Varēs izvēlēties vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu; bērna kopšanas pabalsts pieaugs līdz 120 latiem

Saeima ceturtdien galÄ«gajā lasÄ«jumā pieņÄ"ma izmaiņas bÄ"rnu pabalstu apjomā un izmaksas nosacÄ«jumos, paredzot iespÄ"ju no 2014.gada 1.oktobra saņemt vecāku pabalstu lÄ«dz bÄ"rna pusotra gada vecumam.

Saeimas pieņemtais risinājums paredz iespÄ"ju izvÄ"lÄ"ties saņemt vecāku pabalstu lÄ«dz bÄ"rna 1,5 gadu vecumam 43,75% apjomā mÄ"nesÄ« no pabalsta saņÄ"mÄ"ja bruto algas vai arÄ« saņemt to lÄ«dz bÄ"rna gada vecumam, tā apjomu nosakot 60% no bruto algas.

Likuma izmaiņas paredz no nākamā gada 1.janvāra bÄ"rna kopÅ¡anas pabalsta apmÄ"ru paaugstināt lÄ«dz 171 eiro jeb no 100 lÄ«dz 120 latiem. Tas turpmāk bÅ«s universāls pabalsts, ko lÄ«dz bÄ"rna pusotra gada vecumam varÄ"s saņemt visu mazuļu vecāki neatkarÄ«gi no nodarbinātÄ«bas statusa. AtÅ¡Ä·irÄ«bā no patlaban spÄ"kā esošās kārtÄ«bas to varÄ"s saņems arÄ« vecāks, kurÅ¡ jau saņem vecāku pabalstu. ArÄ« minimālais vecāku pabalsts ar nākamo gadu pieaugs lÄ«dz 171 eiro.

Savukārt izmaiņas vecāku pabalsta pieÅ¡Ä·irÅ¡anā, ievÄ"rojot tiesiskās paļāvÄ«bas principu, stāsies spÄ"kā no 2014.gada 1.oktobra. Saskaņā ar tām bÅ«s iespÄ"ja izvÄ"lÄ"ties vecāku pabalsta saņemÅ¡anas periodu - lÄ«dz bÄ"rna 12 vai 18 mÄ"neÅ¡u vecumam. Pabalsta saņemÅ¡anu pagarinot lÄ«dz bÄ"rna pusotra gada vecumam, tā apmÄ"rs mÄ"nesÄ« bÅ«s 43,75 procentu apmÄ"rā no vecāka bruto algas. Savukārt, izvÄ"loties pabalstu saņemt lÄ«dz bÄ"rna gada vecumam, kā tas noteikts patlaban, ikmÄ"neÅ¡a pabalsts bÅ«s 60 procenti no bruto algas.

Likuma grozÄ«jumi paredz arÄ« iespÄ"ju bÄ"rna vecākam vienlaicÄ«gi strādāt un saņemt vecāku pabalstu 30 procentu apmÄ"rā no pieÅ¡Ä·irtā vecāku pabalsta.

Pārejas posmā - laikā no 2014.gada janvāra lÄ«dz septembrim - sociāli apdroÅ¡inātas personas lÄ«dz bÄ"rna gada vecumam varÄ"s saņemt vecāku pabalstu 70 procentu apmÄ"rā no veiktajām sociālajām iemaksām. Otra alternatÄ«va - doties strādāt un saņemt bÄ"rna kopÅ¡anas pabalstu 171 eiro. ArÄ« no bÄ"rna gada lÄ«dz pusotra gada vecumam vecāks varÄ"s vienlaicÄ«gi saņemt bÄ"rna kopÅ¡anas pabalstu un strādāt.

Patlaban vecāku pabalsts tiek aprÄ"Ä·ināts 70 procentu apmÄ"rā no sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas, taču Å¡o samazinājumu kompensÄ"s iespÄ"ja lÄ«dztekus vecāku pabalstam saņemt universālo bÄ"rna kopÅ¡anas pabalstu 171 eiro apmÄ"rā, norāda likumdoÅ¡anas iniciatÄ«vas autori.