Točs: Tehniska valdība - labākais

GrÅ«tā brÄ«dÄ« jāiet valstij palÄ«gā - ar šādu motivāciju atseviÅ¡Ä·i politiÄ·i esot aicinājuÅ¡i Eiropas SavienÄ«bas komisāru Andri Piebalgu atgriezties Latvijas politikā, uzņemoties atbildÄ«bu par valdÄ«bas amatu. TomÄ"r Andris Piebalgs nav piekritis.

AcÄ«mredzot Piebalga veiktā situācijas analÄ«ze Latvijā viņam nav ļāvusi izdarÄ«t secinājumu, ka stāvoklis dzimtenÄ" bÅ«tu tik traÄ£isks, lai to nosauktu par «grÅ«tiem laikiem». Lai gan - kam tagad viegli? SalÄ«dzinot ar stāvokli Vakareiropas turÄ«gajās valstÄ«s, stāvoklis Latvijā pÄ"dÄ"jos divdesmit gadus ir bijis - permanenti grÅ«tie laiki, par ko liecina iedzÄ«votāju emigrācija un pastāvÄ«gā neapmierinātÄ«ba ar dzÄ«vi, kas izpaužas ne tikai manos rakstos, kā dažam Å¡Ä·iet, bet arÄ« lielum lielas daļas Latvijas iedzÄ«votāju socioloÄ£iskajās aptaujās.

Protams, ka cenu lÄ"ciens, kurā tikai daļÄ"ji bÅ«s vainojama eiro ievieÅ¡ana, bet pilnā mÄ"rā - iepriekÅ¡Ä"jās Dombrovska valdÄ«bas lÄ"mumi -, attiecinot attiecÄ«gu nodokļu politiku uz svarÄ«gākajiem energoresursiem, sakāpinās iedzÄ«votāju neapmierinātÄ«bu vÄ"l vairāk. Bet kad Latvijas politiÄ·iem ir interesÄ"jusi Latvijas iedzÄ«votāju apmierinātÄ«ba ar dzÄ«vi?

Viņus vienmÄ"r ir interesÄ"juÅ¡i "lielie" jautājumi - iztapÅ¡ana Eiropas SavienÄ«bai, cik iespÄ"jams, eiro ievieÅ¡ana, nerÄ"Ä·inoties pilnÄ«gi ne ar ko, varbÅ«t - NATO. Bet visvairāk Latvijas politiÄ·us ir interesÄ"juÅ¡i viņu amati un pārvÄ"lÄ"jamÄ«ba, bet tas laikam ir normāli, jo diez vai pasaulÄ" kaut kur ir savādāk.

KaÅ¡Ä·Ä«gas koalÄ«cijas? Bet jÅ«s varbÅ«t atceraties, kad ir bijusi Ä«paÅ¡i draudzÄ«ga un saliedÄ"ta koalÄ«cija parlamentā un valdÄ«bā?

ZolitÅ«des traÄ£Ä"dija? Tā ir traÄ£Ä"dija tautai, kura pÄ"ta lielveikalu griestus. PolitiÄ·i, tā izskatās, to vairāk uztver kā dabas katastrofu. Kaut ko lÄ«dzÄ«gu, it kā pussimts lāsteku ne no šā, ne no tā bÅ«tu uzkrituÅ¡as cilvÄ"kiem uz galvas. Protams, ziemas, nevis nolaidÄ«bas dÄ"ļ. JÅ«s taču nedomājat, ka kaut kas tāds varÄ"tu notikt vÄ"l? Å aubāties? Redziet, mÅ«su politiÄ·i ir optimisti.

TāpÄ"c nav jau tik liela vajadzÄ«ba, lai Andris Piebalgs vai cits politiÄ·is ar lÄ«dera ambÄ«cijām vai iespÄ"jām pārņemtu Latvijas stabili pusgrimušā kuÄ£a stÅ«ri. Kur gan tāds radÄ«sies, ja nav? Nav jau prezidentam Andrim BÄ"rziņam rezervistu soliņa, ko varÄ"tu nosaukt par cienÄ«jamu. Nevis tāpÄ"c, ka Valdis Dombrovskis ir neaizstājams. Bet tāpÄ"c, ka objektÄ«vā politiskā realitāte ir tāda, kāda ir. Nāks vÄ"lÄ"Å¡anas, un jebkurÅ¡ premjers, jebkurÅ¡ ministrs no jebkuras partijas savu krÄ"slu izmantos kā administratÄ«vo resursu savā un savas partijas labā.

TāpÄ"c "tehniska valdÄ«ba", kas kaut vai apmierinoÅ¡i pilda savas funkcijas, ir labākais, kas atlikuÅ¡ajos mÄ"neÅ¡os lÄ«dz vÄ"lÄ"Å¡anām ar Latviju var notikt. Lai gan ticamākais, ka nekas tik labs nenotiks un mÄ"s dabÅ«sim pamatÄ«gi populistisku valdÄ«bu, kas turpina izgāzties lÄ«dz galam.