un Ä£imenÄ"m bÄ"rna pieskatÄ«Å¡anai. ParedzÄ"ts arÄ«, ka nākamajā gadā brÄ«vpusdienas skolā saņems pirmo trÄ«s klaÅ¡u skolÄ"ni. 

Nākamgad iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi saglabās paÅ¡reizÄ"jā apjomā, bet samazinās sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātās iemaksas, paaugstinot IIN atvieglojumu par apgādājamām personām un palielinot neapliekamo minimumu. Obligātās iemaksas likmi darba ņÄ"mÄ"ju pusÄ" plānots samazināt no 11% uz 10,5%, bet darba devÄ"ju pusÄ" - no 24,09% lÄ«dz 23,59%.

IIN likme arÄ« nākamgad bÅ«s 24%, bet 2016.gadā to paredzÄ"ts samazināt lÄ«dz 22%. Papildus tam plānots paaugstināt IIN atvieglojumu par apgādājamajām personām no 80 uz 116 latiem (165 eiro) un paaugstināt neapliekamo minimumu no 45 lÄ«dz 53 latiem (75 eiro).

Tāpat nākamgad paredzÄ"ts lÄ«dz 320 eiro (225 latiem) paaugstināt minimālo darba algu, atsākt indeksÄ"t visas pensijas un paaugstināt darba algu zemāk atalgotajiem sabiedriskajā sektorā strādājoÅ¡ajiem - mediÄ·iem, pedagogiem, iekÅ¡lietu un tieslietu sistÄ"mā strādājoÅ¡ajiem, kā arÄ« sociālās un kultÅ«ras jomas darbiniekiem. 

Vairāki pasākumi paredzÄ"ti valsts konkurÄ"tspÄ"jas stiprināšanai, tostarp reÄ£ionu attÄ«stÄ«bai un pakalpojumu pieejamÄ«bai iedzÄ«votājiem, kā arÄ« plānots uzsākt valsts autoceļu sakārtoÅ¡anas programmu. Lai veicinātu jaunu investÄ«ciju ienākÅ¡anu ekonomikā un ieguldÄ«jumus ražoÅ¡anā un pÄ"tniecÄ«bā, paredzÄ"ti vairāki nodokļu administrÄ"Å¡anas atvieglojumi uzņÄ"mÄ"jiem.

2014.gada budžets ir pirmais budžets, kas sagatavots eiro valūtā.