Re&Re risks būs augsts

ZolitÅ«des Maxima projektu abās kārtās bija apdroÅ¡inājusi kompānija Ergo. Lielveikals, ziemas dārzs uz tā jumta, jaunbÅ«vÄ"tā daudzdzÄ«vokļu Ä"ka, kā arÄ« bÅ«vnieka civiltiesiskā atbildÄ«ba kopā tika apdroÅ¡ināta teju par 11 miljoniem eiro. Pagaidām vÄ"l notiek izmeklÄ"Å¡ana, cik lielā mÄ"rā vainÄ«ga ir Re&Re un kādos apjomos apdroÅ¡ināšanas kompensācija tiks izmaksāta, pirmdien vÄ"sta laikraksts Diena.

"MÄ"s veltām visus pieejamos resursus negadÄ«juma apstākļu noskaidroÅ¡anai no iesaistÄ«tajām pusÄ"m. Esam iesaistÄ«juÅ¡i visus atbildÄ«gos darbiniekus," Dienai rakstiski skaidro Ergo AtlÄ«dzÄ«bu regulÄ"Å¡anas nodaļas vadÄ«tājs Ivars Vismanis. Re&Re izsniegtas tādas bÅ«vniecÄ«bas risku un bÅ«vuzņÄ"mÄ"ja civiltiesiskās atbildÄ«bas apdroÅ¡ināšanas polises, kas paredz paÅ¡a Re&Re atbildÄ«bu arÄ« situācijās, ja zaudÄ"jumus izraisÄ«jis tā piesaistÄ«ts apakÅ¡uzņÄ"mÄ"js. ApdroÅ¡inot bÅ«vkompānijas projektu ZolitÅ«dÄ", Ergo speciālisti objektu un tā riskus novÄ"rtÄ"ja pÄ"c paÅ¡a klienta sniegtās informācijas un dokumentācijas. KlātienÄ" objekts netika vÄ"rtÄ"ts. Vismanis norāda, ka objekta Ä«paÅ¡nieks ir atbildÄ«gs par to, lai viss noritÄ"tu pÄ"c normatÄ«vo aktu prasÄ«bām un kvalitātes standartiem.

Brokeru kompānijas Colemont FKB Latvia izpilddirektors Arvils PÅ«pols Dienai norāda, ka tagad jebkurÅ¡ apdroÅ¡inātājs, domājot par to, vai sadarboties, sapratÄ«s, ka ar Re&Re risks ir ļoti dārgs. "Vai nu apdroÅ¡inātājs Å¡o bÅ«vnieku neņems vispār, vai piedāvās ļoti dārgu polisi," prognozÄ" PÅ«pols. Projekts bijis komplicÄ"ts, tāpÄ"c detaļās grÅ«ti prognozÄ"t, kā situācija tālāk attÄ«stÄ«sies. "Pārsvarā apdroÅ¡inātājs klientam izmaksā atjaunoÅ¡anas izmaksas. Å ajā gadÄ«jumā, iespÄ"jams, objektu liks nojaukt pavisam, tāpÄ"c atjaunoÅ¡anas izmaksas nebÅ«s realizÄ"jamas," prāto brokeris, prognozÄ"jot, ka, iespÄ"jams, tiks izmantots Ä«paÅ¡s modelis, lai aprÄ"Ä·inātu, cik izmaksātu aizstāt šādu objektu ar citu. ApdroÅ¡inātājiem ir tiesÄ«bas pārbaudÄ«t Ä"ku pat tad, ja nav notikusi nelaime, bet viņi to dara ļoti reti. "ApdroÅ¡ināšana balstās uz statistisko pieredzi, kas pakļaujas normatÄ«vo aktu prasÄ«bām. Uz tā bāzes apdroÅ¡inātājs tad arÄ« veido visu risku pārņemÅ¡anu. Ja tiek konstatÄ"ts, ka bÅ«vnieks neizpilda normatÄ«vu prasÄ«bas, apdroÅ¡inātājam ir tiesÄ«bas atteikties no zaudÄ"jumu atlÄ«dzināšanas," skaidro PÅ«pols.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena pirmdien, 2.novembrī!