Atsādināts Rīgas lidostas drošības dienesta priekšnieks Lazdiņš; telefonsarunu noklausīšanās ir tikai aisberga redzamā daļa

Galvenais droÅ¡Ä«bas un kārtÄ«bas uzraugs RÄ«gas lidostā Raimonds Lazdiņš pieÄ·erts izspiegojam lidostas darbinieku sarunas. Atklājies arÄ«, ka viņš pavirÅ¡i rÅ«pÄ"jies par lidostas apsargāšanu. Pieļauta nepiederoÅ¡u personu iekļūšana. Tas viss esot noskaidrots pÄ"dÄ"jo divu mÄ"neÅ¡u laikā, izmeklÄ"Å¡anas rosinātājs esot jaunais lidostas valdes loceklis Raimonds Rožkalns, svÄ"tdien vÄ"sta TV3 raidÄ«jums Nekā PersonÄ«ga. 

Ceturtdien, 12.decembrÄ«, RÄ«gas lidostā bija drošāk nekā jebkad. Bija ieradusies DroÅ¡Ä«bas policijas izmeklÄ"Å¡anas grupa, lai apkopotu pārkāpumus, kas konstatÄ"ti Lazdiņa pārvaldÄ«tajā DroÅ¡Ä«bas departamentā. Pārkāpumu esot daudz, visus atklāt vÄ"l nevarot, bet par vienu esot skaidrs - Lazdiņš organizÄ"jis sistemātisku lidostas darbinieku sarunu noklausÄ«Å¡anos. Lidostas valde uz karstām pÄ"dām izveidoja izmeklÄ"Å¡anas komisiju. TomÄ"r jau no sestdienas, 14.decembra, DroÅ¡Ä«bas policija izmeklÄ"Å¡anu pārņÄ"musi un veikusi kratÄ«Å¡anas. No lidostas aizvesti datori, dažādas ierÄ«ces un dokumenti. 

Lazdiņa darbinieki bija pievienojuÅ¡i ierakstÄ«Å¡anas iekārtu lidostas saziņas sistÄ"mai, kur iekļauti fiksÄ"tie telefoni. Lidostas darbinieki bieži savus mobilos telefonus bija pāradresÄ"juÅ¡i uz fiksÄ"tajiem. Tā Lazdiņam radās iespÄ"jas noklausÄ«ties arÄ« mobilās telefonsarunas. Å obrÄ«d noskaidrojies, Lazdiņš bija pārliecinājis iepriekÅ¡Ä"jo lidostas valdi iepirkt sarunu ierakstÄ«Å¡anas ierÄ«ci. No valsts naudas tai iztÄ"rÄ"ti 15 000 latu. PÄ"dÄ"jo dienu laikā izmeklÄ"tāji lidostā atraduÅ¡i arÄ« citus aizdomÄ«gus elektroniskus savienojumus. VÄ"l skaidro, kam tie domāti.

No amata ir atstādināts Lazdiņš un divi viņa padotie. RaidÄ«jums vÄ"sta, ka Lazdiņš neilgi pirms dienesta pārbaudes sākuma saslimis, tādÄ"ļ oficiāli tikÅ¡ot atstādināts, kad bÅ«s atveseļojies. Viņam bÅ«s jāatbild uz daudz jautājumiem, jo telefonsarunas esot aisberga redzamā daļa. Nekā PersonÄ«ga kļuvis zināms, ka Lazdiņa darbÄ«bas nopietna izmeklÄ"Å¡ana sākusies augustā, kad par lidostas valdes locekli iecelts kādreizÄ"jais Valsts prezidenta droÅ¡Ä«bas padomnieks Raimonds Rožkalns. Pirms izmeklÄ"Å¡anas komisijas slÄ"dziena viņš nevÄ"lÄ"jās sniegt komentārus. Taču raidÄ«jumam kļuvis zināms, ka 5.oktobrÄ« lidostas vadÄ«ba kopā ar droÅ¡Ä«bas dienestiem veica eksperimentu. Kāds ārvalstu pilsonis veica lidojumu no Ä€dažiem uz lidostu RÄ«ga. Viņam veiksmÄ«gi izdevās no lidostas izkļūt, apejot droÅ¡Ä«bas kontroli. Savukārt pirms divām nedÄ"ļām Civilās aviācijas aÄ£entÅ«ras darbinieki konstatÄ"ja, ka lidostas nožogojumā ir vietas, caur kurām iespÄ"ja lÄ«dz lidmaÅ¡Ä«nai nogādāt aizliegtas kravas. Par pārkāpumiem esot sniegta informācija prokuratÅ«rai.

Nekā PersonÄ«ga norāda, ka lÄ«dz Å¡im Lazdiņam dzÄ«vÄ" bija veicies. No apdroÅ¡ināšanas izmeklÄ"tāja kļuva par premjerministra Aigara KalvÄ«Å¡a padomnieku. No KalvÄ«Å¡a kā valsts apbalvojumu saņÄ"ma pistoli GLOCK. VÄ"lāk nokļuvis lidostā, panāca pasažieru nodevas ievieÅ¡anu, izveidoja pats savu droÅ¡Ä«bnieku armiju - 450 cilvÄ"kus, rÄ«koja miljoniem vÄ"rtus iepirkumus.

No Lazdiņa jau reiz centās atbrÄ«voties satiksmes ministrs Aivis Ronis, toreiz iebildumus cÄ"lis Jānis Reiniks, jo Ronis nav varÄ"jis pierādÄ«t, ka Lazdiņš bÅ«tu pārkāpis likumu.

Tagad situācija ir mainÄ«jusies, jo uz Reinika galda novietots garÅ¡ pārkāpumu saraksts. Lazdiņam nav lÄ«dzÄ"juÅ¡i arÄ« sakari. Nu uz viņa pÄ"dÄ"jo dienu zvaniem neesot atbildÄ"jis ne premjers Valdis Dombrovskis, ne arÄ« citi politiÄ·i. PÄ"c pārbaudes pabeigÅ¡anas Lazdiņu gaidot atbrÄ«voÅ¡ana no darba.

"Pārbaudei saskaņā ar darba likuma noteikumiem vajadzÄ"tu notikt mÄ"neÅ¡a laikā, nu tā gribÄ"tos cerÄ"t, ka tas tā notiks, ja vien nav kaut kādi blakus apstākļi - darbinieku darba nespÄ"jas vai citi iemesli, kas var Å¡o procesu aizkavÄ"t," sacÄ«ja lidostas RÄ«ga kapitāla daļu pārvaldniece Džineta Innusa. 

Diena.lv jau vÄ"stÄ«ja, ka papildus lidostas valde vÄ"rsās tiesÄ«bsargājošās iestādÄ"s ar iesniegumu veikt izmeklÄ"Å¡anu, lai noskaidrotu, vai lidostas darbinieku rÄ«cÄ«bā nav saskatāmas noziedzÄ«ga nodarÄ«juma pazÄ«mes.