Čigāne: Nils aizspēlējies

Mums, Nila UÅ¡akova vienaudžiem, droÅ¡i vien atmiņā no bÄ"rnÄ«bas saglabājusies poļu rakstnieka JanuÅ¡a Korčaka grāmata par karali-zÄ"nu MatiuÅ¡u Pirmo.

PÄ"c tam, kad MatiuÅ¡s nejauÅ¡i kļūst par karali, viņš paslepeni aizzogas karā, ko iesākuÅ¡i kaimiņvalstu karaļi, un kļūst par kādas tālas valsts karaļa sirdsdraugu. Atgriezies mājās, viņš uzsāk plaÅ¡as reformas - katram karaļvalsts bÄ"rnam ik dienas pienākas saldumi un vasaras bÄ"rni pavada par karaļvalsts naudu sarÅ«pÄ"tos atpÅ«tas namos. ProblÄ"mas karalim MatiuÅ¡am sākas tad, kad bÄ"rni, pārauguÅ¡i bÄ"rnu vecumu, joprojām vÄ"las katru dienu saņemt ierasto saldumu devu un baudÄ«t visas bÄ"rniem pieÅ¡Ä·irtās privilÄ"Ä£ijas. SpÄ"le grāmatā beidzas nežÄ"lÄ«gi - MatiuÅ¡s tiek izsÅ«tÄ«ts uz vientuļu salu.

Likuma "Par paÅ¡valdÄ«bām", kam vajadzÄ"tu bÅ«t katras paÅ¡valdÄ«bas vadÄ«tāja rokasgrāmatai, 15.panta "PaÅ¡valdÄ«bām ir šādas autonomās funkcijas" 14.punkts nosaka "nodroÅ¡ināt savas administratÄ«vās teritorijas bÅ«vniecÄ«bas procesa tiesiskumu". Ielieciet interneta Google meklÄ"tājā vārdus: "UÅ¡akovs Ameriks Re&Re", meklÄ"tājā nospiediet izvÄ"li "attÄ"li", un jums pretÄ« velsies rinda fotogrāfiju ar smaidoÅ¡u Nilu UÅ¡akovu un Andri Ameriku baltajās celtniecÄ«bas kompānijas Re&Re (un arÄ« citu uzņÄ"mumu) Ä·iverÄ"s, atklājot, uzsākot un veicinot dažādus bÅ«vprojektus. Laikam savā izpratnÄ" par paÅ¡valdÄ«bas vadÄ«tāja darbu kā spÄ"li, Nils UÅ¡akovs šādā veidā pārbauda Å¡o projektu bÅ«vniecÄ«bas procesa tiesiskumu.

PÄ"c ZolitÅ«des Maximas traÄ£Ä"dijas Nils UÅ¡akovs steidzās skaidrot, ka "RÄ«gas pilsÄ"tas bÅ«vvalde strādā lÄ«dzÄ«gi kā UzņÄ"mumu reÄ£istrs. BÅ«vvalde pārbauda iesniegto dokumentu atbilstÄ«bu normatÄ«viem. Vai ir visi zÄ«mogi, vai ir visi paraksti". Savukārt paÅ¡as RÄ«gas pilsÄ"tas bÅ«vvaldes nolikums vÄ"sta: "RÄ«gas pilsÄ"tas bÅ«vvalde (turpmāk - BÅ«vvalde) ir RÄ«gas domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja pakļautÄ«bā esoÅ¡a paÅ¡valdÄ«bas iestāde, kas RÄ«gas pilsÄ"tā pārzina un kontrolÄ" bÅ«vniecÄ«bu". Tad jau pÄ"c UÅ¡akova teiktā sanāk, ka BÅ«vvaldes vadÄ«tājs Inguss Vircavs pÄ"c ZolitÅ«des Maxima traÄ£Ä"dijas ir ievÄ"rojami pārsniedzis savas pilnvaras. Kā zināms pÄ"c Maxima objekta apskates Imantā, tā bÅ«vatļauja tika apturÄ"ta, skaidrojot, ka "veikala vitrÄ«nu dalÄ«jums neatbilst projektam, tāpÄ"c tā uzskatāma par patvaļīgu bÅ«vniecÄ«bu [..]. Ä'kas un tās labiekārtojuma novietojums dabā neatbilst projektā paredzÄ"tajam - tas bÅ«s jānovÄ"rÅ¡, veicot izmaiņas bÅ«vprojektā". Å ie secinājumi taču ir krietni plašāki nekā tikai papÄ«ru apskate, vai ne?

DiemžÄ"l šāda Nila UÅ¡akova izpratne par paÅ¡valdÄ«bas funkcijām un uzdevumiem uz ilgiem laikiem ir pārvilkusi svÄ«tru, tajā skaitā Nila UÅ¡akova partijas biedru atbalstÄ«tajai, valsts funkciju decentralizācijai, nododot vairāk varas paÅ¡valdÄ«bām. Uz to jau gadiem aicina daudzu atbildÄ«gu un efektÄ«vi strādājoÅ¡u paÅ¡valdÄ«bu vadÄ«tāji. Ja jau lielākā Latvijas paÅ¡valdÄ«ba RÄ«ga acÄ«m redzami netiek galā pat ar tai likumā noteiktajām funkcijām, par kādām papildus funkcijām vÄ"l varÄ"tu bÅ«t runa?

RÄ«gas domes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Nila UÅ¡akova spÄ"ļmantiņu klāstā jau ir t.s. puteņa biļetes, sabiedriskā transporta braukÅ¡anas atlaides RÄ«gā cilvÄ"kiem vecumā lÄ«dz 75 gadiem, vides reklāmas aizliegums apkaimÄ"s, kur pamatā dzÄ«vo citu politisko spÄ"ju atbalstÄ«tāji. Cik ilgi vÄ"l Nils turpinās spÄ"lÄ"ties? Â