Senlatviešu ticējumi: Ziemassvētkos labi jāēd un ātri jābeidz darbi

Senajiem latvieÅ¡iem bijis gana daudz ticÄ"jumu par ZiemassvÄ"tku vakaru, piemÄ"ram, ZiemassvÄ"tki ir auglÄ«bas svÄ"tki, tādÄ"ļ ZiemassvÄ"tkos jāÄ"d un jādzer lÄ«dz pulksten divpadsmitiem, tad bÅ«s auglÄ«ga vasara.

Ja Å«deņi pirms ZiemassvÄ"tkiem trÄ«s reizes pārsalst, bÅ«s bagāta vasara.

Ja ZiemassvÄ"tku vakarā darbus ātri pabeidz, tie labi veiksies visu nākamo gadu.

ZiemassvÄ"tku rÄ«tā jāceļas agri, lai visu gadu varÄ"tu agri celties.

Saskaņā ar senlatvieÅ¡u ticÄ"jumiem ZiemassvÄ"tku vakarā meitām jānes malka uz istabu. Ja pagales ir pa pāriem, tad drÄ«z apprecÄ"sies, ja nepārÄ«, tad ne.

Kura meita grib precÄ"ties, tai ZiemassvÄ"tku rÄ«tā jāizslauka istaba, jāizber mÄ"sli ārā, uz tiem jānostājas un jāiesaucas: "Ū, Å«!" Kurā pusÄ" suns ieriesies, no tās puses nāks izredzÄ"tais tautas dÄ"ls.

Ja meita redz ZiemassvÄ"tku naktÄ« sapnÄ« kādu puisi viņai kreklu pasniedzam, tas bÅ«s viņas brÅ«tgāns. Ja tāpat puisis redz meitu, tā bÅ«s viņa brÅ«te.

ZiemassvÄ"tku vakarā jālej bļodā Å«dens, jāiepilina divi pilieni sveču tauku un jāsamaisa. Ja pilieni saiet kopā, tad pāris apprecÄ"sies, ja ne, tad izÅ¡Ä·irsies. No kaudzes velk žagarus. Ja gadās kupls un taisns, lÄ«gavainis bÅ«s stalts un bagāts, ja mazs un lÄ«ks - Ä·eists un nabags.

Ja ZiemassvÄ"tku naktÄ« debesis zvaigžņotas, nākamajā gadā bÅ«s laba raža, turpretÄ« apmākušās debesis sola neražu. Ja ZiemassvÄ"tkos ir sniegputenis, nākamgad bÅ«s daudz medus. Ja ap ZiemassvÄ"tkiem logos daudz leduspuÄ·u, bÅ«s laba augļu raža.

Zaļi ZiemassvÄ"tki dara baltas Lieldienas.

ZiemassvÄ"tku naktÄ« jāÄ"d deviņas reizes pÄ"c kārtas, tad nākamais gads bÅ«s bagāts.

ZiemassvÄ"tku vakarā jātur maize, sāls un uguns uz galda, tad nākamais gads bÅ«s svÄ"tÄ«gs.

ZiemassvÄ"tku sestdienas vakarā jāuzliek uz grÄ«das gabaliņš gaļas un maizes, tad jālaiž istabā suns. Ko suns pirmo Ä·ers, tas tai gadā bÅ«s dārgāks.

Ja ZiemassvÄ"tku nedÄ"ļā prusaki pa kÅ«lu rāpo, bÅ«s badÄ«ga vasara. ZiemassvÄ"tku nakti jāiet basām kājām ābeles purināt, tad nākoÅ¡u gadu bÅ«s pulka ābolu.

Lai naudas nekad netrÅ«ktu, ZiemassvÄ"tkos nedrÄ«kst visu naudu izdot. Lai bÅ«tu daudz naudas, ZiemassvÄ"tku vakarā melns kaÄ·is jānes ap baznÄ«cu.

ZiemassvÄ"tku vakarā velk ar krÄ«tu uz visām durvÄ«m krustus, tad ļaunais gars iet prom.

ZiemassvÄ"tku naktÄ« sveÅ¡inieki nav jāpatur mājā. ZiemassvÄ"tku vakarā jāskrien basām kājām trÄ«sreiz mājai apkārt, lai nesāp zobi.

ZiemassvÄ"tku vakarā vajag visas lampas sadegt, lai LaimÄ«te redzÄ"tu, kur staigāt. Ja pirms ZiemassvÄ"tkiem daudz sniega, pirms Jāņiem bÅ«s daudz lietus.

Kad ZiemassvÄ"tku naktÄ« iet uz krusta ceļu, tad var dabÅ«t visu zināt, kas nākamajā gadā notiks. ZiemassvÄ"tku naktÄ« jāiet uz kÅ«ti klausÄ«ties, ko zirgi runā, tad dabÅ«s zināt nākamās lietas.

Lai uzzinātu, cik gadus vÄ"l dzÄ«vos vai arÄ« pÄ"c cik gadiem sasniegs to, ko vÄ"las, ZiemassvÄ"tku priekÅ¡vakarā jāņem glāze, jāizrauj paÅ¡am savs mats no galvas un mats jāiever zelta laulājamā gredzenā. Gredzens jāliek glāzÄ". PÄ"c tam jānodomā, ko vÄ"las zināt. Gredzens paÅ¡am jātur tik ilgi, kamÄ"r tas sit pa glāzes malām. Ja nesit, tad domātais piepildās tanÄ« pašā gadā.

Zem traukiem uz galda saliek maizi, atslÄ"gu, gredzenu, naudu, smiltis un ļauj katram paņemt savÄ"jo. Kas izvelk maizi - bÅ«s pārticis, atslÄ"gu - bÅ«s saimnieks, gredzenu - apprecÄ"sies, naudu - kļūs bagāts, smiltis - viss izjuks, kā uz smiltÄ«m bÅ«vÄ"ts.