SEB banka: Un atkal deflācija

PretÄ"ji gaidÄ«tajai inflācijai, kas gan Å¡ogad ir bijusi visai bieža viešņa, novembrÄ« atgriezās deflācija. Tā novembrÄ«, salÄ«dzinot ar iepriekÅ¡Ä"jo mÄ"nesi, patÄ"riņa cenas kritās par 0,5%. Lielākā ietekme bija cenu kritumam pārtikai, alkoholam un tabakai, transporta precÄ"m un pakalpojumiem, kā arÄ« apÄ£Ä"rbam un apaviem.

Rezultātā gada inflācija atkal ieslÄ«dÄ"ja negatÄ«vajā zonā, uzrādot 0,4% kritumu. Cenu lÄ«menis precÄ"m kritās par 1%, bet par 1% tas pieauga pakalpojumiem. Lielākā ietekme uz patÄ"riņa cenu lÄ«meni gada laikā bija degvielas un pārtikas preču cenu pazeminājumam, kā arÄ« pakalpojumu cenu nelielam pieaugumam.

Rezultātā gada vidÄ"jā inflācija ir noslÄ«dÄ"jusi lÄ«dz 0,1%. Un ņemot vÄ"rā arÄ« iespÄ"jamās cenu izmaiņas decembrÄ«, puslÄ«dz droÅ¡i var apgalvot, ka arÄ« 2013.gada vidÄ"jā inflācija bÅ«s minimāla jeb 0,1%.

Ko vara sagaidÄ«t nākamgad? Latvija turpinās bÅ«t atkarÄ«ga no globālajām tendencÄ"m, kuras uzrāda globālās inflācijas sarauÅ¡anos. LejupslÄ«de ir visaptveroÅ¡a, kam piepalÄ«dz energoresursu un pārtikas izejvielu cenu samazināšanās. Zema jaudu noslodze pasaulÄ" un visai mÄ"renā ekonomikas atgÅ«Å¡anās bÅ«s galvenais faktors, kas tuvākajās laikā pasaulÄ" un arÄ« Latvijā nodroÅ¡inās zemas inflācijas vidi. TomÄ"r nākamgad inflācija bÅ«s straujāka, nekā Å¡ogad. To noteiks zemā cenu bāze. Tāpat neliels efekts ir gaidāms no eiro ievieÅ¡anas, kaut daļa potenciālā kāpuma jau ir ticis Ä«stenots. Saglabājoties izaugsmei, darba samaksas kāpumam un bezdarba kritumam, bÅ«s nozares, preces un pakalpojumi, kuri nespÄ"s ignorÄ"t Å¡o procesus un bÅ«s spiesti cenas celt. LÄ«dz ar to tas bÅ«s likumsakarÄ«gs solis, kam vÄ"l bÅ«s jāgÅ«st patÄ"rÄ"tāju apstiprinājums. Viens no nozÄ«mÄ«gākajiem cenu ietekmÄ"joÅ¡ajiem notikumiem nākamgad bÅ«s elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana mājsaimniecÄ«bām. SEB bankas 2014.gada inflācijas prognoze ir 2,8%.Â