papildināts (12:24) - Zolitūdes traģēdijas glābēju prēmijām atvēl vairāk nekā 800 000 latu

Ministru kabinets otrdien no budžeta lÄ«dzekļiem neparedzÄ"tiem gadÄ«jumiem pieÅ¡Ä·Ä«ra IekÅ¡lietu ministrijai (IeM) 812 616 latus, kas tiks izlietoti ZolitÅ«des traÄ£Ä"dijas glābÄ"ju un kārtÄ«bsargu prÄ"mijām.

No Å¡Ä«s summas  584 473 lati tiks atvÄ"lÄ"ti Valsts ugunsdzÄ"sÄ«bas un glābÅ¡anas dienestam (VUGD), 154 916 lati - Valsts policijai un  73 227 lati - UgunsdroÅ¡Ä«bas un civilās aizsardzÄ«bas koledžai.

UgunsdzÄ"sÄ"jiem maksimālā prÄ"mija bÅ«s 1008 lati, kas ir trÄ«s glābÄ"ja faktisko mÄ"neÅ¡algu apmÄ"rs. Valsts policijai prÄ"mijas apmÄ"rs noteikts diferencÄ"ti no 280 lÄ«dz 1008 latiem, izvÄ"rtÄ"jot katras amatpersonas iesaisti, bÄ«stamÄ«bu, veicamo uzdevumu sarežģītÄ«bu un citus faktorus.

IeM norāda, ka ZolitÅ«des traÄ£Ä"dijas glābÅ¡anas darbi ilga gandrÄ«z četras diennaktis un tajos bija iesaistÄ«ti 493 cilvÄ"ki no VUGD un UgunsdroÅ¡Ä«bas un civilās aizsardzÄ«bas koledžas. Darbā ar cietuÅ¡ajiem un bojāgājuÅ¡ajiem piedalÄ«jās 27 Valsts policijas amatpersonas, bet pārÄ"jie policisti veica citus darbus, piemÄ"ram, vāca lietiskos pierādÄ«jumus, novāca un Å¡Ä·iroja gruveÅ¡us vai apsargāja teritoriju. Amatpersonas tika iesaistÄ«tas dienesta pienākumu izpildÄ" arÄ« ārpus darba laika un nakts laikā. Turklāt glābÄ"ji veica ne tikai ļoti smagu fizisku darbu, bet arÄ« pārdzÄ«voja morālas cieÅ¡anas, kuru sekas bÅ«s jÅ«tamas vÄ"l ilgi pÄ"c notikušā. TraÄ£Ä"dijā bojā gāja trÄ«s ugunsdzÄ"sÄ"ji, bet cieta, tostarp smagi, 12.

Tāpat valdÄ«ba otrdien apstiprināja jau pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā konceptuāli atbalstÄ«to lÄ"mumu, ka  ZolitÅ«des traÄ£Ä"dijā cietuÅ¡ajiem tiks pieÅ¡Ä·irta vienreizÄ"ja 5000 latu kompensācija, bet bojāgājuÅ¡o tuviniekiem - vienreizÄ"ja 10 000 latu kompensācija.

Kompensācija pienāksies cietuÅ¡ajai personai, kura ir saņÄ"musi neatliekamo medicÄ«nisko palÄ«dzÄ«bu vai ievietota stacionārā, kā arÄ« bojā gājušās personas laulātajam vai personai, kas realizÄ" aizgādÄ«bu par bojā gājušās personas nepilngadÄ«gu bÄ"rnu, un lejupÄ"jiem radiniekiem (bÄ"rniem vai mazbÄ"rniem, ja bÄ"rnu nav), bet, ja lejupÄ"jo nav, tad tuvākās pakāpes augÅ¡upÄ"jiem radiniekiem (vecākiem vai vecvecākiem, ja vecāku nav).

VienreizÄ"jas kompensācijas izmaksās Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«ra, kura iesniegumus par kompensācijas pieprasÄ«Å¡anu pieņems lÄ«dz 2014.gada 1.jÅ«nijam. Å is lÄ"mums neattieksies uz bojā gājuÅ¡o IekÅ¡lietu ministrijas sistÄ"mas amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpÄ"m tuviniekiem. MinÄ"to personu tuvinieki saņems kompensācijas atbilstoÅ¡i speciālajos normatÄ«vajos aktos noteiktajai kārtÄ«bai un apmÄ"riem. 

(Pievienotas pÄ"dÄ"jās trÄ«s rindkopas.)Â