papildināts (13:40) - Atlaidīs 1500 Liepājas metalurga darbinieku

FinanÅ¡u grÅ«tÄ«bās nonākušās AS Liepājas metalurgs (LM) darbinieku atlaiÅ¡ana sāksies jau no ceturtdienas, 14.novembra un tuvākā mÄ"neÅ¡a laikā tiks atlaisti aptuveni 1500 darbinieki, treÅ¡dien žurnālistiem sacÄ«ja LM maksātnespÄ"jas administrators Haralds Velmers.

"Līdz mantas pārdošanai plānots saglabāt darba tiesiskās attiecības ar ne vairāk kā 300 darbiniekiem - tas nepieciešams, lai nodrošinātu mantas saglabāšanu un nepasliktinātu nozīmīgāko pamatlīdzekļu stāvokli," sacīja Velmers.

Administrators informÄ"ja, ka, ieskaitot uzņÄ"muma poliklÄ«nikas darbiniekus, patlaban LM nodarbināti 1870 strādājoÅ¡ie. Velmers sacÄ«ja, ka netiks atlaists neviens poliklÄ«nikas darbinieks, to ir 85, un poliklÄ«nika turpinās darbu lÄ«dz pārdoÅ¡anai. Citās struktÅ«rās ir nodarbināti 1785 darbinieki.

Darbiniekiem, kuri zaudÄ"s darbu, tiks sniegta palÄ«dzÄ«ba pieteikumu sagatavoÅ¡anā MaksātnespÄ"jas administrācijai, lai saņemtu kompensāciju no Darba algu garantiju fonda. Tāpat viņi varÄ"s pieteikties bezdarbnieku pabalsta saņemÅ¡anai Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«rā.

Velmers arÄ« informÄ"ja, ka tikko saņÄ"mis informāciju no NodarbinātÄ«bas valsts aÄ£entÅ«ras (NVA) Liepājas filiāles, ka bezdarbnieku reÄ£istrācija tiks sākta no piektdienas. No rÄ«tdienas NVA Liepājas filiāles darbinieki dežurÄ"s uzņÄ"mumā un katram no atlaižamajiem izsniegs marÅ¡rutu lapas, kad Å¡im cilvÄ"kam ir jāierodas NVA.

Velmers arÄ« informÄ"ja, ka nākamajos divos mÄ"neÅ¡os tiks veikta LM inventarizācija un novÄ"rtÄ"jums, uz kuru pamata tiks sagatavots uzņÄ"muma pārdoÅ¡anas plāns, Å¡odien žurnālistiem sacÄ«ja LM maksātnespÄ"jas administrators Haralds Velmers.

Tā kā likums paredz maksātnespÄ"jÄ«gā uzņÄ"muma pārdoÅ¡anu seÅ¡u mÄ"neÅ¡u laikā, tad četrus mÄ"neÅ¡us tiks strādāts pie pārdoÅ¡anas plāna Ä«stenoÅ¡anas un uzņÄ"muma pārdoÅ¡anas.

"Mans uzdevums ir atdalÄ«t metalurÄ£ijas uzņÄ"mumu no visām ar ražoÅ¡anu nesaistÄ«tajām funkcijām un tādÄ"jādi to padarÄ«t pievilcÄ«gu potenciālajiem investoriem. Å is bÅ«s patiesÄ«bas mirklis, jo investori varÄ"s iegādāties uzņÄ"mumu bez negaidÄ«tiem pārsteigumiem tā bilancÄ"," uzsvÄ"ra Velmers.

Jautāts, kāda varÄ"tu bÅ«t uzņÄ"muma pārdoÅ¡anas cena, Velmers sacÄ«ja, ka patlaban to nevar pateikt, jo tā bÅ«s zināma pÄ"c novÄ"rtÄ"juma pabeigÅ¡anas, un piebilda, ka patlaban uzreiz bÅ«tu nepiecieÅ¡ami aptuveni 30 miljonu latu ieguldÄ«jumi uzņÄ"muma apgrozāmajos lÄ«dzekļos, lai tas varÄ"tu atjaunot un atsākt ražoÅ¡anu. MÄ"neÅ¡a laikā ir jāpiesakās visiem uzņÄ"muma kreditoriem, tad kļūs zināmas kopÄ"jās parādsaistÄ«bas, lai gan administratoram ir zināms, ka paÅ¡laik tās ir aptuveni 130 miljoni latu.

Velmers patlaban arÄ« nevarÄ"ja pateikt, kāda varÄ"tu bÅ«t uzņÄ"muma pārdoÅ¡anas forma, un atzina, ka ir iespÄ"jama gan izsole, gan pārdoÅ¡ana bez izsoles. Velmers norādÄ«ja, ka gan uzņÄ"muma pārdoÅ¡anas cena, gan pārdoÅ¡anas forma tiks noteikta, kad to izvÄ"rtÄ"s speciālisti.

Administrators arÄ« informÄ"ja, ka patlaban viņa galvenais uzdevums ir nodroÅ¡ināt tās mantas saglabāšanu, kas nepiecieÅ¡ama tieÅ¡i ražoÅ¡anas nodroÅ¡ināšanai. TāpÄ"c tiks rÅ«pÄ«gi izvÄ"rtÄ"ts jebkurÅ¡ lÄ«dzekļu patÄ"riņš, tostarp arÄ« gāzes un elektrÄ«bas, lai panāktu minimālu energoresursu patÄ"riņu, taču pilnÄ«gi noteikti tiks nodroÅ¡ināta uzņÄ"mumā esošās elektriskā loka tÄ"raudkausÄ"Å¡anas krāsns uzturÄ"Å¡ana tādā lÄ«menÄ«, lai tā varÄ"tu pārziemot. UzņÄ"muma mantas uzturÄ"Å¡ana notiks stingrā "Liepājas metalurga" inženieru uzraudzÄ«bā.

"Ieguldot pareizā uzņÄ"muma pārdoÅ¡anā, kreditori savus lÄ«dzekļus atgÅ«s ar uzviju," sacÄ«ja Velmers.

Diena.lv jau vÄ"stÄ«ja, ka NVA sadarbÄ«bā ar citām valsts institÅ«cijām gatavi palÄ«dzÄ"t pÄ"c LM maksātnespÄ"jas izsludināšanas atlaistajiem darbiniekiem, meklÄ"jot piemÄ"rotas vakances, tai skaitā tuvākajos reÄ£ionos, piemÄ"ram, VentspilÄ« un BrocÄ"nos.

Liepājas mÄ"rs Uldis Sesks (Liepājas partija) treÅ¡dienas rÄ«tā LNT raidÄ«jumā 900 sekundes sacÄ«ja, ka viņam paredzÄ"ta tikÅ¡anās ar grÅ«tÄ«bās nonākušā LM investoru. "Ja investors bÅ«s nopietns un gatavs, tad mÄ"s tuvākajā laikā organizÄ"sim sarunas," sacÄ«ja Sesks, kuram patlaban investora interese Å¡Ä·iet nopietna. "Pamatā mÄ"rÄ·is ir uzņÄ"mumu nopirkt un atjaunot tā iespÄ"ju strādāt un ražot metāla produkciju un, protams, to pārkraut caur Liepājas ostu."

Jau vÄ"stÄ«ts, ka Liepājas tiesa 12.novembrÄ« sākusi Liepājas metalurga maksātnespÄ"jas procesu. Tiesa nolÄ"musi izbeigt uzņÄ"muma tiesiskās aizsardzÄ«bas procesu (TAP) un sākusi maksātnespÄ"jas procesu, par tā administratoru ieceļot lÄ«dzÅ¡inÄ"jo Liepājas metalurga TAP administratoru Haraldu Velmeru. 

Papildināta visa ziņaÂ