Stabulnieks: Mūsu izglītības sistēma ražo kalpus

Å ogad Eksporta un inovācijas balva 2013 piesaistÄ«ja lielu uzņÄ"mÄ"ju skaitu, pieci inovatÄ«vo ideju autori saņÄ"ma gan balvas, gan atzinÄ«bu. Tajā pašā laikā nozarÄ" atzÄ«st - Latvijā nav sistÄ"mas, kas veicinātu jaunu ideju Ä«stenoÅ¡anu.

Latvijas TehnoloÄ£iskā centra direktors Jānis Stabulnieks norāda, ka pagaidām mÅ«su valstÄ« ir grÅ«tÄ«bas radÄ«t tehnoloÄ£iski orientÄ"tu inovāciju ar augstu pievienoto vÄ"rtÄ«bu. "Ja mÄ"s skatāmies kaut vai uz Å¡o paÅ¡u inovācijas balvu kopumā, mÄ"s redzam Dobeles dzirnavnieku, Valmieras pienu, Å¡protu ražotājus. Par Å¡iem uzņÄ"mumiem neko sliktu nevar teikt, bet tajā pašā laikā augsti tehnoloÄ£iskie uzņÄ"mumi nominācijās teju neparādās. Ja tomÄ"r parādās, tā ir bijusi apstākļu sakritÄ«ba," secina Stabulnieks un uzsver, ka šādam biznesam, kas spÄ"j dot lielu pievienoto vÄ"rtÄ«bu, ir nepiecieÅ¡ama atbalsta sistÄ"ma. Lai Ä«stenotu jaunu tehnoloÄ£ijas produktu, nepiecieÅ¡ams vismaz gads. "Esam domājuÅ¡i, kā bÅ«tu, ja visu Eiropas naudu ieguldÄ«tu Latvijas zinātnÄ", - vai tas dotu iespÄ"ju Latvijā radÄ«t inovācijas un daudz jaunu uzņÄ"mumu. Atbilde ir nÄ". Nav sistÄ"mas," izsaucas Stabulnieks.

Viņaprāt, vispirms vajadzÄ"tu mainÄ«t pieeju izglÄ«tÄ«bā, kas patlaban spÄ"j sagatavot labu darbaspÄ"ku, bet nespÄ"j veicināt jaunu uzņÄ"mumu raÅ¡anos. "MÅ«su izglÄ«tÄ«bas sistÄ"ma ražo kalpus," Stabulnieks ir skarbs. ArÄ« Latvijas InvestÄ«ciju un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«ras (LIAA) direktors Andris Ozols Dienai norāda, ka nozarei vÄ"l ir uz ko tiekties: "UzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas gars Latvijā ir nomāktāks nekā citās Eiropas valstÄ«s. Tradicionālais stereotips, ka poļi vai holandieÅ¡i ir labāki uzņÄ"mÄ"ji, ir spÄ"kā. Å Ä« iemesla dÄ"ļ mÄ"s regulāri cenÅ¡amies rÄ«kot pasākumus, kas veicinātu jaunās idejas."

Visu Aļonas Zanderes rakstu "Nav izstrādāta sistÄ"ma biznesa inovāciju Ä«stenoÅ¡anai" lasiet piektdienas, 13.decembra, laikrakstā Diena!