Spīdolas balvu ekonomikā šogad nepiešķirs

Ekonomistu apvienÄ«ba, izvÄ"rtÄ"jot valsts ekonomisko attÄ«stÄ«bu un Å¡ogad paveikto, ikgadÄ"jo SpÄ«dolas balvu ekonomikā nolÄ"musi nepieÅ¡Ä·irt, portālu Diena.lv informÄ"ja apvienÄ«ba.

"Latvijas ekonomikas svarÄ«gākā prioritāte 2013. gadā ir bijusi pievienoÅ¡anās vienotai Eiropas valÅ«tai. Eiro ievieÅ¡anas procesā ir paveikts liels darbs, kas teorÄ"tiski bÅ«tu novÄ"rtÄ"jams ar SpÄ«dolas balvu. Vienlaikus mÄ"s to nevaram uzskatÄ«t par pilnasinÄ«gu veiksmes stāstu - galvenokārt tādÄ"ļ, ka sabiedrÄ«bas uzticÄ«ba eiro ievieÅ¡anai ir zema," apvienÄ«bas valdes lÄ"mumu skaidro tās prezidents Ojārs Kehris.

Tāpat nolemts mainÄ«t arÄ« balvas pasniegÅ¡anas laiku. ArÄ« turpmākos gadus apvienÄ«bas biedri, sadarbÄ«bā ar nozaru ekspertiem, analizÄ"s valstÄ« pieņemto lÄ"mumu atbilstÄ«bu Latvijas ilgstspÄ"jÄ«gai attÄ«stÄ«bai un SpÄ«dolas balva ekonomikā tiks pieÅ¡Ä·irta personÄ«bām, kas to bÅ«s veicinājuÅ¡as, taču tas notiks vÄ"lāk.

"Balva par ieguldÄ«jumu ekonomiskās brÄ«vÄ«bas attÄ«stÄ«bā Latvijā jau 10 gadus tiek pasniegta novembrÄ«, bet, SpÄ«dolas vārdiem runājot, pastāvÄ"s, kas pārvÄ"rtÄ«sies! Gada laikā paveiktais turpmāk tiks vÄ"rtÄ"ts lÄ«dz pat decembra beigām, ņemot vÄ"rā arÄ« valsts budžeta kontekstu, tāpÄ"c nākamā gada SpÄ«dolas balvas ekonomikā laureāts tiks paziņots 2015. gada sākumā," izmaiņas balvas pieÅ¡Ä·irÅ¡anas procesā pamato Kehris.

KopÅ¡ 2003. gada, kad apvienÄ«ba atjaunoja SpÄ«dolas balvu ekonomikā, tā tiek pieÅ¡Ä·irta par konkrÄ"ta cilvÄ"ka - valstsvÄ«ra, uzņÄ"mÄ"ja vai sabiedriskā darbinieka ieguldÄ«jumu ekonomiskās brÄ«vÄ«bas veicināšanā Latvijas tautsaimniecÄ«bā.

SpÄ«dolas balvu ekonomikā lÄ«dz Å¡im saņÄ"muÅ¡i Roberts Ķīlis, Mihails Hazans, RÅ«ta Dimanta, Juris BiÄ·is, Andrejs Žagars, Vaira VÄ«Ä·e - Freiberga, IngrÄ«da BlÅ«ma, Bertolds Fliks, Einars RepÅ¡e un Andris Å Ä·Ä"le.