Saeima noraida opozīcijas priekšlikumu par Valsts būvinspekcijas atjaunošanu

Saeima ceturtdien, izskatot pirmajā lasÄ«jumā, neatbalstÄ«ja opozÄ«cijas rosinātos grozÄ«jumus BÅ«vniecÄ«bas likumā, kas paredzÄ"ja Valsts bÅ«vinspekcijas atjaunoÅ¡anu.

Saeimas opozÄ«cija Å¡o priekÅ¡likumu iesniedza, reaÄ£Ä"jot uz ZolitÅ«des traÄ£Ä"diju, kad, iebrÅ«kot Maximas jumtam, gāja bojā 54 cilvÄ"ki. Saeima toties vÄ"rtÄ"s Saeimas TautsaimniecÄ«bas, agrārās, vides un reÄ£ionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu, kas, balstoties uz Ekonomikas ministrijas (EM) priekÅ¡likumiem, paredz izveidot Valsts bÅ«vniecÄ«bas kontroles biroju.

Saskaņas centra (SC) frakcijas deputāts Ivars Zariņš skaidroja, ka likumprojekts paredz atjaunot Valsts bÅ«vinspekciju - neatkarÄ«gau un kompetentu institÅ«cija, kas bÅ«tu "tiesÄ«ga veikt gan bÅ«vniecÄ«bas procesu uzraudzÄ«bu, gan arÄ« bÅ«vvalžu darbÄ«bas uzraudzÄ«bu". Likumprojekts paredzÄ"ja ieviest obligātu bÅ«vekspertÄ«zi sabiedriski nozÄ«mÄ«gām bÅ«vÄ"m un publiski lietojamai infrastruktÅ«ra, kā arÄ« bÅ«vniecÄ«bas procesa kontroli rÄ«kot vairākos bÅ«vniecÄ«bas procesa posmos.

Tāpat ar likuma izmaiņām bija plānots pastiprināt bÅ«vniecÄ«bas procesa dalÄ«bnieku atbildÄ«bu, un tika paredzÄ"ts, ka arÄ« Ä£enerāluzņÄ"mÄ"jam vajadzÄ"s atbildÄ"t par apakÅ¡uzņÄ"mÄ"ju veiktajiem darbiem un atbilstÄ«bu normatÄ«vajiem aktiem. Tāpat bija iecerÄ"ts precizÄ"t, ka atbildÄ«ba par bÅ«vprojekta risināšanu bÅ«tu jāuzņemas ne tikai tam, kas to ir izstrādājis, bet arÄ« atbildÄ«gajam ekspertam, kurÅ¡ bÅ«tu sniedzis pozitÄ«vo atzinumu par bÅ«vprojektu, teica Zariņš.

Toties EM piedāvājusi izveidot valsts lÄ«meņa kontroles sistÄ"mu, kas nodroÅ¡inātu lielāku kontroli pār bÅ«vniecÄ«bas procesa normatÄ«vo aktu, kā arÄ« kvalitātes un cilvÄ"ku droÅ¡Ä«bas prasÄ«bu ievÄ"roÅ¡anu. Ministrija norāda, ka finansÄ"jums, kas ir nepiecieÅ¡ams šādas funkcijas izveidei, konceptuāli nosakāms pÄ"c lÄ"muma pieņemÅ¡anas par tās Ä«stenojamo darbÄ«bu sarakstu. EM skatÄ«jumā, bÅ«tiskie posmi, kad varÄ"tu nodroÅ¡ināt papildu uzraudzÄ«bu ārpus bÅ«vniecÄ«bas procesā iesaistÄ«tājiem, ir apelācijas iestāde un bÅ«vju pieņemÅ¡ana ekspluatācijā (noteiktās bÅ«ves).

Vienlaikus EM jaunajā bÅ«vniecÄ«bas regulÄ"jumā, kas ir izstrādes stadijā, jau plāno noteikt stingrākas prasÄ«bas attiecÄ«bā uz garantiju termiņiem sabiedriskajām Ä"kām, obligāto profesionālās darbÄ«bas apdroÅ¡ināšanu, bÅ«vniecÄ«bas informācijas sistÄ"mu, kas ļaus elektroniski iegÅ«t konkrÄ"tu informāciju par bÅ«vinspektoru, bÅ«vdarbu veicÄ"ju un bÅ«vuzraugu darbu un atraÅ¡anos konkrÄ"tos objektos. Tāpat jaunais regulÄ"jums paredz stingrākas valsts definÄ"tas, nevis sabiedrisko organizāciju paÅ¡u noteiktas prasÄ«bas speciālistu kompetencei un kvalifikācijai, kā arÄ« kārtÄ«bu sertifikātu anulÄ"Å¡anai vai apturÄ"Å¡anai.