Vienotība premjera amatam uzrunājusi arī lielāko valsts uzņēmumu vadītājus

VienotÄ«ba ir uzrunājusi vismaz pusduci cilvÄ"ku, meklÄ"jot premjera amata kandidātu, tostarp arÄ« Latvijas lielāko uzņÄ"mumu vadÄ«tājus un diplomātus, otrdien vÄ"sta Latvijas televÄ«zijas (LTV) raidÄ«jums Panroāma.

Saskaņā ar LTV rÄ«cÄ«bā esoÅ¡ajām ziņām amatam apsvÄ"rti vai uzrunāti - jau zināmais eirokomisārs Andris Piebalgs, Latvijas valsts mežu vadÄ«tājs Roberts StrÄ«pnieks, Latvenergo vadÄ«tājs Ä€ris Žīgurs, Revertas valdes loceklis Andris Ozoliņš, Latvijas dzelzceļa vadÄ«tājs UÄ£is Magonis, un diplomāti Māris Riekstiņš un Indulis BÄ"rziņš, kā arÄ« zemkopÄ«bas ministre Laimdota Straujuma. Visi minÄ"tie gan pagaidām kandidÄ"t atteikuÅ¡ies. VienotÄ«ba gan vÄ"l cerot Å¡im amatam pierunāt kolÄ"Ä£i Jāni Reiru, kura kandidatÅ«ra bÅ«tu pieņemama arÄ« Valsts prezidentam.

IzskanÄ"jis arÄ«, ka Saskaņas centrs Valsts prezidentam Andrim BÄ"rziņam piedāvājuÅ¡i arÄ« savu kandidātu. PÄ"c Panorāmas rÄ«cÄ«bā esošās informācijas tas ir Zaļo un zemnieku savienÄ«bas (ZZS) Saeimas frakcijas deputāts Jānis DÅ«klavs.

Saskaņā ar LTV rÄ«cÄ«bā esoÅ¡o informāciju BÄ"rziņam iebildumi pret VienotÄ«bas izvirzÄ«to kandidātu Arti Pabriku varÄ"tu bÅ«t saistÄ«ti ar budžeta lÄ«dzekļu izlietojumu aptuveni trÄ«s miljonu latu apmÄ"rā kādā militārā objektā, taču tā esot ierobežotas pieejamÄ«bas informācija, kura pieejama Å¡auram personu lokam. Tāpat prezidentam esot iebildumu par Pabrika vadÄ«tās AizsardzÄ«bas ministrijas rÄ«cÄ«bu Zvārdes poligona Ä«paÅ¡uma jautājuma, kā arÄ« viņam trÅ«kstot lÄ«derisma spÄ"jas.

KamÄ"r premjera kandidāts vÄ"l tiek meklÄ"t, kuluāros tapis potenciālais valdÄ«bas sastāvs, gadÄ«jumam, ja premjers bÅ«s VienotÄ«bai. Ar Å¡o sarakstu otrdien esot iepazÄ«stināts arÄ« prezidents, vÄ"sta LTV.

Ministru prezidents - ? Vienotība

ārlietu ministrs - Edgars RinkÄ"vičs (RP) 

iekšlietu ministrs - Rihards Kozlovskis (RP)

izglītības un zinātnes ministre - Ina Druviete (Vienotība)

satiksmes ministrs - Anrijs Matīss (neatkarīgie deputāti/Vienotība)

ekonomikas ministrs - Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK)

zemkopības ministrs - Jānis Dūklabs (ZZS)

VARAM - Māris Kučinskis (ZZS)

tieslietu ministre - Baiba Broka (VL-TB/LNNK)

finanšu ministrs - Jānis Reirs (Vienotība)

labklājības ministrs - ZZS

veselības ministrs - RP

aizsardzības ministrs - Vienotība

LTV piebilst, ka tikmÄ"r Valsts prezidents otrdien stingri licis partijām manÄ«t, ka nav jÄ"ga veidot jaunu valdÄ«ba, ja tā nebÅ«s labāka par esoÅ¡o. TāpÄ"c tiekot pieļauts, ka Valda Dombrovska valdÄ«ba var nostrādāt lÄ«dz nākamajām Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anām.  

Diena.lv jau vÄ"stÄ«ja, ka pÄ"c otrdien notikuÅ¡ajām sarunām ar prezidentu, Nacionālā apvienÄ«ba nesaredz BÄ"rziņa atbalstu Pabrika virzÄ«Å¡anai uz premjera amatu.