Jakovels: Cik godīgi eiro ieviesēji ir valdošie politiķi?

PlaÅ¡i izvÄ"rstā cīņa par to, lai tirgotāji neuzdroÅ¡inātos izmantot valÅ«tas nomaiņu cenu celÅ¡anai, liek atcerÄ"ties vecas parunas par skaidu svešā acÄ« un baļķi savÄ"jā, par maziem un lieliem zagļiem. Katrs veikals vai kafejnÄ«ca, kas nākamā gada janvārÄ« bÅ«s atļāvies noapaļot cenas "uz augÅ¡u", nopietni riskÄ" ar politiÄ·u, žurnālistu un sabiedriskās domas nicinājumu. Savukārt Ministru kabinets ar padevÄ«go balsoÅ¡anas maÅ¡Ä«nu Saeimā bez problÄ"mām ir uzskrÅ«vÄ"jis nodokļus - savas "cenas", ko mÄ"s maksāsim nākamgad un turpmāk.

Å is rudens bija zÄ«mÄ«gs ar lÄ«dzÅ¡inÄ"jās Valda Dombrovska valdÄ«bas neslÄ"ptiem centieniem "izspiest citronu lÄ«dz galam", meklÄ"jot arvien jaunas un nereti kolorÄ«tas iespÄ"jas valsts kases piepildÄ«Å¡anai, pie viena "aizmirstot" paÅ¡as dotos solÄ«jumus par nodokļu mazināšanu. BÅ«tu pavisam briesmÄ«gi, ja tagadÄ"jās politiskā krÄ«zes galarezultāts bÅ«tu nevis Å¡o centienu revÄ«zija un laboÅ¡ana, bet gan atzÄ«Å¡ana par jaunās valdÄ«bas "svÄ"to mantojumu". No 2014.gada, kāpjot akcÄ«zei, sadārdzināsies gāze, ko izmanto kā automaÅ¡Ä«nu degvielu. PavasarÄ« bÅ«s gaidāms cenu pieaugums elektrÄ«bai. Tāpat dārgāka kļūs pārtika, VeselÄ«bas ministrijai pacenÅ¡oties ieviest "kaitÄ«guma nodokli". Taču Å¡ajā grozā nokļūs ne tikai naÅ¡Ä·i, bet arÄ« daudzi uzturā tradicionāli patÄ"rÄ"ti produkti. Katram speÄ·a pÄ«rāgam, katrai sviestmaizei ar desu jādod papildus ieguldÄ«jums budžetā! TāpÄ"c, pÄ"c valdÄ«bas sabiedrisko attiecÄ«bu veidotāju domām, neapliekamā minimuma paaugstinājumam vai valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligāto iemaksu samazinājumam bÅ«s jākalpo par "vÄ«Ä£es lapu" - formālu pierādÄ«jumu tam, cik vara ir pretimnākoÅ¡a tautai. 

Ir radÄ«ti jauni nodokļi uguņoÅ¡anas ierÄ«cÄ"m un Å«dens resursu lietoÅ¡anai elektroenerÄ£ijas ražoÅ¡anai mazajās hidroelektrostacijās, kā arÄ« "valdes locekļa nodoklis" (valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātā iemaksa tiem kapitālsabiedrÄ«bu valžu locekļiem, kuri savus pienākumus veic bez atlÄ«dzÄ«bas). Tika paaugstināti nodokļi zemes dzīļu resursiem, sadzÄ«ves atkritumu apglabāšanai poligonos, videi kaitÄ«gām precÄ"m, iepakojumam un transportlÄ«dzekļiem, kā arÄ« par gaisa piesārņojumu un piesārņojoÅ¡o vielu emisijām Å«deņos. No 2015.gadā tiks celta nodokļu likme mikrouzņÄ"mumiem, apgrÅ«tinot darbu daudziem mazā biznesa iesācÄ"jiem vai attÄ«stÄ«tājiem un tiem, kuri nolÄ"ma pamest "Ä"nu ekonomiku".

Daži nodokļu jaunievedumi vai palielinājumi Å¡Ä·iet dziļi specifiski un sabiedrÄ«bas vairākumu neskaroÅ¡i, tomÄ"r ikviens dos savu necilo ieguldÄ«jumu kopÄ"jā dārdzÄ«bas kāpumā. Turklāt bez fiskālā sloga pieauguma mums ir jārÄ"Ä·inās ar publisko pakalpojumu kvalitātes kritumu vai to nepieejamÄ«bu cilvÄ"kiem valsts budžeta ekonomijas vārdā. Latvijas veselÄ«bas aprÅ«pes sistÄ"mai finansÄ"jums - 3 procenti no IKP - ir viens no zemākajiem Eiropā, turklāt valsts no tā nodroÅ¡ina tikai pusi. Nozarei tika liegts pilnÄ«bā kompensÄ"t medikamentus hepatÄ«ta C slimniekiem, slimnÄ«cās draud sarukt valsts apmaksāto pakalpojumu apjoms - lÄ«dzekļus aprÄ«s maksa par energoresursiem, tāpat ārstniecÄ«bas iestāžu durvis drÄ«z bÅ«s slÄ"gtas cilvÄ"kiem, kuri valdÄ«bas uzskatā nebÅ«s bijuÅ¡i pietiekami cÄ«tÄ«gi nodokļu maksātāji vai apdroÅ¡ināšanas iemaksu veicÄ"ji - arÄ« tad, ja viņi paÅ¡i tajā nemaz nav vainojami. 

Nu jau kritušās valdÄ«bas partijas Å¡Ä·iet pārliecinātas, ka stress, ko radÄ«s eiro ievieÅ¡ana un pieraÅ¡ana pie jaunās valÅ«tas, liks sabiedrÄ«bai uztvert auguÅ¡o dzÄ«ves dārdzÄ«bu kā neizbÄ"gamu "maksu par dalÄ«bu eirozonā". Par to liecina lÄ«dzÅ¡inÄ"jā premjera un finanÅ¡u ministra uzstājÄ«ba, tāpat arÄ« aukstasinÄ«ba, kādā nodokļu kāpumu - neraugoties uz divām vÄ"lÄ"Å¡anu kampaņām nākamgad! - atbalsta VienotÄ«ba un pārÄ"jie partneri. ValdÄ«ba pati tÄ«Å¡uprāt izmantoja valÅ«tas nomaiņu savu nedarbu slÄ"pÅ¡anai, vienlaikus sabiedriskās domas fokuss tika novirzÄ«ts citā virzienā - rÅ«pÄ«gi pÄ"tÄ«t cenu zÄ«mes veikalos un vainot apvienotās Eiropas projektu.